Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:214, Did:0, useCase: 3


Kā izvēlēties piemērotāko cūkgaļas gabalu dažādu ēdienu pagatavošanai

Redakcija
Redakcija

Cūkgaļa jau izsenis ir bijusi tradicionāla latviešu virtuves sastāvdaļa, ko iespējams pagatavot dažnedažādākajās variācijās. Taču, lai ēdieni izdotos īpaši gardi, katras maltītes pagatavošanai jāmāk izvēlēties arī piemērotāko gaļas gabalu, kas atšķiras gan aruzturvērtību, gan tauku saturu. Šoreiz gaļas produktu zīmola “Rakvere” eksperti aicina smelties iedvesmu nākamajiem kulinārijas eksperimentiem un izzināt dažādu cūkgaļas gabalu īpašības un ieteikumus to izmantošanai.

Bekons
Bekons ir sulīgs cūkas sānu daļas gabals, kas sastāv no treknas un liesas gaļas slāņiem. To var viegli pazīt pēc tam raksturīgās slāņainās struktūras, kurā tauku kārtiņas mijas ar liesas gaļas slāņiem. Bekonā ir visliekākais tauku saturs –100 gramu bekona vidēji satur 28 gramus tauku.Cepot uz pannas vai cepeškrāsnī, lielākā daļa tauku izkūst un iztek, tādēļ cepts bekons nav nemaz tik trekns. No cauraugušā bekona pagatavots ēdiens ir sulīgs, gards, un tas gluži vai kūst uz mēles. Šķēlēs sagriezts, tas ir piemērots cepšanai uz pannas un grilēšanai, bet lielākus gabalus var cept krāsnī vai kūpināt. Ļoti gardas ir bekona ruletes un kabatiņas ar dažādiem pildījumiem.

Ribiņas
Papildus bekonam no cūkas sānu gabala iegūst ribiņas, ko veido ribu kauli un starp tiem esošā gaļa. Cūkas ribiņas ir ļoti garšīgas pagatavotas uz klasiskā vai bārbekjū grila, un tās var gatavot gan veselas, gan sadalītas gabalos (parasti pa trīs,piecu līdz astoņu centimetru gariem ribu kauliem vienā gabalā). Marinētas vai ar garšvielām ierīvētas – atliek vien izvēlēties sev tīkamāko variantu!

Muguras karbonāde
Cūkas muguras karbonāde ir ļoti iecienīta tās zemā tauku satura dēļ (tikai četri procenti). Pateicoties tās noteiktajai formai, muguras karbonādi var ērti sadalīt vienāda biezuma gabalos, griežot perpendikulāri šķiedru virzienam.Pirms cepšanas gaļas šķēles var izdauzīt ar gaļas āmuru, kas paātrina gaļas pagatavošanu. Muguras karbonādes šķēles ir piemērotas gan cepšanai uz pannas panējumā, gan grilēšanai. Ja gabals ir liels, to vislabākgatavot cepeškrāsnī, sautēt vai kūpināt.

Pleca gabals
Pleca gabala muskuļi ir nesimetriski, diezgan dzīslaini un ar nelielu tauku saturu.Pleca gabals ar kaulu ir lētāks par citiem cūkgaļas gabaliem, turklāt tas ir lieliski piemērots cepšanai krāsnī vai zupu pagatavošanai. Savukārt bezkaulu pleca gabalu parasti griež kubiciņos vai strēmelēs un izmanto sautētu gaļas ēdienu, piemēram, gulaša pagatavošanai. No kubiciņos sagriezta pleca gabala var gatavot arī šašliku. Pateicoties optimālajam tauku saturam, šis gabals ir ļoti piemērots arī maltās gaļas pagatavošanai.

Kakla karbonāde
Cūkgaļas kakla karbonāde tiek uzskatīta par labāko gabalu, jo no tās pagatavotie ēdieni ir patīkami sulīgi.Kakla karbonādes priekšrocība slēpjas arī tās vienmērīgi cauraugušajā struktūrā. Turklāt gabala garenā un simetriskā forma ļauj to ērti sadalīt piemērota biezuma šķēlēs, griežot perpendikulāri šķiedru virzienam.

Pateicoties daudzveidīgajām izmantošanas iespējām, kakla karbonāde ir kļuvusi par vispārdotāko cūkgaļas gabalu. Kakla karbonāde ir piemērota cepšanai gan krāsnī, gan uz pannas, kā arī sautēšanai un kūpināšanai. Savukārt grilēšanai vispiemērotākās ir kakla karbonādes šķēles, bet no trīs līdz četrus centimetrus lielos kubiciņos sagrieztas gaļas var pagatavot arī lielisku un sulīgu šašliku. Atliek vien ļauties gatavošanas priekam un sagatavot gardu cienastu!