Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Nepieciešama palīdzība nometnes īpašajiem bērniem “Taureņu vasara” apmaksai

Redakcija
Redakcija

Uzdāvināsim četras laimīgas dienas bērniem, kuru ikdiena ir pilna izaicinājumu. Piezvanot pa ziedojumu tālruni 90006384 (1,42 eiro par zvanu), mēs varam palīdzēt īpašajiem bērniem ar smagām diagnozēm un to ģimenēm doties šovasar uz četru dienu specializēto nometni “Taureņu vasaras”, kas norisināsies viesu namā „Skultes muiža”. Īpašo bērnu ģimeņu nometni jau vairākus gadus pēc kārtas rīko labdarības organizācijas Palīdzēsim.lv komanda. Bērniem un vecākiem, kas kaut reizi ir pabijuši šajā nometnē, tā ir gada lielākais notikums, viņi gaida to pat vairāk nekā Ziemassvētkus.

Lai šī nometne varētu notikt, ir nepieciešama mūsu palīdzība. Projekta “Zaļā lampa” ietvaros labdarības fonds BeOpen ir atvēris speciālu ziedojumu kontu nometnes “Taureņu vasaras” organizēšanai.
Šiem bērniem liegtas daudzas lietas, kas mums šķiet ikdienišķas. Nereti vienīgie cilvēki, ar kuriem viņi kontaktējas, ir medicīnas personāls. Šo bērnu vidū ir tādi, kas nekad mūžā nav apmeklējuši bērnudārzu vai skolu – burtiski visa viņu dzīve paiet četrās sienās. Daudzi no viņiem pārvietojas ratiņķrēslos. Šiem bērniem nav pieejams daudz kas no tā, kas ir parastajiem bērniem – komunikācija ar vienaudžiem, jauni iespaidi, vasaras atpūtas braucieni, sporta spēles…

Logs uz citu pasauli

Īpašajiem bērniem brauciens uz šo nometni ir kā logs uz citu pasauli. Svaiga gaisa malks tas ir arī vecākiem, kas ikdienā ne uz mirkli nevar atstāt savus īpašos bērnus bez uzraudzības un palīdzības. Tā ir kripatiņa laimes, kas sasilda sirdi visa gada garumā. Dzīve nepārtrauktā stresā un sasprindzinājumā var novest līdz nervu sabrukumam vai pat depresijai, tāpēc nometnē par bērniem rūpējas brīvprātīgie palīgi un nometnes audzinātāji , bet vecākiem ir sagatavota speciāla programma – praktiskās lekcijas par to, kā nepieļaut izdegšanu, nodarbības ar psihoterapeitu, mediķu un sociālo dienestu darbinieku konsultācijas, mākslas terapija un daudzas citas nodarbības, kas spēj īsā un koncentrētā veidā iedot spēku un lādiņu nākamajam cēlienam. Daudziem vecākiem šīs četras dienas ir vienīgais brīdis, kad viņas var vienkārši atpūsties, neļaujoties savām skumjajām domām. Bērna slimība un invaliditāte ir neizsakāms pārbaudījums visai ģimenei. Stiprināt vecākus, aizsākt savstarpējo komunikāciju un draudzību, lai veidotos sadarbība starp vecākiem, kā arī izpratne, ka arī citās ģimenēs ir līdzīgas problēmas un kā tās risināmas. Nometnē ļoti svarīga ir savstarpējā komunikācija un pieredzes apmaiņa.

Pamatojoties uz „Palīdzēsim.lv” pieredzi, bērni ar invaliditāti saskaras ar nolemtības jēdzienu un motivācijas trūkumu, tādēļ, lai sociālā rehabilitācija dotu pozitīvu ieguldījumu gan viņu, gan visas sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanā, ir būtiska savlaicīga to integrēšana sabiedrībā, paplašinot iespējas bērniem iegūt kvalitatīvus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus. Vasaras nometne ir lielisks sociālās rahabilitācijas un integrācijas veids.

