Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Kā uzburt lielisku cienastu bez brīnumnūjiņas

Bērnībā mums stāstīja pasakas, kurās piepeši sazin no kurienes parādījās fejas, rūķīši, burvji, raganas un citi pārdabiski radījumi, apgriezdami visu parasto cilvēku pasauli kājām gaisā un ar burvju nūjiņas pieskārienu radīdami visādus brīnumus, lai pēc tam atkal tikpat negaidīti nozustu, uz kraukļa muguras aizlaizdamies prom vai izgaisdami zvaigznīšu virpulī. Taču visbrīnumainākais bija tas, ka mēs par to visu nemaz nebrīnījāmies!

Pārvērtības...nu un tad? Tas jau ir feju darbs- darīt brīnumus! Feja, kas neprot nekādas burvestības, ir tikai parasta, glīta sieviete...Tieši tas pasakās jau arī bija visjaukākais: brīnumi, kas notiek ikdienas dzīvē. Pārdabiskais, kas iezogas šķietami parastās norisēs, burvības starojums, kas spēj viest gaišumu pat gluži pelēkā ikdienā.

Arī mūsu pašu mājās ir kāda vieta, kur iespējami pasaku brīnumi, un tā ir virtuve. Ar diviem riekstiem un trim šalotes sīpoliņiem jūs varat pārvērst vienkāršo paipalu pasakainā gardumā; sajauciet jāņogas ar rabarberu biezeni- un no lieliskās garšas jums acīs iemirdzēsies zvaigznītes!

To pašu var teikt par pankūkām: kā zināms, tās vispār ir gardas, bet, ja vēl pildītas ar rožu ziedlapiņām...! Vai arī, ja tās staro maigi iezaļas, jo iekrāsotas ar piparmētrām,- tad gan tās jau kļūst īsti brīnumainas!

Redīsi ar sviestu- laba, tomēr visai parasta uzkoda. Bet, ja šie sārtie redīsiņi izskatās pēc mazām, sārtām pelītēm...nudien jāsmejas, tos ēdot! Puķes vāzē- nu kā gan citādi? Bet ja nu salātos?...

Turklāt jums nemaz nav jābūt diplomētai pavārei, nav arī jāizdod daudz naudas par eksotiskiem produktiem, nav visu dienu jāsvīst virtuvē, lai radītu šos brīnumus, nepavisam ne! Ja gribat saviem ģimenes locekļiem, draugiem vai mīļotajam padarīt dzīvi pasakainu, jums vajadzēs tikai šķipsniņu labas gribas, krietnu porciju trakulības, tējkarotīti bērnības un veselu grozu fantāzijas!

Pasaku receptes

Redīsu pelītes
Pārvērst redīsus par mazām, ņiprām pelītēm- tas būs īsts burvju triks Pelnrušķītes krustmāmiņas stilā! Viņa tikai pavicinātu burvju nūjiņu un noskaitītu "abrakadabra"...Jums tas, protams, prasīs vairāk darba, toties būs tā vērts.

Nepieciešams:
50 g sviesta,
18 iegareni sārtie redīsi,
32 sīki melno piparu graudiņi,
4 šķēles apgrauzdētas baltmaizes,
daži graudiņi jūras sāls.

Sviestu ielieciet ledusskapī, lai sacietē. Redīsiem nogrieziet lapiņas un zaļos kātiņus, katram atstājot mazliet zaļās kātiņu pamatnes. Saknīti negrieziet nost- tā būs peles astīte. Redīsus nomazgājiet un nosusiniet. No 16 redīsiem jūs veidosiet pelītes, 2 tiks sagriezti peļu ausīm. Būs vajadzīgs nazītis ar asu galu un nedaudz pacietības. Redīsam apgrieziet kāta galu tā, lai veidotos peles purniņš ar zaļu purna galiņu. Ar naža galu iešķeliet ausu vietas. Abus ausīm domātos redīsus sagrieziet 16 ļoti plānās šķēlītēs; katru šķēlīti pārgrieziet uz pusēm, viena pusīte būs viena auss. Ievietojiet tās šķēlumos. Ar sērkociņu izurbiniet peles acu vietas- sekli, tik vien, lai katrā caurumiņā varētu ievietot sīku pipara graudiņu. Pelīte gatava! Izņemiet no ledusskapja sviestu un sagrieziet trijstūros, lai tie atgādinātu siera gabaliņus; ar naža galu izurbiniet "sierā" caurumus. Pasniedziet ar grauzdētu maizi un sāli.

Alises šaha dēlītis
Lūk, recepte, kas sagādās jūsu viesiem pārsteigumu! Protams, šo zilo vai sārto kartupeļu izmantošana ir ļoti māksliniecisks paņēmiens. Nebūs daudz tādu viesu, kuri uzminēs šo kartupeļu salātu- šaha dēlīša- noslēpumu. to spētu tikai Alise Brīnumzemē!

Nepieciešams:
300-350 g cietu, blīvu (ne miltainu) parasto kartupeļu,
300-350 g zilo vai sārto kartupeļu,
1 trauciņš bieza skābā krējuma (vai jogurta),
3 ēdamkarotes majonēzes,
3 ēdamkarotes smalki kapātu diļļu,
sāls un svaigi malti melnie pipari.

