Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Kā izvēlēties atbilstošāko līdzekli pret kakla sāpēm?

Redakcija
Redakcija

Kakla sāpēs ir viens no izplatītākajiem saaukstēšanās un vīrusu simptomiem, kas īpaši vīrusu sezonā var sagādāt daudz nepatīkamu brīžu. Taču ir svarīgi zināt – kakla sāpju iemesli var būt dažādi un arī to ārstēšana ir atšķirīga. Par to, kā izvēlēties piemērotāko līdzekli pret kakla sāpēm, stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Dažādām kakla sāpēm – dažāda ārstēšana

Kakla sāpēs un to iemesli var būt atšķirīgi. Par iemeslu kakla sāpēm var būt gan vīrusi, piemēram, adenovīruss vai rinovīruss, gan baktērijas, piemēram, streptokoki. Iekaisusi rīkle un kakla sāpes var būt kā viens no simptomiem arī Covid-19 gadījumā. Tāpat kakla sāpes var piemeklēt pēc balss pārpūles, piemēram, ja ir daudz dziedāts, vai kakls var sāpēt kuņģa skābes atviļņa dēļ, skaidro klīniskā farmaceite I. Priedniece.

Ja iemesls ir saaukstēšanās

Viens no izplatītājamies kakla sāpju iemesliem ir saaukstēšanās un vīrusi. Parādoties pirmajām saukstēšanās pazīmēm, paliciet mājās un pastiprināti uzņemiet šķidrumu. Te noderēs zāļu tējas – liepziedi, vīgriezes, avenes, kumelītes, pelašķi, rožu augļi. Nepieciešamības gadījumā lietojami pretsāpju, temperatūru pazeminošie līdzekļi kā paracetamols vai ibuprofēns. Saaukstēšanās laikā uzturam jābūt vieglam un veselīgam, kā arī mīkstam un gļotādas saudzējošam. Ir būtiski ievērot miera un atpūtas režīmu, ļaujot organismam atgūt spēkus. Nenoslogojiet balsi, nelietojiet alkoholu un nesmēķējiet, kā arī regulāri vēdiniet telpas.

Kakla sāpju ārstēšanai un atvieglošanai izvēlieties aptiekā pieejamos līdzekļus: aerosolus, sūkājamās tabletes, gatavos šķīdumus kakla skalošanai, pulverus (šķīduma kakla skalošanai pagatavošanai) vai pilienus. Tie palīdz mazināt sūdzības – mazina sāpes, darbojas antibakteriāli un mitrina gļotādas. Pievērsiet uzmanību sastāvam – vai līdzeklis satur cukuru vai citus saldinātājus? Vienmēr ievērojiet lietošanas norādījumus un nepārspīlējiet, jo pārlieku bieža lietošana var būt kairinoša un izsaukt gļotādās bojājumus. Nelietojiet līdzekļus, ja ir alerģija pret kādu no sastāvdaļām. Bērniem izvēlieties atbilstoši vecumam piemērotus līdzekļus, uzsver farmaceite.

Sūkājamās tabletes, pastilas un konfektes ar ārstniecības augiem, piemēram, Islandes ķērpi, smiltsērkšķi, alteju un ceļteku, atvieglo aizsmakumu un kasīšanas sajūtu kaklā. Populārs ir Islandes ķerpja ekstrakts, ko izmanto gan pastilās, gan sīrupos, kā arī aerosolos ne tikai aizsmakuma gadījumā, bet arī sausa, kairinoša klepus, rīkles gļotādas kairinājuma un kakla iekaisuma gadījumā. Ekstraktā esošās gļotvielas pārklāj, aizsargā un mitrina mutes dobuma un rīkles gļotādu, mazinot kairinājumu rīklē un sausu klepu. Mitrināt iekaisušo gļotādu var ar hialuronskābi saturošām sūkājamām tabletēm. Šim nolūkam izmanto arī salviju, eikaliptu, lakricu, kumelītes, mārsilu, egļu skuju ekstraktu, propolisu.

Mutes dobuma un kakla gļotādas kairinājuma gadījumā izmanto aerosolus uz eļļas bāzes – smiltsērkšķu eļļu kopā ar kliņgerīšu eļļu, arī ar kanēļa, tējaskoka, asinszāles lakstu un piparmētru eļļu, kas mitrina gļotādu, mazina sāpes, skrāpēšanās sajūtu un diskomfortu kaklā un pārklāj gļotādu ar aizsagslāni.

Jāņem verā, ka, gan sūkājamās tabletes, gan aerosoli var saturēt gan dabas vielas, gan medikamentus. Tās var būt gan antiseptiskas zāļu vielas kā cetilpiridīnija hlorīds, dekvalīnija hlorīds, amilmetakrezols, 2,4-dihlorbenzilspirts, gan nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi kā flurbiprofēns un benzidamīns, kā arī to kombinācijas. Tos izmanto mutes dobuma un rīkles iekaisuma simptomu mazināšanai.
Tāpat jāņem vērā, ka vīrusu infekciju gadījumā antibiotikas nepalīdzēs. Tās nozīmē bakteriālu infekciju gadījumā. Antibiotikas lietojamas tikai saskaņā ar ārsta nozīmējumu.

