Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Drons: kas tas ir un kādas iespējas paver?

Redakcija
Redakcija

Drons ir ierīce, par ko runā daudzi, taču tās patieso potenciālu zina vien retais. Tāpēc, ja Tevi interesē, kādas funkcijas spēj paveikt droni un kā tie varētu palīdzēt arī Tev, atvēli dažas minūtes un turpini lasīt!

Sākot ar rotaļāšanos un beidzot ar cilvēku glābšanu

Cilvēks-parastais uz jautājumu, kas tad ir drons, visbiežāk atbildēs, ka tā ir ierīce, kuru iespējams vadīt ar pulti un uzņemt foto un video no rakursiem, par kuriem cilvēks bez drona var vien sapņot. Jā, šī ir viens no, ja ne populārākais drona izmantošanas veids, taču vēl šīs bezpilotu ierīces izmanto (vai plāno izmantot) arī tādās nozarēs kā:

sports – varbūt kādreiz pa acu galam esi redzējis video, kur cilvēkiem uzvilktas virtuālās realitātes brilles, bet rokās redzama pults? Tādā gadījumā zini, kā izskatās dronu sacensības;
tirdzniecība – ļoti iespējams, ka jau tuvākajā nākotnē pavisam pierasta būs situācija, kad interneta veikali preces piegādās nevis ar kurjera, bet drona palīdzību;
glābšana – izmantojot jaudīgus dronus, tie kalpo arī glābšanas darbos, piemēram, slīkstošu cilvēku glābšanā vai pazudušu personu meklēšanā;
lauksaimniecība – tāpat droni var tikt izmantoti zemes uzmērīšanā, kā arī laistīšanā.

Foto: Pixabay.com

Droni gan nemitīgi tiek attīstīti un uzlaboti, līdz ar to nākotnē tos redzēsim pildām arvien vairāk funkciju.

Un kā drons varētu būt noderīgs Tev?

Ja ar droniem līdz šim neesi saskāries, izvēles iespējas būtībā ir divas.

Droni izklaidei

Ja dronu vēlies, lai izbaudītu tā vadīšanas priekus, vari iegādāties pavisam vienkāršu dronu bez kameras. Tam būs daudz draudzīgāka cena, līdz ar to neveiksmes (lasi – salaušanas) gadījumā sitiens pa kabatu būs mazāk sāpīgs. Šāds drons arī var kalpot kā lieliska dāvana bērnam.

Droni filmēšanai un/ vai fotografēšanai

Foto: Pixabay.com

Savukārt efektīvu kadru uzņemšanai vajadzēs pirkt relatīvi nopietnāku ierīci, kurai komplektā nāk kamera (vai arī tādu iespējams uzstādīt). Šeit izvēles iespējas un variācijas jau ir daudz plašākas – ņemot vērā kameras un paša drona kvalitāti un specifikāciju, to cenas svārstās no nepilniem 100 līdz vairākiem tūkstošiem eiro.

Ņem vērā!

Lai drona vadīšana neradītu nepatīkamus vai pat bīstamus mirkļus Tev pašam un apkārtējiem cilvēkiem, ir jāievēro vairāki drošības un cita veida pasākumi, piemēram, dronu nedrīkst izmantot diennakts tumšajā laikā un pacelties augstāk par 120 metriem (Rīgā – līdz 50 metriem), savukārt lidostu tuvumā pacelties ir aizliegts, un dronam jābūt marķētam.

Sīkāk ar visiem noteikumiem vari iepazīties šajā video vai MK noteikumos Nr. 737: “Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi”.

Tā vien prasās izmēģināt arī savas prasmes drona vadīšanā? Laiks pirmajam solim – tā iegādei, un to vari izdarīt viedveikalā 1a.lv. Kārotās preces gan drons vēl nepiegādās, taču tas nemaina faktu, ka iepirkties šeit ir lieliska pieredze!