Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:29, Did:0, useCase: 3


Kā pareizi izmantot dzelteno krāsu interjerā

Redakcija
Redakcija

Ja mīlat sauli un dzelteno, jums noteikti patiks šīs krāsas akcenti interjerā, un, lūk, dažas idejas, kā to realizēt.

Ja dzeltenā krāsā noklātas sienas ne katram šķitīs pieņemamas, tad pavisam nelieli saules akcenti interjerā jauki atdzīvinās jebkuras telpas atmosfēru. Dzelteni aizkari, krēslu pārklāji, spilventiņi, vāzes, lampas un citi dekori itin viegli var iekļauties jau esošajā istabas dizainā, ienesot tajā prieku, siltumu un sauli, neatkarīgi no iekārtojuma un stila. Galvenais- pareizi saskaņot dzelteno ar citām krāsām. Šim nolūkam, protams, jāzina, ar kādām krāsām šis saules tonis ir saliekams kopā un ar kuriem toņiem kopā labāk to neizmantot.

Dzeltenā krāsa un tās nozīme interjera psiholoģijā

Ikvienai krāsai ir savas pozitīvās un arī negatīvās psiholoģiskās īpašības. Dzeltenās krāsas pozitīvās puses ir tās, ka šī krāsa dāvā cilvēkiem prieku, optimismu un pārliecību par sevi. Taču nepareiza dzeltenā toņa izmantošana var radīt paaugstinātu satraukumu un uzbudināmību, un tas notiek gadījumos, ja:

- interjerā ir pārāk daudz dzeltenā,

- ir nepareizs dzeltenā salikums ar citām krāsām,

- individuāla nepatika pret kādu dzeltenās krāsas toni.

Pēdējais punkts norāda uz to, ka jūsu gaumei nav mazvarīga loma mājas interjera izveidē. Vēl vairāk- tas ir pirmais, kas jāņem vērā, izvēloties konkrētus dekorus vai interjera priekšmetus.



Izvēlieties to dzeltenās krāsas toni, kas jums šķiet harmonisks, kas raisa prieku un uz kuru raugoties, nerodas diskomforts. Vislabākais tonis būs tas, kurš izsaka jūsu personību. Padomājiet, kas jums ir tuvāks: košie un siltie toņi, kas tuvinās oranžajam, vai maigi krēmīgas saulespuķes un narcises krāsas? Bet varbūt, mūsdienīgais un drosmīgais neons?

Mode patīkama interjera izveidē, protams, ir otršķirīgs jautājums, taču, ja jums tas šķiet svarīgi, tad atgādinu, ka šī gada trends ir citronu dzeltenais.

Dzeltenās krāsas izmantošana interjerā

Saskaņā ar psihologu novērojumiem, vislabāk dzeltenā krāsa iederas priekšnamos, virtuvēs un ēdamistabās. Bet ja priekštelpām vairāk piemēroti mierīgi un tumši dzeltenā toņi, tad ēdamistabām derēs koša saules krāsa, kas palīdzēs radīt priekpilnu noskaņojumu jau no paša rīta, piepildot jūsu dienu ar siltumu un enerģiju.



Savukārt guļamistabā labāk izvairīties no pārāk košām krāsām, kā arī no krasas košu krāsu pārejas, izņemot neitrālos toņus. Tā kā dzeltenā krāsa ļoti spēcīgi ietekmē mūsu zemapziņu, tās izmantošana guļamistabā agri vai vēlu novedīs pie paaugstinātas uzbudināmības un stresa. Tas pats attiecināms arī uz bērnistabām. Ja nu tomēr ļoti gribas ienest sauli guļamistabā, labāk to darīt ar nelielu akcentu un pieklusinātu toņu palīdzību, turklāt atstājot dzelteno ārpus redzesloka vismaz gulēšanas laikā.



Dzeltenā krāsa salikumā ar citām krāsām

Pēdējā laikā visbiežāk dzeltenais redzams salikumā ar pelēko. Paralēli tam, ka pelēkā krāsa šobrīd atrodas popularitātes virsotnē, tā arī pieklusina spēcīgo psiholoģisko dzeltenās krāsas ietekmi, padarot košo interjeru elegantāku.



Tikpat labi kopā ar dzelteno izskatās ziloņkrāsa, krēmīgi baltais, austeru un tamlīdzīgi toņi. Savienojumā ar tiem dzeltenais radīs saulaina prieka un svaiguma dzirksti, ienesot mājās mūžīgo pavasari.

Vēl ar dzelteno labi harmonē violetais, indigo un citi zilganzaļie toņi. No psiholoģiskā viedokļa sevišķi labs ir dzeltenā un violetā salikums- tas ļauj izvairīties no emocionālas pārslodzes.



Un visbeidzot- gan psihologi, gan dizaineri uzskata, ka, veidojot krāsu salikumus interjerā, vienmēr drīkst izmantot krāsas, kas krāsu aplī atrodas viena otrai blakus. Dzeltenajam, tātad, tie ir oranžie un sarkanie toņi. Tā kā šajā gadījumā nav krasu krāsu pāreju, šāds salikums vienmēr būs gana mierīgs un nomierinošs.