Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Kā izmantot nebanku kredītus gudri un atbildīgi

Redakcija
Redakcija

Situācijās, kad nepieciešama nauda un citas alternatīvas nepastāv, viens no populārākajiem risinājumiem ir nebanku kredīts.
Tas ir ātrs un ērts risinājums, jo pieteikties nebanku kredītam iespējams internetā, sev ērtā vietā un laikā, nebanku aizdevēja mājaslapā.

Tomēr tajā pašā laikā tas ir ļoti nopietns un atbildīgs solis, finanšu saistības, kuras nepieciešams rūpīgi apdomāt - ja arī Jūs plānojat izmantot tādu iespēju kā nebanku kredīts, turpiniet lasīt šo rakstu, kur skaidrojam, kā izmantot nebanku kredītus gudri un atbildīgi.

Kas ir nebanku kredīts?

Nebanku kredīti ir aizdevumi, kurus izsniedz nebanku aizdevējs, kuram izsniegta Patērētāju tiesību aizsardzības centra licence kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai.

Viena no galvenajām atšķirībām starp nebanku kredītiem un bankas kredītiem ir aizdevuma summa, mērķis un atmaksas termiņš - nebanku kredītu summas ir mazākas, atmaksas termiņi īsāki un ne vienmēr tiek noteikts mērķis, kādam kredīts jāizmanto.

Tas viss kredītu padara pieejamāku un atbilstošāku situācijām, kad nepieciešams papildu finansējums kādam lielākam pirkumam vai steidzamiem, neatliekamiem tēriņiem.

Mūsdienās tiek nodalīti 3 nebanku kredītu veidi:

Īstermiņa aizdevumi∂. Dēvēti arī par ātrajiem vai sms kredītiem. Atmaksas termiņš šādiem nebanku kredītiem ir līdz 1 gadam (vairumā gadījumu tieši 30 dienas), līdz ar to arī aizdevuma summas ir ievērojami mazākas nekā citiem aizdevumu veidiem un tos iespējams saņemt savā bankas kontā aptuveni 15-30 minūšu laikā.

● Patēriņa kredīti. Populārākais nebanku kredītu veids. Šajā kategorijā ietilpst ne tikai patēriņa kredīts, bet arī tādi aizdevumu veidi kā kredīts remontam, auto kredīts u.c. Atmaksas termiņš šādiem nebanku kredītiem vairumā gadījumu ir pat līdz 10 gadiem ar aizdevuma summu līdz 25 000 eiro.

● Kredītlīnijas. Aizdevumi ar noteiktu pieejamās naudas limitu - piešķirto naudas summu var tērēt tikai tad, kad tā nepieciešama. Procentu likme jāmaksā tikai par to naudas summu, kas izmantota. Atmaksas termiņš un aizdevuma summa šādiem nebanku kredītiem tieši atkarīga no aizņēmēja finansiālās situācijas un vajadzībām.

Kā pārdomāti izmantot nebanku kredītus?

Finanšu situācijas izvērtējums

Lai nebanku kredīts neradītu budžeta slogu un to būtu iespējams godprātīgi atmaksāt, pirms pieteikuma aizpildīšanas vajadzētu rūpīgi izvērtēt savu finanšu situāciju. Apdomājiet - vai Jūsu ienākumi ir pietiekami, lai papildu ikmēneša izdevumiem segtu arī ikmēneša kredītmaksājumu? Savas iespējas jāizvērtē, ņemot vērā, ka ikmēneša kredītmaksājumam nevajadzētu pārsniegt 20-25% no ikmēneša ienākumiem, turklāt tam nevajadzētu veltīt visus brīvos līdzekļus.

Kredīta apmēra un atmaksas termiņa izvēle

Atkarībā no finanšu situācijas iespējams izvēlēties arī piemērotāko kredīta apmēru un atmaksas termiņu. Apdomājiet - kādam mērķim un cik liela naudas summa Jums ir nepieciešama? Vienmēr vajadzētu izvēlēties mazāko nepieciešamo summu. Tad, ja uztraucaties, ka ar to būs par maz, pierēķiniet nepieciešamajai sumami vēl 10%!

Savukārt attiecībā uz atmaksas termiņu pievērsiet uzmanību ikmēneša kredītmaksājuma apjomam - vai tas ir atbilstošs
Jūsu ienākumu un izdevumu attiecībai?

