Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Brīnumainais svētais baziliks ar dziedinošu spēku

Redakcija
Redakcija

Tulsi, saukts arī par svēto baziliku, ir augs, kura dziednieciskās īpašības Ajurvēdā tiek izmantotas jau vairākus tūkstošus gadu. Jā, arī šis ir viens no senajiem ārstniecības augiem, kurš savu dziedinošo spēku saglabājis arī līdz mūsdienu tēju un kapsulu plauktiem.

Tulsi - Svētais baziliks

Bija posms, kad ne melnu, ne zaļu tēju lietot nevarēju, bet sarkanā man nekad nav garšojusi (aizvien negaršo!). Es pieradināju sevi pie zāļu tēju dzeršanas, kas mani aizveda pavisam jaunā garšu pasaulē. Jāatzīst, ka tagad esmu iemīlējusi arī zaļo tēju, un vairāk mācoties, saprotu, cik daudz labumu tā spēj dot, ja netiek taupīts uz tējas kvalitāti.

Atgriežoties pie zāļu tējām mani patīkami saviļņoja Tulsi jeb svētā bazilika tēja. Šo tēju periodiski dzeru jau vairākus gadus, katru reizi pārliecinoties, cik ļoti tā man ir piemērota un cik ļoti man tā garšo. Ja man liktu to raksturot vienā vārdā, es teiktu- tai ir mīļa garša! Tā ir tik maiga, neuzbāzīga un vienkārša, tajā pašā laikā nodrošinot veselu spektru labvēlīgas ietekmes.

Kas ir Tulsi jeb svētais baziliks?

Tulsī augs ir nozīmīgs simbols Hinduismā, tā ir Hindu kultūras ikona un dziedinošs līdzeklis jau vairāk kā 5 tūkstošus gadu. Svēto baziliku cilvēki Indijā pielūdza katru rītu un vakaru, tā terapeitisko īpašību dēļ šis augs ir izslavēts ne vien Indijā, bet tagad arī plašajā Rietumu pasaulē. Ir veikti arī vairāki pētījumi, kas pierāda Tulsi pozitīvo ietekmi uz organismu. Ir vairāku paveidu Tulsi augu- Rama Tulsi (Ocimum Sanctum), Krišna Tulsi (Ocimum Sanctum), Vana Tulsi (Ocimum gratissimum) un citi.

Kāpēc Svētais baziliks tik svēts?

Tulsi augam piemīt ļoti plašs terapeitisko īpašību klāsts, viens no iemesliem ir tāds, ka šis augs ir adaptogēns pēc savas dabas. Tas nozīmē, ka tas uzmundrina un spēcina visu organisma sistēmu, palīdzot ķermenim vieglāk tikt galā ar stresu- adaptēties. "Adaptogēni organismā darbojasļoti gudri, balansējot tos orgānus, kas izgājuši no līdzsvara. Piemēram, augsta asinsspiediena gadījumā, tie strādās, lai to pazeminātu, taču zema asinsspiediena gadījumā – lai paaugstinātu." (no grāmatas "Topi Vesels")

Tulsi augs palīdz

• Mazināt stresu, ļaujot ķermenim vieglāk pielāgoties stresa situācijām;
• Mazināt nemieru un nervozitāti;
• Nomierināt nervu sistēmu;
• Mazināt nogurumu, uzlabot enerģiju, un neļaut tai strauji izsīkt;
• Izvadīt toksīnus un aizsargā šūnas no brīvo radikāļu ietekmes (lielisks antioksidantu avots!!!)
• Atvieglot jebkādas elpceļu problēmas- klepu, sāpošu kaklu, iesnas, mutes infekcijas, u.c.,uzlabot un dziedēt elpošanas sistēmu pēc ilgstošas smēķēšanas un hroniskām elpceļu slimībām;
• Balansēt cukura līmeni;
• likvidēt iekaisumu ķermenī;
• palielina izturību, tonizē, atjauno spēkus;
• noņemt sasprindzinājumu;
• samazināt holesterīnu;
• uzlabo nieru darbību (lietojot regulāri vismaz 6 mēnešus, var palīdzēt izskalot nierakmeņus);
• mazināt galvassāpes un migrēnas;
• dziedēt čūlas;
• pazemināt augstu temperatūru;

Tulsi auga lapas vai tēju ieteicams lietot arī hronisku slimību gadījumos. Tas atver sirdi un prātu, piešķir mīlestības un uzticības enerģiju, pastiprina ticību, līdzjūtību un prāta skaidrību. Uzskata, ka Svētais baziliks dod dievišķo aizsardzību, attīra auru un nostiprina imūnsistēmu, nodrošinot organismu ar bagātīgu antioksidantu un citu barības vielu lādiņu. Sevišķi labi Tulsi ietekmē sirdsdarbību, asinsvadus, aknas, plaušas un regulē asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs.

Ko izvēlēties?

Kā visās lietās, kā pirmo es vienmēr minu kvalitāti. Nav jau māksla nopirkt, piemēram, lētu kurkumas pulveri- ja kurkumīns ir ticis atdalīts un pārdots uztura bagātinātāju kompānijām, lielu labumu tas nedos. Arī ar Tulsi tējām, kaltētām lapiņām un kapsulām stāsts ir tieši tāds pats- ir jāizvērtē produkta kvalitāte. Pirms iegādājies pārliecinies, vai produkts ir bioloģiskiski sertificēts, tīrs no pievienotās vērtības ķimikāliju veidā un dabīgs vienotā veselumā.

Mans favorīts šajā jomā visnotaļ ir "Organic India" ražotās Tulsi tējas, kurām ir visi vajadzīgi eko, bio, organic un pārējie sertifikāti. Šī kompānija mani jau kādu laiku ir pārliecinājusi par tiešām derīgiem un kvalitatīviem produktiem, tajā skaitā Tulsi tējām.

Starp citu, Tulsi tēju Indijā dzer kafijas vietā, tāpēc, manuprāt, Tulsi un zaļās tējas savienojums varētu kļūt arī par Tavu rīta starta komplektu. "Organic India" ir parūpējusies arī par šādu kombināciju piedāvājot 100% organisku, ekoloģiski tīru "Tulsi ar zaļo tēju". Šo tēju unikālu padara tas, ka sastāvā ietilpst trīs Tulsi veidi: Rama, Krishna un Vana. Visas šīs tējas šķirnes tiek audzētas ievērojot visaugstākos standartus mazās, tradicionālās saimniecībās. Tēju žāvē zemās temperatūrās, smalcina, sajauc un iesaiņo ar mūsdienīgu higiēnisku iekārtu, atbilstoši prasībām, kas garantē maksimālu svaigumu, aromātu un atbilstošu iedarbību.

Tēju iegādāties iespējams: Herbals.lv