Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:370, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālo dizaina gada balvu iegūst datu vizualizācijas rīks “Infogram"

Redakcija
Redakcija

3. martā īpašā apbalvošanas ceremonijā Dekoratīvās Mākslas un dizaina muzejā tika noskaidroti pirmie Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas ieguvēji – pirmo vietu ieguva Datu vizualizācijas rīks “Infogram", autors: Infogram, otro Izstādes stendu dizains "Civilizācijas nospiedumi", autors: Ilze Kalnbērziņa Praz, savukārt trešajā vietā ierindojās Bērnu balansa ritenītis "Brum Brum", autors: Krišjānis Jermaks. Galvenās balvas ieguvējs no Kultūras ministrijas saņems finansiālu atbalstu 2000 EUR vērtībā dalībai kādā no starptautiskajiem dizaina konkursiem.

Balvas galvenā partnera – IT uzņēmuma “Accenture” specbalvu “Digitālais bizness” ieguva zīmola dizains “Soma", autors: Zīmolu dizaina studija "Overpriced", savukārt žurnāla “Deko” specbalvu ieguva interjers privātmājai Cēsīs, autors: OUTOFBOX / Lolot design.

„Dizaina nozarē slēpjas Latvijas veiksmes stāsti, tieši tā varam produktam vai pakalpojumam piešķirt pievienoto vērtību, attiecīgi veicinot uzņēmējdarbības kvalitāti un konkurētspēju kopumā. Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas virsuzdevums ir plašākai sabiedrībai parādīt mūsu dizaineru izcilāko sniegumu. Žūrijas darbs bija ļoti grūts, taču rezultātā no 147 darbiem izvēlēts šīs balvas pirmais ieguvējs. Esmu gandarīta, ka pieteikumi bijuši visdažādākajās jomās un teju visos darbos redzamas inovācijas,” akcentē kultūras ministre Dace Melbārde.

Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas uzvarētāja “Inforgram” vadošais dizaineris Jānis Godiņš: “Balva mums ir negaidīts, bet ļoti patīkams pārsteigums! Mūsu dizains ir serviss un tā mērķis ir palīdzēt jebkuram cilvēkam vienkāršā veidā izpaust savus vēstījumus. Dizains ir jebkurā mūsu uzņēmuma procesā – gan veidojot pašu produktu, gan darba kultūrā, gan komunikācijā ar klientiem. Milzīgs paldies komandai, tas ir mūsu visu nopelns. ”

2017. gada Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas finālisti ir:
• Bērnu balansa ritenītis "Brum Brum", autors: Krišjānis Jermaks
• Soma un spēļu komplekts "Ģimenes soma", autors: Biedrība "Droši un koši"
• Zīmola dizains “Soma", autors: Zīmolu dizaina studija "Overpriced"
• Zīmola identitātes maiņa Rīgas Tehniskajai universitātei, autors: Dizaina studija TEIKA
• Datu vizualizācijas rīks “Infogram", autors: Infogram
• Zīmola īsfilma “UNIFORM", autors: Ivars Burtnieks
• Velosipēda pārvalks iekštelpām “Velosock", autors: Oskars Mickevičs
• Vides objekts - paviljons "Parametriskais ledājs", autors: Didzis Jaunzems
• Ekspozīcijas dizains “Gaismas pils un Stikla kalns", autors: Dd studio
• Interjers “Bistro BALTS", autors: Zane Tetere-Šulce
• Izglītojoša spēle bērniem "Kokotājs", autors: SIA "Oliver Latvia"
• Trauku kolekcija “Zeme", autors: Uģis Balodis, Miks Balodis
• Izstādes stendu dizains "Civilizācijas nospiedumi", autors: Ilze Kalnbērziņa Praz
• Interjers privātmājai Cēsīs, autors: OUTOFBOX / Lolot design
• Stiklplasta laiva “RUPUCIS", autors: Jānis Briška
• Transformējama mēbele “SO:LO", autors: Aija Priede-Sietiņa, Daneks Sietiņš
• Izstāde "Upe Melānija", autors: Mistrus Media, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Melānijas Vanagas muzejs
• Modes kolekcija "Savvaļas Putni", autors: Amoralle
• Pastāvīgā ekspozīcija "Grāmata Latvijā", autors: GAISS / Associates, Partners et Sons / Latvijas Nacionālā bibliotēka
• Mikrofons “Runa", autors: Charles Bušmanis (Bourrier)
Plašāku finālistu aprakstu meklējiet šeit: ej.uz

Kopā Latvijas Nacionālajai dizaina gada balvai no 2017.gada 1. janvāra līdz 1. februārim tika iesniegti 147 dizaina darbi, kuru izvērtēšanā piedalījās starptautiska žūrijas komanda. Iesniegtos darbus katrs žurijas loceklis vispirms izvērtēja individuāli, balstoties uz savu profesionālo kompetenci. 1. martā žūrija kopīgā sapulcē ievēlēja žūrijas priekšsēdētāju Stefanu Viālu un vairāku stundu garu diskusiju rezultātā kopīgi vienojās par 20 labākajiem dizaina darbiem. Pēc finālistu izziņošanas, darbu vērtēšanas pēdējā posmā žūrijai pievienojās LDGB šī gada īpašais viesis – pasaulē vadošā dizaina žurnāla “Frame” līdzdibinātājs un redaktors Roberts Tīmans (Robert Thiemann).

Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas starptautiskās žūrijas sastāvā šogad bija pasaulē vadošā dizaina žurnāla “Frame” līdzdibinātājs un redaktors Roberts Tīmans (Robert Thiemann), godalgotās aģentūras "Gagarin" radošais direktors Hringurs Hafsteinsons (Hringur Hafsteinsson), asociētais dizaina profesors un doktorantūras padomnieks, kā arī pētniecības vadītājs dizaina inovācijas projektā PROJEKT Lab Nīmas universitātē (University of Nîmes) Stefans Viāls (Stéphane Vial), arhitekte, Oslo Vesterdāles Mākslas, komunikāciju un tehnoloģiju augstskolas (Westerdals Oslo Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology) profesore Vēsma Kontere McQuillan, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska, dizainers, kurators un starptautiskās dizaina vasaras skolas MAD izveidotājs Rihards Funts, kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele.

Latvijas Nacionālo dizaina gada balvu organizē dizaina birojs “H2E” sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju, Latvijas Nacionālo mākslas muzeju / Dekoratīvās Mākslas un dizaina muzeju un Latvijas Mākslas akadēmiju. Balvas galvenais partneris ir viens no vadošajiem IT uzņēmumem Latvijā un pasaulē “Accenture”.
______________________________________________________________________________________
Latvijas Nacionālā dizaina gada balva (LDGB) ir ikgadējs, nacionāls dizaina nozares konkurss, kura mērķis ir apzināt un popularizēt Latvijas dizaineru labākos sniegumus un veicināt nozares augstvērtīgu attīstību.
Accenture ir viens no vadošajiem IT uzņēmumiem Latvijā un pasaulē. Accenture ir starptautisks vadības konsultāciju, tehnoloģisko pakalpojumu un ārpakalpojumu uzņēmums. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 394 000 cilvēki, kas apkalpo klientus vairāk nekā 120 pasaules valstīs. Accenture Latvijas filiāle ir dibināta 2002. gadā. Pagājušā gada novembrī uzņēmums sveica savu 1000.darbinieku Latvijā.