Ņemiet vērā - jo garāks atmaksas termiņš, jo vairāk tiek samaksāts attiecībā uz procentiem.

Procentu likmju un komisijas izpratne

Ikviens kredīts sastāv no pamatsummas un procentu likmes, turklāt kredīta noformēšanas un atmaksas procesā rodas arī citi izdevumi.

Galvenais rādītājs, kam pievērst uzmanību, lai salīdzinātu dažādus kredītus, ir gada procentu likme (GPL). GPL raksturo aizdevuma kopējās izmaksas, t.sk. procentu likmi; kredīta noformēšanas maksu; komisijas maksas; konta uzturēšanas izmaksas; norēķinu līdzekļa izmaksas u.c.

Biežāk pieļautās kļūdas

Netiek izvērtēta finanšu situācija

Diemžēl liela daļa aizņēmēju rīkojas neapdomīgi un spontāni, neizvērtējot savu finanšu situāciju, kā rezultātā rodas pamatīgs budžeta slogs un kredītu nav iespējams godprātīgi atmaksāt - tas noved pie sabojātas kredītvēstures un ierobežotām finanšu iespējām nākotnē.

Lai izvairītos no šādas kļūdas, kredītsaistības vajadzētu uztvert nopietni, rūpīgi izvērtējot gan savu finanšu situāciju, gan nepieciešamo aizdevuma summu, tādējādi nodrošinot veiksmīgu kredīta atmaksu.

Netiek pārbaudīta kredītvēsture

Kredītvēsture ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kam aizdevēji pievērš uzmanību, pieņemot lēmumu par kredīta izsniegšanu. Liela daļa aizņēmēju pirms aizņemšanās nepārbauda savu kredītvēsturi, kā rezultātā kredīts tiek neparedzēti atteikts vai arī netiek izmantota iespēja iegūt labākus kredīta nosacījumus. Slikta kredītvēsture un kredīts ir savienojami jēdzieni vien ļoti retos gadījumos. Lai izvairītos no šādas kļūdas, vajadzētu pārbaudīt savu kredītvēsturi, tādējādi vajadzības gadījumā pirms kredīta noformēšanas to varēs uzlabot.

Netiek salīdzināti dažādi aizdevēji un piedāvājumi

Mūsdienās pieejams ļoti daudz un dažādi aizdevēji, kā arī dažādi kredītu piedāvājumi. Liela daļa aizņēmēju pirms aizņemšanās nesalīdzina ne aizdevējus, ne piedāvājumus un to priekšrocības, kā rezultātā pastāv risks aizņemties no negodprātīga aizdevēja un noformēt kredītu ar neizdevīgiem un pat slēptiem nosacījumiem. Lai izvairītos no šādas kļūdas, vajadzētu salīdzināt dažādus aizdevējus un piedāvājumus, tādējādi izvēloties sev un savam maciņam labāko.

Netiek sagatavoti nepieciešamie dokumenti

Lai pārliecinātos par aizņēmēja maksātspēju, atkarībā no izvēlētā kredīta veida aizdevējs var lūgt iesniegt dažādus dokumentus, kā piemēram bankas konta pārskats. Liela daļa aizņēmēju neizpēta aizdevēja prasības, kā rezultātā kredīta noformēšanas un naudas saņemšanas process nav tik ātrs kā plānots. Lai izvairītos no šādas kļūdas, vajadzētu laicīgi noskaidrotu aizdevēja prasības un sagatavot visus nepieciešamos dokumentus, tādējādi naudu saņemot ātrāk.

Atbildīga aizņemšanās

Atkarībā no izvēlētā nebanku kredīta veida, ar nebanku aizdevēju var nākties sadarboties vairāku gadu garumā. Lai sadarbība būtu pēc iespējas veiksmīgāka, aizņemties vajadzētu atbildīgi.

Lūk, pāris padomi, kā plānot kredīta atmaksu, lai neradītu pamatīgu finanšu slogu un izvairītos no atmaksas grūtībām:

● Iepazīstieties ar aizdevuma atmaksas grafiku!
● Iestatiet atgādinājumu par ikmēneša kredītmaksājumu vai automātisko bankas maksājumu (tad, ja ikmēneša kredītmaksājums ir nemainīgs)!
● Noskaidrojiet par priekšlaicīgas kredīta atmaksas iespēju!
Ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ, domājot par savu nākotni, izvērtējiet kredīta nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to atmaksāt!