Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


11 padomi, kā kļūt bioLoģiskam, saudzējot ģimenes budžetu

Redakcija
Redakcija

Bioloģiskā pārtika ir tīra un vērtīga, tā ir labākā, ko cilvēks varētu gribēt lietot ikdienā, tajā ir vairāk vērtīgo uzturvielu, tā ir audzēta bez pesticīdiem un arī ļoti garšīga. Tomēr daudzi uzskata, ka nevar atļauties bioloģisko pārtiku, tā ir pārāk grūti dabūjama, pārāk sarežģīti nopērkama. Kā Jaunajā gadā kļūt bioLoģiskam, iekļaujoties saprātīgā budžetā? Nedaudz plānošanas, mūsu 11 padomi – un, lūk, esam ceļā uz bioLoģisku 2015. gadu!

1.Meklē bioloģiskos produktus par akcijas cenām lielveikalu plauktos!
Lai arī bioloģiskie produkti mums vairāk saistās ar zaļajiem tirdziņiem, maziem ekoveikaliņiem, iepirkšanos tieši no zemniekiem, būsiet pārsteigti, cik daudz ekoproduktu var atrast lielveikalos. Turklāt akciju laikā bioloģisko produktu cenas ir tādas pašas kā parastajiem produktiem! Meklējiet pienu, kefīru, krējumu, jogurtu, sviestu, biezpiena sieriņus, maizi, miltus, auzu pārslas.

2.Kļūsti par ekoveikalu pastāvīgo klientu
Ja tavā pilsētā vai tuvākajā apkaimē ir ekoveikali, tad piesakies jaunumu saņemšanai savā epastā – tā veikaliņi parasti ziņo par izpārdošanām, akcijām. Daudzos ekoveikalos ir klientu un draugu kartes, kuras garantē/nodrošina vismaz 10% atlaidi – pavaicā sev tuvākajā veikalā, kā to iegūt!

3.Nestandarta un otrā svaiguma dārzeņi par izdevīgu cenu
Lai arī Latvijā tā vēl nav ļoti izplatīta prakse, pavaicājiet ekoveikalā vai zaļajā tirdziņā, vai nav pieejami nestandarta dārzeņi vai dārzeņi, kuri vairs nav pirmā svaiguma – tie noteikti būs lētāki, bet garšas ziņā tikpat lieliski.

4.Pasūtiet pārtikas produktus internetā
Fasētos produktus, kuriem ir ilgs derīguma termiņš, var izdevīgi pasūtīt no ārzemju interneta veikaliem, it īpaši, ja pasūtījumu veic vairākas ģimenes kopā, dalot piegādes izdevumus. Piemēram, bioloģisko kokosriekstu eļļu, bio kafiju, tēju, graudaugus, cukuru lielos iepakojumos var izdevīgi iegādāties šādos veikalos: violey.com www.naturallygoodfood.co.uk, iherb.com.

5.Iegādājieties produktus tieši no ražotāja
Sameklējiet savu bioloģisko saimniecību un dodieties iepirkties uz laukiem – ir arī saimniecības, kuras savus produktus ved/piegādā klientiem uz mājām – gan gaļu, gan zaļumus un dārzeņus, un tad produktu cenā nav nekādas starpniecības maksas – viss, ko jūs maksājat, aiziet/paliek/nonāk tieši zemniekam un tiek ieguldīts nākamā gada ražā.

6.Pērciet vairumā
Ja vien ir gana liels pieliekamais un saldētava, tad krietni ietaupīt var, pērkot produktus vairumā. Tā, piemēram, nopirkt no bioloģiskā zemnieka pusi jēra vai vairākus trušus un sasaldēt tos vismaz pāris nedēļu maltītēm, vasarā – sezonas laikā iegādāties bioloģiskos tomātus, noblanšēt, nomizot un sasaldēt ziemas tomātu zupām. Tāpat neaizmirsīsim par kartupeļu un burkānu maisu, savukārt ekoveikalos ir vērts apvaicāties, vai nav pieejami graudaugi, rīsi un lēcas lielajos, ekonomiskajos iepakojumos.

7.Iepērcieties sezonāli
Pērciet bioloģiskos augļus un dārzeņus sezonas laikā – tad tiem ir vislabākā cena un kvalitāte un pilnīgākā garša. Mēs esam pārāk pieraduši pie tā, ka “vasara ir visu” gadu un gribam ēst tomātus un zemenes arī ziemā, bet šī ieraduma maiņa dos labumu gan veselībai, gan ļaus izbaudīt pārtikas patieso garšu.

8.Ieviesiet veģetārās dienas
Divas dienas nedēļā pasludiniet par veģetārajām. Pirmkārt, ietaupīsiet, un uz tā rēķina varēsiet iegādāties bioloģiski audzētu gaļu – mazāk, bet labāk. Otrkārt, atklāsiet jaunu gatavošanas pasauli, jo veģetārie ēdieni nav tikai ar tikai skumja kāposta lapa un vārīti rīsi, bet vesela garšu bagātība. Un treškārt, samazināts gaļas patēriņš un bioloģiskās gaļas ēšana ir labvēlīgi sirdij un asinsvadiem un samazina saslimšanas risku. Starp citu, “bezgaļas pirmdiena” (“Meatless Monday”) ir modīga un jau iegājusies paraža Eiropā – laiks arī mums tai pievienoties!

9.Iesaistieties tiešās pirkšanas pulciņā
Kad bioloģiskās pārtikas āķis lūpā un gribas, lai iespējami daudz ikdienā patērētā ēdiena būtu bioloģisks, meklējiet tiešās pirkšanas pulciņu Personīgi. Ēdiens. – tajā pircēju grupa kopīgi iegādājas produktus no bioloģiskajiem zemniekiem, ar sagādi saistītos darbus veic brīvprātīgi un solidāri. Tā ir ne tikai iespēja tikt pie īstas pārtikas par ražotāju cenām, bet arī satikt zemniekus un iegūt jaunus paziņas – bio pārtikas draugus.

10. Ietaupiet, atsakoties no pārstrādātiem, ķīmiski apstrādātiem un nedabīgiem produktiem
Bioloģiskā pārtika ir dārgāka, bet vēl dārgāk ir ārstēties un pirkt zāles. Tāpēc, atsakoties no pārstrādātas industriālās pārtikas un augļiem un dārzeņiem, kuri nekad nesabojājas, varēsiet gan ietaupīt naudu bioloģiskās pārtikas iegādei, gan uzlabot veselību.

11. Audzējiet paši
Visbeidzot – pamēģiniet izaudzēt paši. Bioloģisko dārzeņu sēklas var dabūt visos sēklu stendos lielveikalos, kā arī var iegādāties, pasūtot internetā vai interesējoties pie bioloģiskajiem zemniekiem. Jūs redzēsiet, kā aug pārtika, un ko tas prasa, un nešaubieties, arī tad, ja izaugs tikai sauja tomātiņu, šķībi burkāni un pāris zirņu pākstis, neko tik garšīgu mūžā nebūsiet baudījuši.

Ieviesiet bioloģisko pārtiku ikdienas patēriņā pakāpeniski – jūsu virtuvei nav uzreiz jākļūst 100% bioloģiskai, bet dodieties ekoproduktu pārtikas pasaulē soli pa solim – esam pārliecināti, ka šis pārtikas ceļojums aizraus un gandarīs ne tikai jūsu vēderus un veselību, bet arī dos jaunas zināšanas un pozitīvas emocijas.