Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:370, Did:0, useCase: 3


Latviešu soprāna Kristīnes Opolais atveidotā Nāra joprojām satriec skatītājus

Redakcija
Redakcija

““Nāra” kopš pirmizrādes 2011.gadā kļūst aizvien labāka. Kristīne Opolais psiholoģiski traumētas jaunas meitenes lomā iegrimst ar nevaldāmu intensitāti un precizitāti,” tā jūnijā Bavārijas Valsts operā notikušās Antonīna Dvoržāka operas izrādes raksturo “Abendzeitung Munchen”.

Provokatīvais režisors Martins Kušejs liriskās čehu pasakas darbību ir pārcēlis uz mūsdienām, atklājot reālu notikumu brutalitāti. Ūdensgars Nāru un māsas ir ieslodzījis pagrabā, viņai no tā izdodas izbēgt, taču pasaulē ir pārāk maz mīlestības, lai Nārai izdotos izdzīvot. Tā ir atsauce uz austrietes Natašas Kampušas dzīvesstāstu, sievieti astoņus ar pusi gadus ieslodzījumā turēja maniakālais Jozefs Fricls.

“Dzidra, plūstoša balss, izteiksmīgs frāzējums – Opolais ir ļoti pārliecinoša Nāra,” par ekspresīvās latviešu dziedātājas sniegumu komplimentus izsaka “Opera News”.

Daļu izrādes Nāra pavada siltā ūdenī lielā akvārijā kopā ar zivtiņām, tādējādi Dvoržāka operas interpretācijā Opolais spoži demonstrē ne tikai vokālās, bet arī dramatiskās dotības.

“Ir soprāni, kas to spēj – nokļūt akvārijā, izkļūt ārā un turpināt tā, it kā nekas nebūtu noticis,” pēc izrādēm sajūsminās spāņu “Platea Magazine”.

“Kristīnes sniegums perfekti atbilst Kušeja Nāras interpretācijai. Tādēļ ir tik vien loģiski, ka gan kritiķi, gan skatītāji joprojām sajūsminās par latviešu soprāna spējām izpildīt šo emocionāli un fiziski grūto lomu. Izrādes vienmēr ir izpārdotas. Šoreiz tās bija īpašas, jo vienlaikus bija arī diriģenta Andra Nelsona debija Minhenes teātrī,” atzina Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonda vadītājs Andrejs Žagars.

Pēc izrādēm mūzikas apskatnieki izceļ Nelsona pilnīgo saskaņu ar orķestri un izteica nožēlu, ka ekspresīvais un spontanitātes pilnais diriģents pārāk reti diriģē operas.

Arī Latvijas skatītājiem šovasar būs brīnišķīga iespēja dzirdēt iemīļoto operzvaigzni: 5.augustā Dzintaru koncertzālē Kristīne Opolais muzicēs kopā ar tenoru Pāvelu Černohu un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Sesto Kvatrīni vadībā.

Koncertu rīko Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds sadarbībā ar fondu “Baltijas muzikālās sezonas”. Biļetes uz Kristīnes Opolais koncertu nopērkamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās. Cena no 20 līdz 150 eiro.

Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds dibināts ar mērķi veicināt un attīstīt augstas raudzes kultūras projektus, īpaši izceļot mūzikas un mākslas nozares, piesaistot valsts, mecenātu un Eiropas fondu finansējumu.

Fonda “Baltijas muzikālās sezonas” mērķis ir piedāvāt klausītājiem spilgtus klasiskās mūzikas koncertus, tā vienlaikus ļaujot mūzikas mīļotājiem vieglāk piekļūt pasaules līmeņa notikumiem un padarot Latviju par interesantu kultūras tūrisma galamērķi. 2017.gadā “Baltijas muzikālās sezonas” plāno astoņus koncertus.