Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:261, Did:0, useCase: 3

Magoņu vērtīgās īpašības un pielietojums tautas medicīnā

Redakcija
Redakcija

Ļoti daudzi, droši vien nezina, ka šie apburoši skaistie pļavu ziedi- magones, ir ne tikai konditorejā noderīgs garšaugs, bet arī lielisks ārstniecisks līdzeklis, kas gadsimtiem ilgi palīdzējis cilvēkiem pret daudzām kaitēm.

Magones kulinārijā

Kulinārijā izmanto tikai magoņu sēklas, pievienojot tās garšas un aromāta uzlabošanai maizes un konditorejas izstrādājumiem.

Magoņu sēklas satur 60% tauku, kā arī olbaltumvielas un cukurus. Savukārt lapu sastāvā ir C vitamīns, eļļa, vairāk kā 20 dažādi alkaloīdi, flavonīdi, glikozīdi, organiskās skābes. Tāpat augs satur daudz opija, kā rezultātā tiek pieskaitīts pie narkotiskām vielām.

Magones medicīnā

Jau izsenis medicīnā tikušas izmantotas visas auga daļas. Piemēram, ar magoņu sakņu novārījumu tikušas noņemtas galvassāpes atsevišķu nervu savienojumu iekaisuma gadījumos. Savukārt magoņu sēklu novārījums lietots kuņģa darbības uzlabošanai.

Dažos gadījumos magones lieto pret cērmēm, bet sevišķi labi tās darbojas kā zāles pret bronhītu.

Pie izmežģījumiem, locītavu slimībām, kā arī pietūkumiem noder kompreses no saberztām tvaicētām vai svaigām negatavām magoņu galviņām.

Tāpat magones ir labs līdzeklis pret kārpām. Šajā gadījumā kompreses veidā lieto saberztas magoņu lapas.

Magoņu ziedlapiņu novārījumu vai spirta uzlējums lieto pret klepu, kuņģa kaitēm, bezmiegu, kā arī kā vispārēju nomierinošu līdzekli pie pārslodzes. (viena ēdamkarote novārījuma 3 reizes dienā pirms ēšanas).

No zaļām, vēl negatavām magoņu galviņām izspiesta un novārīta sula noder kā līdzeklis pret sāpēm, stresa noņemšanai un pret bezmiegu.

Pievienojot magoņu sēklām medu, tiek iegūts ne tikai veselīgs, bet arī garšīgs ārstnieciskais līdzeklis pret klepu.

Novārītas magoņu sēklas ir labs līdzeklis pret zobu un ausu sāpēm (komprešu veidā).

Mūsdienās lietot magoņu ārstnieciskos līdzekļus gan ir sarežģīti, tā kā likums „Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” aizliedz to audzēšanu pat tad, ja vēlaties tās lietot tikai konditorejas izstrādājumu pagatavošanai. Tas gan attiecas tikai uz miega magoņu audzēšanu- par to draud kriminālatbildība.

Pārējās magoņu sugas audzēt ir atļauts. Taču ir viena problēma- daudzu ārstniecisko līdzekļu pagatavošanai, dekoratīvās magones nav derīgas Izņēmums ir pļavās augošās sarkanās magones, kuru lapas un ziedlapiņas noder ārīgām kompresēm.

Kā atpazīt Miega magoni?

No Latvijā sastopamajām četrām magoņu sugām Miega magones ir vienīgās ar saimniecisku nozīmi. Tās vainaglapas ir baltas, gaiši violetas līdz sārti violetas, ar tumši violets plankumu pie pamata.

Tā kā magones pazemina kustību koordināciju un koncentrēšanās spējas, ārsti iesaka pēc to lietošanas nesēsties pie stūres, kā arī atturēties no darba, kura veikšanai nepieciešama paaugstināta uzmanība.