Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Praktiski padomi, ko ņemt vērā, lietojot motorzāģi ziemas apstākļos

Redakcija
Redakcija

Praktiski padomi, ko ņemt vērā, lietojot motorzāģi ziemas apstākļos
Foto: Husqvarna.lv


Nav noslēpums, ka motorzāģa lietošana ziemas laikā var būt izaicinājums. Tomēr pat bargākajos ziemas laikapstākļos motorzāģim nebūt nav jāstāv garāžā! Turpini lasīt rakstu un uzzini praktiskus padomus par to, kā lietot motorzāģi ziemas apstākļos.

Kas jāņem vērā, lietojot motorzāģi ziemas apstākļos?

Pirmām kārtām vajadzētu parūpēties par to, lai ir silts un sauss apģērbs, kurā ir ērti strādāt. Noteikti vajadzētu arī parūpēties par mākslīgo apgaismojumu, pienācīgu aprīkojumu un citiem faktoriem, kurus aplūkosim raksta turpinājumā.

1. Esi uzmanīgs un neaizmirsti par drošību

Ziemas laikā it īpaši ir jābūt uzmanīgākiem, strādājot ar motorzāģi, tāpēc vienmēr vajadzētu vilkt atbilstošu aizsargapģērbu un aizsargaprīkojumu. Atceries - ziemā ir lielāka iespēja, ka gāžot koku no tā atdalīsies koksnes šķembas, tāpēc neaizmirsti par aizsargbrillēm un ķiveri. Tikpat nozīmīgi ziemas laikā ir kvalitatīvi cimdi, un ilgākām darbadienām iesakām izmantot aizsargaustiņas.

2. Izvēlies siltu un ērtu darba apģērbu

Aukstumam nevajadzētu būt izaicinājumam, lai strādātu ar motorzāģi! Tāpēc ir svarīgi izvēlēties tādu darba apģērbu, kurā būs silti un ērti. Ne mazāk svarīga ir silta jaka un bikses – Husqvarna piedāvā plašu klāstu ar kvalitatīvu darba apģērbu, kas nodrošinās siltumu pat aukstākajās ziemas dienās.

Darba apģērbu iesakām vilkt pa kārtām, tādējādi būs iespējams kaut ko novilkt, ja paliks par karstu. Pirmajai kārtai perfekti būs piemērota termoveļa, kas novada mitrumu. Pēc tam varat vilkt džemperi vai vesti, un beidzamajā kārtā virsjaku. Ziemas apstākļos īpaša uzmanība jāpievērš zābaku izvēlei, jo ar slapjām kājām strādāt nav komfortabli. Tāpēc jāpārliecinās, vai zābaki nelaiž cauri mitrumu, kā arī ir aprīkoti ar pastiprinātiem purngaliem un siltu oderi.

Siltumu var nodrošināt arī pats motorzāģis – atsevišķi Husqvarna motorzāģu modeļi ir aprīkoti ar rokturu apsildi. Motorzāģis Husqvarna ar rokturu apsildi palīdzēs saglabāt rokas siltas un cimdus sausus, kā arī samazinās vibrāciju ietekmi uz plaukstām.

3. Neaizmirsti par papildus apgaismojumu tumsā

Neaizmisti par to, ka ziemas laikā ātri paliek tumšs, tāpēc ir nepieciešams priekšlaicīgi parūpēties par papildus mākslīgo apgaismojumu. Motorzāģa izmantošana nepietiekami apgaismotos apstākļos ir ne tikai neparocīga, bet arī bīstama. Tāpēc iesakām izmantot kvalitatīvus LED galvas lukturus, kas sniegs plašu un jaudīgu gaismas kūli. Ja ir nepieciešamība strādāt ļoti slikta apgaismojuma apstākļos, tad noteikti noderēs prožektors ar akumulatoru.

