Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:195, Did:0, useCase: 3


Garšvielas, kas smaržo pēc Ziemassvētkiem

Redakcija
Redakcija

Pēc kā smaržo Ziemassvētki? Protams, pēc piparkūkām un karstvīna, un šo specifisko , mūsu ožai tik patīkamo aromātu, rada garšvielas, kas tiem pievienotas- kanēlis, krustnagliņas, kardamons, ingvers, muskatrieksts, vaniļa, smaržīgie pipari un apelsīna miziņa.
Pievienojiet šīs garšvielas pie ēdieniem, ko gatavosiet Ziemassvētku maltītei un svētki var sākties!

Kanēlis

Viena no senāk atklātajām un ilgus gadus arī viena no dārgākajām garšvielām pasaulē. Kanēlim piemīt noturīga smarža un īpatnēja garša. Šo garšvielu izmanto galvenokārt karsto dzērienu aromatizēšanai, konditorejas izstrādājumu, kompotu un desertu gatavošanai. Kanēlis labi sader ar ķirbi, āboliem, pīles gaļu un zivi.

Krustnagliņas

Tropos augoša nagliņkoka ziedpumpuri, kas izkaltēti tad, kad tajos ir visvairāk aromātisko vielu. Kvalitatīva krustnagliņa ir melna ar gaiši brūnu galviņu. Krustnagliņas izmanto marinādēm, karstajiem dzērieniem, konditorejas izstrādājumiem.

Kardamons

Kaltētus kardamona augļus ar sēklām izmanto konditorejas izstrādājumu aromatizēšanai. Kardamonam ir patīkama, asa garša.

Ingvers

Šo garšvielu iegūst no tropu auga saknēm. Ingveram ir patīkama, rūgtena garša un aromāts. Ingveru ēdienam nedrīkst pievienot par daudz (aptuveni 1 g ingvera uz 1 kg miklas vai gaļas). Ingvers uzlabo kompota garšu, to var izmantot marinējot ķirbjus vai gurķus, kā arī pievienot desertiem (želejai, sacukurotiem augļiem). Smalku garšas niansi iegūst vistas gaļas buljons, kā arī citas zupas, ja vārīšanas beigās tām pievieno nedaudz ingvera. Ingvera teja ir labs līdzeklis pret saaukstēšanos.

Muskatrieksts

Muskatrieksts ir smaržīgā muskata sēkla- brūngana, ar marmora rakstu griezumā. Tam piemīt asa, specifiska garša, tāpēc tas jālieto mazās devās. Izmanto, gatavojot kartupeļu biezputru, dārzeņu plācenīšus, gaļas ēdienus, mērces, pastētes, rīsus un konditorejas izstrādājumus.

Smaržīgie pipari (virces)

Tropos augoša miršu dzimtas auga augļi, kas tiek kaltēti negatavi. Garša līdzīga muskatrieksta un kanēļa garšas sajaukumam. Kopa ar pipariem pievieno zivju un gaļas ēdieniem, marinādēm, mērcēm, kā arī mīklas izstrādājumiem.

Vaniļa

Līdz pilnībai nenogatavojusies kaltēti smaržīgās vaniļas augļi- pākstis ar sēkliņām, ko izmanto pie saldajiem ēdieniem, cepumiem, kūkām, dzērieniem.
Apelsīna miziņa

Apelsīna miziņu izmanto cepumu, saldo ēdienu, arī vīnu un liķieru gatavošanai. No mizas un augļa mīkstuma var gatavot sukādes, ko pievieno konditorejas izstrādājumiem, desertiem un dzērieniem.

Vairāk par garšvielām, to izmantošanu dažādos ēdienos un arī interesantas receptes atradīsiet Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā grāmatā "Garšvielas"

Šīs bagātīgi ilustrētās grāmatas autore Iveta Galēja – pazīstamā kulinārijas un gastronomijas speciāliste, tulkotāja, grāmatu autore un radio žurnāliste – stāsta par 25 populārākajām garšvielām, kuras var daudzveidīgi izmantot gan virtuvē, gan ķermeņa kopšanai un dvēseles stāvokļa uzlabošanai.

Grāmatā aprakstīta garšvielu izcelsme, ieviešanas vēsture, tradicionālā pielietošana dažādās zemēs, kā arī izmantošanas iespējas mūsdienās.

Lasītājs uzzinās

• 75 detalizētas receptes grāmatā minēto garšvielu izmantošanai ēdienos,

• desmitiem citu recepšu un padomu garšvielu maisījumu, aromātisku eļļu, ķermeņa kopšanas un veselības uzlabošanas līdzekļu, tēju un ēdienu piedevu gatavošanai,

• informāciju par dažādu garšvielu īpatnībām un savstarpējo saderību,

• padomus garšvielu izmantošanai un uzglabāšanai.

Kas ir karijs, sumaks, tamarinds un vasabi? No kā iegūst safrānu? Ar ko atšķiras dažādu veidu pipari un sinepes? Atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem sniegs Ivetas Galējas grāmata „Garšvielas”.