Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Stress par finansēm? 5 noderīgi ieteikumi kā tikt ar to galā

Redakcija
Redakcija

Dzīvē ir daudz lietu, par kurām uztraucamies, taču vairumam no mums pamatīgu stresu ikdienā rada tieši ar finansēm saistīti jautājumi. Šai problēmai diemžēl ir arī vairāki negatīvi blakusefekti - “finanšu stress” nereti mēdz būt saistīts ar garīgās un fiziskās veselības problēmām, tai skaitā, augstu asinsspiedienu, galvassāpēm un depresiju. Ir skaidrs, ka ar šo, tāpat, kā cita veida stresu, ir jāmēģina veselīgā veidā tikt galā.

Piedāvājam piecus praktiskus padomus, kas varētu palīdzēt cīņā ar stresu par finanšu jautājumiem.

1. Neignorējiet savas finansiālās problēmas
“Slēpt galvu smiltīs kā strausam” pieeja neatrisinās Jūsu finansiālās problēmas. Tieši pretēji - šāda attieksme tās var padarīt vēl nopietnākas. Gudrākais, ko Jūs varat darīt, ir pārkāpt savām bailēm un ar objektīvu skatu palūkoties uz savu finansiālo situāciju pat tad, ja tas ir emocionāli sāpīgi un nepatīkami. Šis ir nozīmīgs solis, lai būtu iespējama risinājumu meklēšana.

2. Nosakiet cēloņus ar finansēm saistītajam stresam
Ikvienai naudas problēmai ir jābūt cēlonim. Iespējams, Jūs bieži pārtērējaties, nokavējat maksājumu termiņus vai arī nepievēršat pietiekami daudz uzmanības budžeta plānošanai. Labā ziņa ir tā, ka, neatkarīgi no problēmas, Jūs tik un tā varat mēģināt meklēt risinājumu un atgūties no tādām situācijām kā darba zaudēšana vai steidzami izdevumi, kuru segšanai mūsdienās var tikt izmantotas dažādas alternatīvās finansējuma iegūšanas metodes (uzzināt vairāk).

Kad būsiet noteikuši galvenos cēloņus, kas rada ar finansēm saistīto stresu, Jūs pakāpeniski varēsit uzsākt ceļu uz mierīgāku ikdienu.

3. Izveidojiet rīcības plānu
Kad esat noskaidrojuši, kas rada Jūsu “finanšu stresu”, ir pienācis laiks izveidot detalizētu plānu, kas palīdzēs situāciju uzlabot. Ja trauksmi ikdienā rada Jūsu naudas tērēšanas paradumi, izpētiet veidus, kā novērst pārtērēšanos. Iespējams, Jums jāizveido jauns budžeta plāns, vai arī jāmeklē metodes, kā veiksmīgāk ievērot šo plānu.

Atcerieties, ka Jums nav jāatrisina visas problēmas uzreiz. Izvēlieties vienu vai dažas svarīgākās un koncentrējieties uz tām. Ļoti iespējams, ka pat tikai plāna izveidošana var nekavējoties mazināt Jūsu stresa līmeni.

4. Konsultējieties ar zinošiem cilvēkiem
Jums nav jācīnās ar savām naudas problēmām vienatnē. Nereti gudrāk ir aprunāties ar tuviniekiem, draugiem vai kolēģiem, kas šajā jomā ir pieredzējuši un var sniegt vērtīgus padomus. Tāpat mūsdienās ir iestādes un organizācijas, kuras piedāvā arī bezmaksas finanšu konsultācijas. Un, protams, arī internetā pieejama virkne dažādu kursu, grāmatu, pamācošu rakstu un video materiālu, kas var palīdzēt paskatīties uz savu finansiālo situāciju no citas puses.

5. Atrodiet veselīgus veidus, kā tikt galā ar stresu
Jebkura veida stress, tai skaitā, ja tas saistīts ar finansēm, padara mūsu dzīvi sarežģītāku un pasliktina pašsajūtu. Tieši tādēļ ir svarīgi izveidot veselīgus un pārdomātus risinājumus, kā tikt ar šo stresu galā. Katram cilvēkam šī metode var būt atšķirīga – kāds dod priekšroku skriešanai vai riteņbraukšanai, cits meditē, apmeklē psihoterapeitu, klausās podkāstus vai dodas pastaigās. Svarīgi atrast to risinājumu, kas Jums ir piemērotākais.

Naudas problēmas dažkārt var šķist pārāk nomācošas, it īpaši, ja tās saistītas ar parādu atmaksu. Atcerieties, ka neatkarīgi no Jūsu finansiālajiem sarežģījumiem, var būt nepieciešams laiks, lai tos atrisinātu, tāpēc esiet pacietīgi. Izveidojiet plānu un centieties pie tā turēties, un pienāks brīdis, kad redzēsiet sava ieguldītā darba un laika rezultātus.