4. Esi uzmanīgs, gāžot kokus

Svarīgi atcerēties, ka ziemas apstākļos pat mīkstākas koksnes koki kā egles, priedes un daži lapu koki paliek trausli un cieti. Gāžot koku, uz kura ir smaga sniega kārta, ir jābūt ļoti piesardzīgam. Jāņem vērā, ka sniegs uz koka vainaga var ietekmēt koka smaguma centru, tāpēc iesakām atstāt lielāku drošības enģi un gāzt koku tikai dabīgajā sasveres virzienā.

5. Sagatavo pašu motorzāģi darbam ziemas apstākļos

Foto: Husqvarna.lv

Ziemas apstākļos motorzāģa uzkopšanai ir nepieciešams veltīt lielāku uzmanību. Šeit uzskaitīsim dažas rekomendācijas, kas jāņem vērā, strādājot ar motorzāģi ziemā:

Parūpējies, lai sajūga pārsegs un zāģa korpuss ir tīrs no sniega un mitruma, lai nepieļautu sasalšanu.
Pievērs uzmanību, lai gaisa filtrs ir tīrs, tādējādi nepieļaujot dzinēja pārkāršanu un bojājumus. Ziemas gaisa filtrs ir laba izvēle ziemā, kas nodrošinās, lai uz tā neveidojas ledus kārta.

Ja Tev ir benzīna motorzāģis, tad notīri sniegu apkārt ap motorzāģa bāku, lai sniegs neiekrīt bākā. Iesakām iegādāties ziemas apstākļiem piemērotu startera vāka pārsegu, lai nepieļautu, ka sniegs tiek līdz dzinējam. Motorzāģu remonts nav lēta padarīšana, tāpēc rūpējies par dzinēja veselību!
Piestrādā pie tā, lai uz motorzāģa rokturiem neizveidojas ledus kārta. Ledus uz rokturiem rada risku, ka rokas noslīdēs no motorzāģa un radīs bīstamības situāciju.

Ņemot vērā to, ka sasalusi koksne ir cietāka, ķēdes asināšanu ziemā būs nepieciešams veikt biežāk. Husqvarna ķēdes asināšanas šablons būs izcils palīgs ziemā, jo tam ir divi iestatījumi skaidas dziļuma zobam – S mīkstai koksnei un H sasalušai un cietai koksnei.

Bez šaubām, ka ķēdes eļļas uzpilde ziemas laikā ir sarežģīta, tāpēc noderīga būs Husqvarna Kombi kanna, kas ir perfekti piemērota ziemas apstākļiem.

Kāds motorzāģis ir vispiemērotākais darbam ziemas apstākļos?

Foto: Husqvarna.lv

Izvēloties motorzāģi, ir jāņem vērā galvenais tā izmantošanas nolūks. Citi svarīgi parametri ir zāģa svars, sliedes garums, jauda utt. Husqvarna motorzāģi ir piemēroti darbam gan ziemā, gan vasarā. Husqvarna ir zīmols, kas ar motorzāģu izstrādi nodarbojas jau kopš 1959. gada, tādējādi garantējot augstu kvalitāti un ilgu kalpošanas laiku.

Husqvarna.lv ir pieejama plaša motorzāģu izvēle, kas ērtākai izvēlei ir iedalīta kategorijās:

Benzīna motorzāģi - izcila izvēle, ja nepieciešams strādāt ilgstošas stundas no vietas.
Akumulatora motorzāģis - motorzāģis ar akumulatoru ir laba bezizmešu alternatīva benzīna motorzāģim, kā arī tam ir mazāks vibrāciju un trokšņu līmenis.
Profesionālie motorzāģi - īpaši izturīgi un ar augstu veiktspēju, perfekta izvēle profesionāļiem.
Arboristu motorzāģi - piemēroti darbam koku lapotnēs un darbam vertikāli.

Iesakām ieskatīties Husqvarna.lv, kur atradīsiet plašu klāstu ar ziemas apstākļiem piemērotiem motorzāģiem, kā arī Husqvarna motorzāģu rezerves daļas!