Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Tavs dabīgais spēka avots no zemes dzīlēm

Kā mēs visi zinām, ūdenim cilvēka dzīvē ir liela nozīme, un, protams, labāk dzert tīru ūdeni. Jo tīrs ūdens ir mūsu veselības un spēka avots. Ne velti mūsu senči lietoja tikai no zemes dzīlēm nākošo ūdeni, kurš netika ne ķīmiski apstrādāts, ne mākslīgi filtrēts. Bet kā ir mūsdienās? Ko dzeram mēs?

Ūdens tiek iedalīts dzeramajā ūdenī , dabīgajā avota ūdenī un dabīgajā minerālūdenī.

DZERAMAIS ŪDENS

Dzeramais ūdens ir ūdens, kas pielāgots dzeršanai. Tas nozīmē, ka tas var būt nācis kā no zemes dzīlēm, tā arī iepildīts pudelēs no ūdensvada. Tieši šāds ūdens patreiz visvairāk tiek lietots Latvijā, jo ir ekonomiski izdevīgāks (lētāks). Šajā gadījumā galvenais nosacījums, lai ūdens atbilstu nekaitīguma prasībām. Tas nozīmē, ka dzeramā ūdens ražotāji to drīkst dažādi apstrādāt un uzlabot. Norādīt uz iepakojuma apstrādes veidu nav obligāti, tomēr jebkurā gadījumā ūdens tiek tehnoloģiski radīts.

DABĪGAIS ŪDENS

Dabīgais ūdens iztek no zemes dzīlēm- avota vai dziļurbuma, un to nedrīkst ķīmiski pārstrādāt. Tas nozīmē- kāds tas iztek no zemes dzīlēm, tāds arī jāpilda pudelēs. Šāda ūdens sastāvā ir unikāla dabisko minerālvielu un sāļu kombinācija, kas ir nemainīgi stabila jebkurā gadalaikā. Latvijā var nopirkt tikai dažus sertificētus dabīgos minerālūdeņus; viens not iem ir VENDEN.

VENDEN ŪDENS SPĒKS

VENDEN ūdens nāk no diviem avotiem: 135 m dziļā urbuma Cīrulīšos un Mežuļu avota (tiek saukts par Mežavota ūdeni) apmēram trīs kilometru attālumā no visiem zināmā Sietiņieža.



Mežavota ūdeni droši vien daudzi no jums dzer ikdienā savos ofisos vai mājās, jo šis ūdens tiek pildīts lielajās pudelēs jeb tautā tā saucamajos bunduļos. Patiesībā tas ir ūdens, kurš veidojas, satekot septiņiem avotiem kopā, iztekot cauri tīrajiem kvarca smilšu slāņiem un tad, saules staros sudrabaini vizuļojot, nonāk virszemē. Piekļūt pie šī avota gan nevarēs ikviens, jo teritorija apkārt avotam ir iežogota 12 ha platībā. Taču tas nenozīmē, ka par Mežuļu avota burvību nevarat pārliecināties personīgi. Jums atliek vien pieteikt ekskursiju uz šo brīnumaino vietu un visu ieraudzīsiet savām acīm. Turklāt tas ir tā vērts, jo daba šeit patiešām gandrīz vai pirmatnēja. Piemēram, avotiņa tuvumā atrodas kāds interesants akmens, uz kura aug koks. Zinātāji saka, ka šāds akmens, tāpat kā Mežuļu avots ir enerģētiski pozitīvi lādēti un līdz ar to dziedinoši.



Interesants fakts, kuru pastāstīja VENDEN izpilddirektors Aldis Škutāns, ir tas, ka VENDEN ūdens ir vienīgais, kuru no Latvijā pildītajiem ūdeņiem, ļautu sev piegādāt NATO, ja rastos tāda vajadzība. Jo tieši perfekti sakārtotais ražošanas process, kas ietver ne tikai ūdens izvēli, bet arī ņemšanu, transportēšanu, pudeļu izgatavošanu, mazgāšanu, pildīšanu un kontroli, kas VENDEN uzņēmumā ir praktiski nepārtraukta no visdažādākajām instancēm, nodrošina ūdeni, kas atbilst visaugstākajām kvalitātes prasībām.

