Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:15, Did:0, useCase: 3


Sagaidi jauno apkures sezonu ar baltiem, skaistiem radiatoriem!

Redakcija
Redakcija

NEIZMET ČUGUNA RADIATORUS! Lai cik pievilcīgi un viegli tev izskatās mūsdienīgie radiatori, nemaini pret tiem savus vecos, labos čuguna radiatorus! Kamēr vien tie kalpo, zini: čuguna radiatoriem ir vislabākā siltuma atdeve, turklāt to cena ar katru gadu pieaug. Kā saimnieces virtuvē vieglās pannas un katlus nomaina pret izturīgajiem čuguna traukiem, tā arvien lielākā cieņā ir arī čuguna radiatori. Ja nepatīk izskats – pārkrāso, bet nemaini tikai tāpēc, ka tie ir veci.

Atsauce: SIA "Žurnāls Santa", žurnāliste Lolita Lūse, žurnāls Ievas māja. Konsultē Alpina eksperts Ēriks Plostnieks. Vairāk par Alpina: www.alpinakrasas.lv

KĀPĒC JĀKRĀSO RADIATORI?

1. ATJAUNOT KRĀSOJUMU. Ar laiku radiatoru baltā krāsa siltuma ietekmē sāk dzeltēt. Turklāt, ja izmantota neatbilstoša krāsa, dzeltenīgo toni tā iegūst pavisam ātri. Lai krāsu atjaunotu, radiatori jāpārkrāso.

2. NOMAINĪT TONI. Radiatoru krāsojums var būt arī pavisam svaigs, bet tev nepatīk tā tonis – varbūt tas ir sidrabains, dzeltenīgs, bet tu vēlies klasiski baltu.

PIRKUMU SARAKSTS

Radiatoru krāsošanai tev vajadzēs:

Līmlenti, plēvi vai citus materiālus virsmu pasargāšanai krāsošanas laikā.
Materiālus un/vai ierīces radiatora virsmu slīpēšanai. Tev lieti noderēs smilšpapīra sūkļi vai smilšpapīrs ar auduma pamatni. Tik elastīgs smilšpapīrs vajadzīgs tādēļ, ka radiatoru (īpaši – čuguna) virsmas var būt izteikti izlocītas un ar stingru, cietu smilšpapīru tām būs grūti piekļūt. Ja radiatoru vairāk, iespējams, vajadzēs slīpmašīnu.
Otas, rullis, pulveri­zators. Radiatoru krāsošanai parasti vajadzīgas divas otas: viena plakana un plata, otra šaurāka un ar izliektu kātu. Šādu otu būvmateriālu veikalos mēdz dēvēt par stūra otu, un ar tādu var piekļūt grūti sasniedzamām vietām. Ja radiatora virsmas ir plakanas, ātrākai krāsošanai noderēs arī rullītis.
Krāsa. Izvēlies Alpina HEIZKÖRPER īpašo krāsu radiatoriem!


Sāc ar radiatoru krāsošanu!
Ja mājoklī iecerēts remonts, var rasties jautājums, kad pārkrāsot radiatorus – pirms remonta vai pēc. Remontdarbu speciālisti iesaka labāk tomēr pirms. Kad radiators būs pārkrāsots, varēsi to aptīt ar plēvi vai kā citādi nosegt un tad krāsot vai atjaunot, piemēram, sienu aiz radiatora. Ja sienu atjaunosi vispirms, iespējams, pārkrāsojot radiatoru, tu to sabojāsi.

Mīts vai patiesība?
Runā, ka radiatorus nevajag pārkrāsot, citādi tie sāk sliktāk sildīt. Vai taisnība?
Eksperts saka: «Noteikti ne. Radiatoru krāsa tiek uzklāta ļoti plānā slānī, turklāt tā vada siltumu, tādēļ radiatora īpašības krāsojums neietekmē.»