Nometne tiem, kas nepadodas

Šādu bērnu aprūpei vecāki velta visu savu dienu un dzīvi un algotu darbu nestrādā, liedzot gan gūt papildu finanšu līdzekļus, gan socializēties un iegūt jaunu pieredzi. Šī projekta ietvaros vēlamies vecākiem sniegt iespēju atslēgties no ikdienas skrējiena, veltīt laiku tikai sev, satikt citus vecākus ar līdzīgām problēmām un citam citu iedvesmot.

Vecāki atzīst, ka viņiem katastrofāli trūkst zināšanu un kompetenču savu īpašo bērnu audzināšanā. Tāpēc ļoti liela nozīme ir nometnes ietvaros rīkotajām praktiskajām nodarbībām ar psihoterapeitu, mākslas terapeitu, drāmas terapeitu, sociālā darbinieka un citu savas jomas profesionāļu piedalīšanos.
Vēl viena svarīga problēma, par kuru reti tiek runāts, ir īpašo bērnu veselie brāļi un māsas. Visa vecāku uzmanība un līdzekļi tiek veltīti slimajam bērnam, bet veselais jūtas aizvainots un pamests novārtā. Vecākiem bieži nepietiek ne laika, ne finanšu savam veselajam bērnam.

Plānots, ka šogad nometne norisināsies augustā. Nometnē varēs piedalīties 25 ģimenes. Īpašajiem bērniem un viņu vecākiem dalība ir bez maksas, jo bieži vien visa nauda šādās ģimenes tiek novirzīta ārstēšanai un dažādu procedūru apmaksai. Daudziem vecākiem apmaksāt vizīti pie speciālista, paņemt auklīti uz pāris stundām vai aizbraukt ar taksometru līdz poliklīnikai ir nepieļaujama greznība. Nemaz nerunājot par atpūtu un izklaidēm.

Nometnes īstenošanai nepieciešami 12 900 EUR.
Katru gadu projektā iesaistās brīvprātīgie - gan jomas speciālisti, kas vada nodarbības un seminārus, gan vienkārši palīgi, kas pieskata un izklaidē bērnus, asistē viņus nodarbībās, kā arī sniedz fizisku atbalstu, piemēram, palīdz aizstumt ratiņkrēslu, kā arī pārnest bērnu līdz ratiņiem vai uznest pa kāpnēm…
Nav tādas skolas, kā būt īpašo bērnu vecākiem

Patiesībā šī nometne nav vienkārša atpūta, bet gan dzīves skola ļoti koncentrētā formātā. Katrs nometnes programmas solis ir pārdomāts un vērsts uz kādu konkrētu prasmju attīstīšanu. Faktiski šo četru dienu laikā bērniem tiek nodrošināts ļoti spēcīgs rehabilitācijas komplekss, vispusīgi aptverot bērnu problēmas.
Diemžēl, valsts apmaksātās rehabilitācijas programmas īpašajiem bērniem arvien ir ļoti ierobežotas. Nereti ierēdņi mēģina pierunāt vecākus atdot šādus bērnus uz specializētiem internātiem. Šī ir nometne vecākiem, kas nepadodas. Kā arī tiem, kas uzņem savās ģimenēs bērnus no bērnu namiem.
Par dažiem nometnes dalībniekiem

Aleksandrs un Jānis
Viena no pastāvīgajām nometnes dalībniecēm – Agnese – ir māmiņa diviem īpašajiem bērniem, kurus viņa ir adoptējusi no bērnu nama. Agnese ir ļoti priecīga, ka nometnē viņas zēniem ir iespēja satikt citas ģimenes ar tādiem pašiem bērniem, vērot viņu attiecības, mācīties komunicēt. Veselu un “bezproblēmu” mazuļu bērnu namos praktiski nav, adopcijai tiek piedāvāti bērni ar diagnozēm. Kad pienāca viņas kārta, Agnese neizvēlējās, bet gan paņēma tos, kurus piedāvāja. Šodien Agneses vecākajam dēlam Jānim jau ir 10 gadi, bet jaunākajam Aleksandram – seši. Kad ģimene pirms trim gadiem adoptēja mazo Aleksandru, bērns nerunāja, bet viņa medicīnas kartē bija vesela buķete diagnožu.
Ģimenē bērns atkusa – sāka runāt, atvērās, nomierinājās. Agnese ir pārliecināta – vecāku rūpes, pūles un, galvenais, mīlestība dara brīnumus.

