Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Uzmanies, ērces jau modušās – visaktīvākās tās ir pavasarī

Redakcija
Redakcija

Pēdējos gados arvien palielinās iedzīvotāju izpratne par augsto iespējamību inficēties ar ērču pārnēsātajām slimībām. Šogad līdz aprīļa vidum, salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, pieprasījums pēc ērču izraisītu slimību apdrošināšanas audzis par teju trešdaļu jeb 32%, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati. Ik gadu no šo kukaiņu izraisītām nopietnām slimībām Latvijā ārstējas vairāki simti iedzīvotāju. Latvijas Infektoloģijas centrs jau informējis par šopavasar pirmās ar encefalītu inficētās ērces atrašanu.

“Pozitīvi vērtējams, ka iedzīvotāji izprot problēmas nopietnību un arvien aktīvāk interesējas par iespējām sevi pasargāt no ērču izraisītām saslimšanām un ar tām saistītiem finansiāliem zaudējumiem, gan vakcinējoties, gan iegādājoties šī riska apdrošināšanu. Kopš 2016. gada, kad uzsākām piedāvāt ērču izraisītu slimību apdrošināšanu, pieprasījums pēc tās turpina strauji augt,” stāsta Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja, norādot, ka par problēmas nopietnību liecina arī fakts, ka pērn pēc apdrošināšanas atlīdzības par ērču izraisītām saslimšanām vērsies salīdzinoši liels cilvēku skaits – 71.

Saskaņā ar BALTA datiem 2017. gadā kopējais par ērču izraisītām slimībām izmaksāto atlīdzību apjoms sasniedza 23 000 eiro. Savukārt šogad atlīdzībās izmaksāti jau 4 000 eiro par saslimšanām, kas konstatētas pērn.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) laboratorijā līdz 26. aprīlim pārbaudīta 121 ērce, no kurām jau divas izrādījušās inficētas ar encefalīta vīrusu. LIC Uzņemšanas nodaļā ar lūgumu piesūkušos kukaini noņemt vērsušies 29 cilvēki. Lai arī LIC šogad nav ārstējušies slimnieki ar ērču encefalītu, ir izrakstīti seši pacienti, kuriem bijusi Laimas slimība.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģe Antra Bormane uzsver, ka, lai arī saslimstība ar ērču pārnēsātajām slimībām pieaug laikā, kad cilvēki aktīvi ogo un sēņo, ērču aktivitāte pavasarī ir augstāka nekā rudenī. “Ērcēm kaitē apstākļi, kad sals mijas ar atkusni, tāpēc pagājušajā ziemā to daudzums nevarētu būt mazinājies. Nav gaidāms arī izteikts aktivitātes pieaugums, jo pērnā gada rudenī nav bijis daudz ērču nepieaugušā stadijā. Diemžēl vakcinēšanās pasargā tikai no ērču encefalīta, bet ne no pārējām šo kukaiņu pārnēsātajām slimībām,” stāsta A.Bormane, piebilstot, ka arī vakcinētiem cilvēkiem, dodoties pastaigās pa mežu, pļavu vai krūmājiem, ir svarīgi pareizi apģērbties un būt piesardzīgiem.

Saskaņā ar SPKC datiem pērn Latvijā ērču encefalīts konstatēts 214 cilvēkiem, savukārt Laimas slimība – 612 cilvēkiem. LIC laboratorijā pagājušajā gadā izmeklētas 5 983 ērces, no kurām 114 bijušas inficētas.

Tu vari sevi pasargāt un izvairīties no ērces piesūkšanās, ievērojot piesardzības pasākumus. Dodoties brīvā dabā, BALTA atgādina:
• nodrošinies, lai kukaiņi nevarētu pakļūt zem apģērba – ieteicamas ir bikses, kuru galiem pārvilktas pāri zeķes, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošām, krekls jāliek biksēs;
• valkā gaiša un slīdīga auduma drēbes – uz tām ērces ir labi saskatāmas, tādējādi samazinās iespēja, ka tās pieķersies drēbēm un tālāk nokļūs uz ķermeņa;
• pastaigas laikā ik pa brīdim aplūko apģērbu, lai laikus notrauktu pamanīto ērci. Tāpat arī pēc pastaigas mājās ieteicams pārbaudīt, vai arī uz ķermeņa nav ērču;
• izmanto arī kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus;
• ja ērce tomēr piesūkusies, tā uzmanīgi jānoņem – bit.ly/2pGxYgR