Kakla skalošana

Kakla skalošanai var izmantot ārstniecības augu drogas ar antibakteriālu iedarbību, kā arī vājas koncentrācijas sālsūdeni, stāsta BENU Aptiekas farmaceite I. Priedniece. Uzlējumu kakla skalošanai var pagatavot no salvijas lapām, mārsila lakstiem, kumelītes un kliņģerītes ziediem. Pieejami gatavi šķīdumi rīkles skalošanai ar antiseptisku iedarbību, ko lieto neatšķaidītā veidā rīkles un mandeļu iekaisuma gadījumā. Aptiekā nopērkami arī pulveri kakla skalojamā šķīduma pagatavošanai, kas satur antibakteriālu līdzekli – furagīnu. Jāņem vērā, ka kaklu skalo 2–3 reizes dienā, ne biežāk, un jāpievērš uzmanība tam, lai kakla gļotāda netiktu pārlieku kairināta. Kaklu skalo gadījumos, ja redzams balts aplikums uz mandelēm.

Ja pārpūlētas balssaites

Ja balss pārpūlēta, ārstēšanas posmā ļoti būtisks ir miera jeb klusuma režīms, centieties mazāk runāt un pēc iespējas saudzēt balssaites. Bieži vien pacienti domā, ka čukstot pasaudzē savas balss saites, taču rezultāts ir tieši pretējs, jo šādi mūsu balss saites tiek vēl vairāk noslogotas, tāpēc čukstēšana šajā situācija nav risinājums. Šajā laikā nepieciešams uzņemt vairāk šķidruma, bet no līdzekļiem ieteicami ir sūkājamās tabletes un eļļas aerosoli ar ārstniecības augiem, piemēram, Islandes ķērpi, smiltsērkšķi, alteju un ceļteku, kas atvieglo aizsmakumu un kasīšanas sajūtu kaklā.

Atviļņa slimības izraisītas kakla sāpes

Arī atvilnis var būt kakla sāpju iemesls, skaidro farmaceite I. Priedniece. Atviļņa slimības gadījumā ir jākonsultējas ar ārstu par jums piemērotāko ārstēšanu, kā arī būtiska ir dzīvesveida maiņa – jāievēro veselīga diēta, atsakoties no asiem un trekniem ēdieniem, un jāievēro arī citas veselīga uztura norādes. Jāņem vērā, ka noteikti produkti, piemēram, kafija, šokolāde, tomāti un tomātu mērce, piparmētras, ķiploki, sīpoli vai alkohols, var pastiprināt sūdzības. Centieties ēst mazākas porcijas un regulāri, rūpīgi sakošļājot ēdienu. Nepārēdieties un neēdiet 3 stundas pirms gulētiešanas. Ieteicams gulēt uz kreisajiem sāniem. Atmetiet smēķēšanu un nepieciešamības gadījumā lietojiet medikamentus, kas samazina kuņģa skābes izdali, kā arī līdzekļus, kas palīdz mazināt gan ar atvilni saistītās sūdzības, gan arī pārklāj, aizsargā un atjauno kuņģa skābes bojāto gļotādu.

Kakla sāpju profilakse

Labākā profilakse ir savlaicīgas rūpes par savu veselību un imunitāti, lai būtu veseli visos gadalaikos, uzsver farmaceite. Šim mērķim noderēs regulāras fiziskās aktivitātes, pastaigas svaigā gaisā, pilnvērtīgs un sabalensēts uzturs, iekļaujot augļus un dārzeņus. Uzņemiet pietiekami daudz šķidruma arī vēsajos gadalaikos un pietiekami ilgu laiku atvēliet veselīgam miegam un atpūtai. Ierobežojiet alkoholu un kofeīnu saturošu dzērienu patērņu, kā arī nesmēķējiet un izvairieties no cigarešu dūmiem, jo tie sausina kakla gļotādu un kairina balss saites.

Imūnsistēmas stiprināšanai nozīmīgi ir D, C, A un E vitamīns, kā arī dzelzs, selēns un cinks. D vitamīns jāuzņem papildus visa gada garumā, lai tas būtu optimālā līmenī, kā arī jāveic asins analīzes D vitamīna līmeņa noteikšanai un kontrolei asinīs.
Imūnsistēmas stiprināšanai var lietot ehināceju, plūškoku, bišu produktus, mežrožu augļus, greipfrūtu sēklu ekstraktu, ķiploku, ingveru, beta glikānus saturošus produktus un probiotiķus, kas rūpējas gan par zarnu trakta mikrofloru, gan mūsu imūnsistēmu.

Svarīgi! Ja jums ir stipras kakla sāpes, nevar norīt siekalas, ir paaugstināta temperatūra un citi simptomi (galvassāpes, vemšana, sāpes, grūti elpot, izmaiņas elpošanā, stiprs nespēks), netiek uzņemts šķidrums un uzturs, ir samazināts urīna daudzums, ja simptomi nemazinās vai pastiprinās, ir steidzami jāvēršas pie ārsta.