Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Latvijā atrasts jauns veids kā cīnīties ar dunduriem

Redakcija
Redakcija

Daudzi Latvijas lauku iedzīvotāji un arī portāla Sportacentrs.com un TV4 veidotājs Kristaps Zālītis ilgstoši ir nesekmīgi cīnījušies ar dunduriem. Kristaps pagājušajā gadā beidzot atrada uzvarošu risinājumu, turklāt izmēģinātie dunduru slazdi izrādījās tik efektīvi, ka šogad uzņēmējs tos vietnē dunduruslazds.lv dod iespēju iegādāties arī citiem tīkotājiem.

Dunduru slazds ir Nīderlandē izstrādāts dunduru ķeršanas līdzeklis ar līdz pat 95% augstu efektivitāti. Slazds ir aptuveni konstrukcija aptuveni cilvēka augumā ar lielu melnu bumbu centrā, kas dunduriem atgādina dzīvnieka pēcpusi. Kad negantnieki pie tās pielido, lai iedzeltu, tad prom vairs netiek. Dunduri pēc neveiksmes dabiski uzsāk lidojumu uz augšu, bet augšup no bumbas ir izvietots liels konusa formas apvalks, pa kuru dunduri tiek ievirzīti krātuvītē, no kuras izmukt vairs nav iespējams. Šādi dienā iespējams notvert par vairākus simtus neaicināto viesu.

Savā blogā Kristaps Zālītis raksta, ka “2021.gadā divās karstākajās vasaras nedēļās ar ģimeni bijām spiesti pamest savu sapņu māju ar skaistu peldvietu, jo sadzīvot ar dunduriem vienkārši nebija iespējams.” Risinājumu izdevies atrast nākamajā vasarā. “2022.gada jūlijā par dunduru slazdu biju neizsakāmā sajūsmā. Lai nokļūtu peldvietā, man jāveic aptuveni 100 metri cauri palienu pļavai. Iepriekš, jau ieejot pļavā, mani apsēda dunduri, bet tagad kāds dūrējs uzradās tikai pa retam. Iepriekš, pat ja biju aizgājis līdz peldvietai ietinies mēteļos un cepurēs, tad peldes laikā ap galvu tik un tā lidinājās 5-10 dunduri. Tagad arī peldes laikā dunduru praktiski nebija.”

Kristaps Zālītis stāsta, ka dunduru slazdu ražotāji Nīderlandē tos primāri paredzējuši zirgu staļļiem, pat nenojaušot, ka Latvijā šī problēma ir aktuāla vai ikvienam lauku mājas īpašniekam. Aizvadītajā ziemā izdevies vienoties par slazdu izplatīšanu Latvijā un šobrīd tie jau itin veiksmīgi tiek pirkti un pārdoti vietnē dunduruslazds.lv..

Viena dunduru slazda darbības lauks ir aptuveni viens hektārs, ja slazdu izdodas uzstādīt tā, ka tas ir labi saredzams knišļiem. Lai arī elektrības barošana slazdam nav nepieciešama, to jānovieto saulainā vietā, lai uzkarsētu konstrukcijas centrā esošo bumbu – tādējādi tā dundura acīs izskatās tāpat kā zirga vai govs pēcpuse. Dunduru slazdu Latvijā iespējams iegādāties par nepilniem diviem simtiem eiro.



“Ir pēdējais brīdis uzstādīt dunduru slazdu, lai jau šogad gūtu pilnvērtīgu labumu,” stāsta Kristaps Zālītis. “Jāņos mēs vēl parasti cīnāmies galvenokārt ar odiem, bet dunduru lielākie uzbrukumi sākas nedaudz vēlāk. Ja uzstādīsiet dunduru slazdu Jāņu dienā, tad jau dažu dienu laikā kādu daļu ap jūsu māju mītošo lidoņi būsiet izķēruši.”

Lai arī dunduru galvenā aktivitāte sākas tikai jūnija beigu daļā, ilgtermiņa ieguvumam dunduru slazdu var uzstādīt jau pavasarī, lai ķertu dundurus vēl pirms tie ir izdējuši oliņas. Tas samazinās dunduru daudzumu nākamajā gadā.