Selīna
Pirms diviem gadiem projekts “Zaļā lampa” un labdarības fonds BeOpen palīdzēja savākt naudu, lai iegādātos baušķeniecei Selīnai Skudrai speciālas ortozes. Rudenī Selīna pārstāja izmantot ratiņkrēslu. Tas bija milzīgs sasniegums un priecīgs notikums gan vecākiem, gan pašai meitenei. Tagad viņa staigā patstāvīgi, izmantojot speciālu rollatoru. Diemžēl, vecās ortozes ir palikušas par mazu, un, pirms pasūtīt jaunas, ir vajadzīga operācija. Martā projekta “Zaļā lampa” ietvaros mēs palīdzējām Selīnai savākt naudu operācijai Prāgas klīnikā. Selīna ir ļoti gaiša un skaista meitene, kurai nācies piedzīvot smagus pārbaudījumus – vairākas operācijas, nelaimes gadījumu ar apdegumu, pastāvīgu rehabilitāciju. Brauciens uz nometni viņai ir ilgi gaidīts prieka stariņš bezgalīgajā sāpju un bēdu virtenē.

Rūta
Rūtai ir 12 gadi, viņas diagnoze ir bērnu cerebrālā trieka. Pirms diviem gadiem viņa iemācījās pastāvīgi piecelties no ratiņkrēsla un veikt pāris soļus, turoties pie rollatora. Pagājušajā gadā “Zaļā lampa” palīdzēja Rūtai vākt naudu jaunām speciālām ortozēm un rehabilitācijas nodarbībām. , kuras tika izgatavotas Darmštates ortopēdijas klīnikā Vācijā. Rūtai ir bērnības sapnis – pabūt Disnejlendā. Viņai pat ir speciāla krājkasīte ar uzrakstu “Disnejlenda”. Šobrīd Rūta jau gatavojas doties uz vasaras nometni Skultē un ļoti gaida tikšanos ar draugiem.

Šīs pāris vasaras dienas spēj reāli mainīt šo bērnu pasauli un dot spēkus vecākiem, ļaujot sajust, ka viņi nav vieni.
“Pērn pēc nometnes viens slimā bērniņa tētis burtiski ar asarām acīs atnāca pie mums un teica – es redzēju savu sievu laimīgu. Pirmo reizi pa daudziem gadiem. Kaut nedaudzas nometnē pavadītās dienas deva viņai spēkus,” stāsta organizācijas Palīdzēsim.lv vadītāja Ilze Skuja.
Kam nepieciešama palīdzība
Cilvēku attieksme pret īpašajiem bērniem liecina par visas sabiedrības morālo veselību. Un mēs vēršamies pie sabiedrības pēc atbalsta, lai savāktu līdzekļus šīs nometnes organizēšanai. Bērni to ļoti gaida.

Šogad nometne norisināsies augustā, telpas tai ir piešķīris viesu nams “Skultes muiža”. Vairāki uzņēmumi un kompānijas jau ir piekrituši bez maksas vai par ļoti draudzīgām cenām piegādāt nometnes dalībniekiem produktus, kā arī nodrošināt dažādus pakalpojumus – no radošajām nodarbībām līdz pat saldumiem bērniem. Katrs cenšas palīdzēt, ar ko vien var.
Piezvanot pa ziedojumu tālruni 90006384 (1,42 eiro par zvanu), jūs varat palīdzēt, lai ģimenes ar īpašajiem bērniem varētu doties uz četru dienu specializēto nometni Skultē, kas notiks jau pavisam drīz.

Bankas rekvizīti ziedojumiem:
Labdarības fonds BeOpen
Reģistrācijas nr.: 50008218201
Bankas konts: LV59 CBBR 1123 2155 000 10
Maksājuma mērķis: Zaļā lampa. Atbalsts vasaras nometnei

No ziedojumiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.
BeOpen fondam ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, kas dod iespēju ziedotājiem saņemt ienākuma nodokļu atvieglojumus.