Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:259, Did:0, useCase: 3


Dabas brīnums: dzīvie akmeņi, kas aug un vairojas

Tālu no pilsētām Rumānijas dienvidos un centrālajā daļā atrodas apbrīnojami skaisti un interesanti akmeņi, kurus vietējie iedzīvotāji dēvē par trovantiem. Ar ko tie ir tik īpaši? Akmeņi ir dzīvi- tie aug, vairojas un pārvietojas...

Trovantiem nav asu stūru, tiem ir plūstošas apaļīgas formas. Šajos apviods ir daudz laukakmeņu, kas pēc izskata ārēji ar maz ko atšķiras no trovantiem. Tomēr pēc lietus atšķirībā no parastiem akmeņiem, ar trovantiem notiek dīvainas pārvērtības- tie aug kā sēnes pēc lietus, pieņemoties apmēros.

Tā, piemēram, neliels trovants, kas sver tikai dažus gramus, ar laiku var izaugt un kļūt veselu tonnu smags. Jo vecāks akmens, jo lēnāk tas aug. Jaunie akmeņ aug salīdzinoši ātrāk.

Galvenā augošo akmeņu komponente ir smilšakmens. Arī no iekšpuses trovanti izskatās neparasti: ja akmeni pārzāģē uz pusēm, tad redzams, ka tā sķērsgriezums līdzinās nozāģētam kokam, kur saskatāmi vairāki tā saucamie gadskārtu gredzeni, kas izkārtoti apkārt cietam lodveida serdenim.

Neskatoties uz akmeņu brīnumaino izcelšanos un interesanto uzvedību, ģeologi nesteidzas ierindot trovantus zinātnei neizskaidrojamo parādību sarakstā. Zinātnieki nonākuši pie secinājuma, ka augošie akmeņi, kaut arī ir neparasti, taču to dīvainā uzvedība ir viegli izskaidrojama. Ģeologi ir pārliecināti, ka trovanti ir tikai ilgstošu smilšu cementācijas procesu rezultāti, kas zemes dzīlēs notiek jau miljoniem gadu. Un zemes virspusē šādi akmeņi nonāk pateicoties spēcīgai seismiskai aktivitātei.

Zinātnieki atraduši skaidrojumu arī trovantu augšanai: akmeņi pieņemas apmēros, pateicoties lielam dažādu minerālo sāļu sastāvam, kas atrodas zem akmens apvalka. Kad to virspuse samirkst, šie ķīmiskie savienojumi sāk izplesties, izdarot spiedienu uz smiltīm, kā rezultātā akmens "aug".

Vairošanās pumpurošanas ceļā

Neskatoties uz visiem zinātnieku skaidrojumiem, trovantiem piemīt viena īpašība, kuru izskaidrot nevienam līdz šim nav bijis pa spēkam. Dzīvie akmeņi, bez tā, ka aug, ir spējīgi arī vairoties. Notiek tas sekojoši: pēc tam, kad akmens virsma ir samirkusi, uz tās parādās neliels izaugums. Ar laiku tas kļūst lielāks un tad, kad jaunais akmens kļuvis pietiekami liels, tas atdalās no mātes ķermeņa.

Uzbūve jaunajiem akmeņiem ir tāda pati kā visiem augošajiem akmeņiem: iekšpusē tieši tāpat atrodas serdenis, kas, starp citu, arī ir lielākā mīkla, kas nepadodas zinātnieku prātiem un nekādai loģikai. Ja akmens augšanu no zinātniskā viedokļa vēl kaut kā var izskaidrot, tad vairošanās process nepakļaujas nekādai loģikai. Kopumā akmeņu vairošanās process atgādina pumpurošanos (bezdzimumvairošanās veids, kad jauns organisms vai jauna šūna veidojas no vecākorganisma vai šūnas izaugumiem), kā rezultātā daži speciālisti aizdomājušies par to, vai trovanti gadījumā nav cilvēkiem kāda nezināma un neatklāta neorganiskās dzīvības forma.

Vietējie iedzīvotāji jau no seniem laikiem zina par neparastajām trovantu spējām, taču zinātnieki viņos neklausās. Agrāk augošie akmeņi tika izmantoti celtniecības nolūkos. Trovantus bieži var redzēt arī rumānijas kapsētās- lieli akmeņi tiek novietoti kā kapakmeņi to neparastā izskata dēļ.

Ir pamanīta vēl iena fantastiska iezīme, kas piemīt trovantiem. Līdzīgi slavenajiem Nāves ielejas (Kalifornijā) kustigajiem akmeņiem, arī trovanti maina savu atrašanās ietu, laiku pa laikam pārvietojoties.

Ieskaties! Tas ir interesanti!

Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā "Brīnumi. 101 neparasta vieta" atradīsiet daudzus interesantus stāstus par neparastām vietām – gan šedevriem, kas valdzinājuši ļaužu prātus jau senajos laikos, piemēram, Abū Simbelas tempļi vai Tādžmahala, gan elpu aizraujošiem dabas objektiem, gan mūsdienu arhitektūras brīnumiem kā divsimtstāvīgo Burj Khalifa Dubaijā vai New South China Mall – vienu no pasaulē lielākajiem iepirkšanās centriem, gan, piemēram, torni Rossija, kas, visticamāk, tā arī paliks nepabeigts.

Grāmatā sniegtā informācija būs interesanta ikvienam lasītājam.

Jautājiet grāmatu Zaigzne ABC grāmatnīcās.