Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:58, Did:0, useCase: 3


Latvieši un māņticības ikdienā: neviens negrib piesaukt nelaimi

Redakcija
Redakcija

Neviens no mums nav spējīgs prognozēt nākotni, taču varam atskatīties uz pagātni, lai saprastu kādreiz pieļautās kļūdas un no tām mācītos, lai tas vairāk neatkārtotos. Tajā pašā laikā cilvēki, kad bijis kāds labs notikums, cenšas atcerēties labās lietas, kas noveda pie pozitīvā iznākuma, nākamajās reizēs cenšoties to atkārtot. To sauc par māņticību, taču vai latvieši tam tic?

Iespējams, ka vieni no galvenajiem cilvēkiem, kas tic dažādām māņticībām, ir sportisti. Ņemot vērā, ka sportistu likteni ļoti ietekmē veiksmīgs un neveiksmīgs sniegums laukumā, nav brīnums, ka tiek atkārtotas darbības, kas tika darītas pirms iepriekšējās veiksmīgās spēles. Nevienam nav svešs Maikla Džordana vārds. Viens no visu laiku labākajiem basketbolistiem savulaik esot zem Čikāgas "Bulls" šortiem vilcis savas pārstāvētās Ziemeļkarolīnas universitātes šortus, kamēr viens no visu laiku labākajiem hokejistiem Veins Greckis savu nūju esot apbēris ar zīdaiņu pulveri.

Paturpinot par basketbolu un šortu tematiku, tad savulaik Džeisons Terijs iepriekšējā vakarā, dodoties gulēt, uzvilcis pretinieku komandas šortus, kam vajadzētu nest veiksmi. Karjeras laikā Terijs izcīnījis 777 uzvaras un 633 reizes zaudējis, līdz ar to var teikt, ka šī māņticība nostrādāja. Latvijas pludmales volejbolists Jānis Šmēdiņš savulaik atzinis, ka viņam patīkot pusotru stundu pirms mača sākuma izdzert kafiju. Arī citi azartiski cilvēki piekopj dažādas māņticības, piemēram, tādās online kazino speles, pēc laimesta iegūšanas cilvēks turpinās piekopt to pašu taktiku vai ruletē liks tikai uz dažiem skaitļiem, ja tie iepriekš atnesuši laimestu.

Dažāda veida māņticībām tic visā pasaulē. Pirms kāda laika Anglijas tirgus izpētes un datu analīzes uzņēmums "YouGov" par māņticībām aptaujāja amerikāņus, noskaidrojot tās lietas, kam viņi tic visvairāk. Populārāka atbilde bija, ka, pūšot dzimšanas dienas tortes svecītes, jāievēlas vēlēšanās, un tā piepildīsies. Nevarētu teikt, ka šis kāds pārsteigums, jo dzimšanas diena ir priecīgs notikums, apkārt ir daudz pozitīvas enerģijas, kā rezultātā labajām domām vajadzētu piepildīties. Otrajā vietā bija ievēlēties kaut ko, kad debesīs redzama krītoša zvaigzne, savukārt trešā populārākā atbilde bija pateikt "uz veselību" otram cilvēkam, kad tas ir nošķaudījies. Viena no galvenajām māņticībām visā pasaulē saistīta ar skaitli "13". Ja šis datums ir piektdienā, tā tiek saukta par "melno piektdienu". Skaitlis "13" ir tā iespiedies cilvēku prātos kā kaut kas negatīvs, ka pat aviokompānijas savās lidmašīnās mēdz izlaist 13. rindu, pēc 12. rindas uzreiz turpinot ar 14.

Runājot par māņticībām un latviešiem, varētu teikt, ka dažādi ticējumi gājuši laikiem līdzi un par tiem tiek runāts arī mūsdienās. Kā vienu no piemēriem var minēt Ziemassvētkus un ēdienu. Senlatviešu tradīcijas vēsta, ka uz svētku galda jābūt deviņiem ēdieniem, jo tieši šis cipars "9" apzīmējot visa maģisko pirmsākumu. Latviešiem ļoti populāra ir iešana pirtī, turklāt iešanai tajā Ziemassvētku laikā ir arī kāda nozīme. Pirts rituāls svētkos nozīmējot cilvēka sagatavošanu gaismas uzvaras svētkiem, attīroties ne tikai fiziski, bet arī garīgi, jo viss negatīvais šajā reizē pazūd no cilvēka. Lieldienu laikā cilvēkiem vajagot šūpoties, lai vasarā odi nekostu, savukārt Jāņos cilvēkiem jālec pāri ugunskuram, jo tas arī palīdzot attīrīties fiziski un garīgi.

Dažādas māņticības latvieši piekopj ne tikai svētku reizēs, bet arī ikdienā. Lai atbaidītu nelaimi, cilvēki pārspļaut trīs reizes pāri plecam vai piesist trīs reizes pie koka pēc tam, kad pateikts vai izdzirdēts kaut kas negatīvs. Tādu nepatīkamu lietu kā trauku plīšanu latvieši jau no senseniem laikiem uzskata par laimes faktoru, bet melna kaķa pārskriešana pāri ceļam nozīmē to, ka gaidāms kaut kas slikts. Tāpat nelaimi atnesīs salauzts spogulis, kā arī kaut kas nelāgs atgadīsies, ja iesi zem kāpnēm vai kāpsi uz akas vākiem.

Nav gan tā, ka latviešu māņticības ir tikai negatīvas. Lai piesaistītu veiksmi, jakas vai mēteļa kabatā jābūt kastanim, savukārt poga makā nākotnē dos daudz naudas. Nevar aizmirst arī bērnību, kad tika uzskatīts, ka ceriņu pieclapu ziediņa apēšana atnesīs kaut ko labu. Pirms vairākiem gadiem apdrošināšanas uzņēmums "Balta" publicēja aptauju, kuras laikā noskaidrojās, ka daļa iedzīvotāju cenšas pasargāt savu dzīvesvietu ar dažādiem rituāliem un talismaniem.

Ja vajadzētu izdarīt kopsavilkumu par māņticībām, tad varētu teikt, ka katrs no mums tic kaut kam, kas, ja ne atnesīs veiksmi, tad vismaz novērsīs neveiksmi. Labo domu domāšana ikdienā palīdz cilvēkiem būt krietni pozitīvākiem, un to noteikti var uzskatīt par labu lietu, jo kuram gan patiktu komunicēt ar cilvēku, kurš visu laiku ir negatīvs. Nav iespējams izmērīt vai pārbaudīt domāšanas iedarbību, tomēr, ja pēkšņi notiks kaut kas slikts, cilvēks atradīs kādu nenozīmīgu iemeslu, kas pie tā bija vainīgs. Savukārt, ja, piemēram, tiks laimēta naudas summa kādā online spēlē, cilvēks centīsies atkārtot visu, ko darīja līdz tam brīdim.