Savukārt VENDEN ražotais ūdens, kas veikalos atrodams mazākos iepakojumos, tiek ņemts no dziļurbuma Cīrulīšos (senāk tik slavenās Cīrulīšu dziednīcas teritorijā). Šim ūdenim, kas tāpat kā Mežuļu avota ūdens ir sertificēts, ir zema mineralizācijas pakāpe, un tas nozīmē, ka ūdeni drīkst lieot bez ierobežojuma. Patiesībā to pat ieteicams lietot pēc iespējas vairāk, jo tas ir ne tikai dabīgs un garšīgs, bet arī veicina organismā notiekošo procesu līdzsvarošanu.

NO ZEMES DZĪLĒM LĪDZ PUDELEI

Kā stāsta VENDEN ražošanas direktora vietnieks Mārtiņš Krāģis, kas ražošanas procesu pārzina no A līdz Z, no zemes dzīlēm nākušajam minerālūdenim viss sākas ar mazu PET pudelīti, kas pavirši uzmetot skatienu, atgādina mēģeni, bet ievietojot īpašā iekārtā 120 grādu temperatūrā tiek uzpūsta par mums tik pierasto lielāka vai mazāka izmēra ūdens pudeli. Tad tā vispirms tiek izskalota ar to pašu no zemes dzīlēm nākošo minerālūdeni, lai pēc tam dotos uz tālāko apstrādi, pildīšanu un aizvākošanu.



Lielās pudeles jeb bunduļi, kas apritē ir ilgāku laiku, pirms uzpildīšanas iziet stingru kontroli: tās tiek kārtīgi izpētītas, izostītas (jā tieši tā, jo nedrīkst notikt, ka bez tīra avota ūdens, tajās būtu uzglabāts kāds cits šķidrums. Ja nu tā notiek, šādas pudeles tiek utilizētas), mazgātas, dezinficētas, tad vēlreiz skalotas ar minerālūdeni no urbuma. Beigās kontroli izgājušās, ar avota ūdeni piepildītās pudeles aizvāko ar dezinficētiem un jonizētu gaisu apstrādātiem vāciņiem un aizvalcē ar plēvi, kas nodrošina to, ka vāciņš nejauši neatvērsies. VENDEN ražošanas direktore Ingrīda Rozenfelde ar prieku un lepnumu atzīst, ka tieši šī perfektā kontrole un tīrība visa ražošanas procesa laikā ir veiksmes atslēga tam, ka ūdens vienmēr ir svaigs un gards!



KĀ PAREIZI DZERT ŪDENI

Visi esam dzirdējuši frāzi, ka katram jāizdzer vsimaz 2 litri ūdens dienā. Taču šajā faktā ir nianses. Patiesībā diennaktī ieteicamais ūdens daudzums atkarīgs no katra cilvēka organisma īpatnībām, vecuma, dzimuma, laika apstākļiem, fiziskām aktivitātēm, kā arī no tā, cik daudz šķidruma tiek uzņemts citādākos veidos.
Tomēr par atskaites punktu vai minimālo izdzertā ūdens daudzumu diennaktī varam uzskatīt 1,2 litrus sievietēm (+ 400 ml minerālūdens) un 2 litrus vīriešiem (+400 ml minerālūdens). Savukārt bērniem līdz 3 gadu vecumam tie būtu 0,9 litri, bet vecumā no 4 līdz 8 gadiem- 1,2 litri.

Laikā, kad gaiss sasilst virs + 25 grādiem, izdzertā ūdens daudzums jādubulto. Tāpat tas jādara, aktīvi darbojoties un kustoties.

Vislabāk ūdeni dzert starp ēdienreizēm vai pirms maltītes. Ēšanas laikā un tūlīt pēc ēšanas ūdeni dzert nav ieteicams, jo tas apgrūtina gremošanas procesus.

Ja slāpst, labāk ir dzert vēsu ūdeni, jo tas ātrāk uzsūcas asinīs un ātrāk kompensē šķidruma deficītu. Savukārt no rīta ieteicams silts ūdens, kas palīdzēs iekustināt zarnu trakta darbību.