Novāriet kartupeļus; vārīšanas laiks ir 20 min kopš brīža, kad ūdens sāk mest burbulīšus. Tikmēr pagatavojiet mērci; tā tiks pasniegta atsevišķi. Bļodiņā sajauciet krējumu un majonēzi, pievienojiet dilles, šķipsniņu sāls un 2-3 piparu dzirnaviņu malumus. Mērci ielieciet ledusskapī. Pārbaudiet kartupeļu gatavību, iedurot naža galu vislielākajā: tam jāieslīd kartupelī viegli, bez pretestības. Ja tā nav, pavāriet vēl dažas minūtes. Atdzesējiet gatavos kartupeļus zem auksta ūdens strūklas, nomizojiet. Šo salātu pasniegšanai jums vajadzēs kvadrātveida vai taisnstūrveida šķīvi. Uz dēlīša sagrieziet kartupeļus 5 mm biezās šķēlēs, tad no apaļajiem ripulīšiem izgrieziet kvadrātiņus ar 2 cm garu malu. Visvieglāk veicas, ja vispirms izgriež vienu kvadrātiņu paraugam un tad izmanto to kā šablonu. Ir jāizgriež vienāds skaits parasto un krāsaino kartupeļu kvadrātiņu. Pamīšus kārtojiet tos uz šķīvja, lai raksts atgādina šaha dēlīša rakstu.

Rožu ziedlapiņu pankūkas
Leģendas vēsta, ka arī senos laikos princeses kāzu dienas priekšvakarā mielojušās ar rožu ziedlapiņu pankūkām. Šīs plānās, vieglās pankūciņas bija jaunavas pēdējais ēdiens pirms stāšanās sievas kārtā. Pastāvēja ticējums, ka no tā līgavas sejas āda kļūst sevišķi gluda un maiga.

Nepieciešams:
250 g kviešu miltu,
4 olas,
vaniļas ekstrakts,
šķipsniņa sāls,
500 ml piena,
50 g sviesta,
1 tējkarote apelsīnu ūdens,
pūdercukurs,
1 sauja sārtu vai sarkano rožu ziedlapiņu (rozes nedrīkst būt apstrādātas ar ķimikālijām).

Bļodā sakuliet miltus ar olām, pamazām pievienojiet pienu, pēc garšas pielieciet vaniļas ekstraktu un sāli. Ja mīkla ir par biezu, pielejiet vēl pienu (mīklai jālīp pie pirkstiem). Pannā izkausējiet 2 ēdamkarotes (30 g) sviesta un pielejiet mīklai; pielejiet arī apelsīnziedu ūdeni, sajauciet un atstājiet mīklu uz 1 stundu nostāvēties. Pannu izslaukiet ar papīra dvieli; šo dvieli saglabājiet, jo ar sviestu piesūcies papīra dvieļa gabals jums būs vajadzīgs ik reizi, kad pirms kārtējās pankūkas cepšanas vajadzēs pannu ietaukot. Pannu sakarsējiet un ar kausiņu ielejiet tajā mīklu; kad plānā pankūka kļuvusi gandrīz sausa, apgrieziet to un apcepiet no otras puses. Katru pankūku vajadzēs cept apmēram 3 minūtes. Kad visas pankūkas izceptas, pa vienai lieciet tās atpakaļ uz pannas un, lēni karsējot, pievienojiet naža galu sviesta, pārkaisiet ar rožu ziedlapiņām un nedaudz cukura, tad pārlokiet pankūku uz pusēm vai četrkārtīgi vai saritiniet. Pankūka drīkst palikt uz pannas tikai tik ilgi, līdz izkūst sviests. Pasniedziet tūliņ!

Lai izdodas pasaka!

     [+] [-]

, 2011-07-29 10:31, pirms 13 gadiem
Vou, kolosāli. Tāda pieeja ir kaut kas jauns un superīgs. Tādi ēdieni ir tiešām brīnumaini.

     [+] [-]

, 2011-07-29 10:53, pirms 13 gadiem
Fascinējoši, it kā vienkārši un tajā pat laikā ne.

     [+] [-]

, 2011-07-29 11:19, pirms 13 gadiem
scha galdins baigi inchiigais, bet kur var dabuut taadus sarkanus kartupelus?

     [+] [-]

, 2011-07-29 11:22, pirms 13 gadiem
smuki jau ir, bet baigā ķēpa

     [+] [-]

, 2011-07-29 12:43, pirms 13 gadiem
uzburšu pankūciņas rozēs

     [+] [-]

, 2011-07-29 12:46, pirms 13 gadiem
Varbūt, ka nemaz nav vajdzības meklēt sārtos kartupeļus. Vienkārši pusei kartupeļu jāpieliek mellenes vai upenes pavisam nedaudz un krāsa gatava.

     [+] [-]

, 2011-07-29 13:25, pirms 13 gadiem
rediskas labas

     [+] [-]

, 2011-08-15 12:48, pirms 13 gadiem
Es gan tā nedomāju. Pēc manām domām, šeit darbojas radošais gars, laba izdoma un interesants pasniegšanas veids.