Radiatoru krāsošanas zelta likumi
Ja tas iespējams, radiatori pirms krāsošanas jānoņem, jo tad tos nokrāsot ir daudz ērtāk. Ja noņemt radiatorus nevar, zem tiem krāsošanas laikā jānoklāj kāds grīdas segumu aizsargājošs materiāls. Ja krāsošanas laikā pil daudz krāsas, tā ir zīme, ka uz radiatoriem uzklātais krāsas slānis ir par biezu.

Ja pa vertikālo radiatora plakni notek kāds krāsas piliens, jāpagaida, kamēr tas mazliet apžūst, tad jānoņem ar otu un piliena vieta ar otas saru galiem it kā jāsabaksta krāsas slānī.

Radiatoru krāsu Alpina HEIZKÖRPER drīkst uzklāt tikai uz atdzisušiem sildelementiem. Tieši tādēļ laiks pirms apkures sezonas sākšanās ir piemērotākais radiatoru pārkrāsošanai. Ja tas nav iespējams un krāsa jāklāj uz radiatoriem apkures sezonas laikā, krāsas noturība var būt ne tik laba. Jo karstāki radiatori, jo straujāk žūst krāsa un jo sliktāka tās noturība.

Pirms pārkrāsošanas radiatori rūpīgi jānomazgā un jāattauko. Iepriekš nekrāsoti radiatori pirms krāsošanas noteikti jāpārklāj ar neatšķaidītu grunti Alpina Grundierung für Metall. Kokam paredzētā grunts metāla pārklāšanai nederēs, jo tā nepasargās metālu no rūsas.

Lai radiatoriem noņemtu rūsu vai noslīpētu veco krāsu līdz nestspējīgam pārklājumam, jāizmanto atbilstošs smilšpapīrs: raupjš un izturīgs, apzīmēts ar skaitli 80–100 (tik graudiņu ir vienā smilšpapīra kvadrātcentimetrā). Savukārt, pieslīpējot veco krāsu radiatoram, kam tikai gribi mainīt toni, jāizvēlas krietni smalkāks smilšpapīrs – ar atzīmi 120–150. Ja iepriekšējās krāsas slāni slīpē ar pārāk raupju smilšpapīru, tajā var palikt švīkas, kas būs redzamas cauri arī jaunajam krāsas slānim.

Radiatoru krāsu Alpina HEIZKÖRPER klāj, kad telpā ir vismaz piecu grādu temperatūra. Piemērotākā temperatūra telpā krāsošanas laikā ir 20 grādi, tad krāsa nožūst jau pēc 3–5 stundām, bet otrais krāsas slānis klājams pēc 8–10 stundām. Viena kvadrātmetra laukuma noklāšanai vajag 90–120 miligramu krāsas.

Lai saglabātu radiatoru krāsas Alpina HEIZKÖRPER īpašības, krāsu nedrīkst tonēt. Ja tas tiek darīts, krāsa zaudē savu izcilo karstumizturību. Toties, ja baltā radiatoru krāsa paliek pāri, to gan baltu, gan tonētu var izmantot dažādu virsmu krāsošanai, piemēram, kokam. Radiatoru krāsa nav paredzēta plastmasas krāsošanai, jo tai var nebūt pietiekama saķere ar krāsojamo virsmu.

Krāsojot radiatorus, gādā, lai telpa ir labi vēdināma. Ja izvēlies krāsu uzklāt, izmantojot pulverizatoru, par savu veselību jādomā īpaši – jo ar spiedienu izpūsta krāsa gaisā izplatās daudz vairāk.

Ja kāda iemesla dēļ radiatora krāsa tiek mehāniski sabojāta, šī vieta jāpiekrāso. Ja to nedara un uz radiatoriem žāvē mitras drēbes, bojājuma vietā neaizsargātais metāls var sākt rūsēt.

Ja jūties apjucis plašajā krāsu pasaulē, Alpina piedāvā brīnišķīgu iespēju izmēģināt, kā jaunā sienu krāsa piestāvēs Tavam dīvānam, paklājam vai aizkariem. Ar Alpina aplikāciju „Color Designer” atklāj sevī dizaineru. www.alpinakrasas.lv/colordesigner/