Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:242, Did:0, useCase: 3


Kā ilgāk uzglabāt gaļu svaigu, ja sabojājies ledusskapis vai nav elektrības

Nupat man nācās saskarties ar ļoti nopietnu mūsdienu problēmu. Kādu rītu pamostoties, sapratu, ka mājā nav elektrības. Kad saņēmu paziņojumu, ka tās, sakarā ar steidzamiem remontdarbiem, nebūs visu diennakti, sapratu,- kaut kas steidzami jādara ar gaļu. Tā kā gaļu iepērku no lauksaimniekiem (ekoloģisko), tad saprotams, ka ne jau pa kilogramam, bet vairumā. Šim nolūkam esmu iegādājusies arī tādu palielāku saldētavu. Taču ko man dod saldētava, ja nav elektrības?
Tā kā gaļa nav sevišķi lēts produkts, tad arī negribēju pieļaut, ka kaut kādu iemeslu dēļ tā sabojājas. Tad nu nācās atcerēties vecmāmiņu metodes, kuras gribu darīt zināmas arī jums. Izrādās- senos labos produktu uzglabāšanas paņēmienus labāk neaizmirst, jo nekad nevar zināt, kurā brīdī tos var ievajadzēties.

Tātad:

1. Lai gaļu ilgāk saglabātu svaigu, tā vispirms jānomazgā tīrā, vēlams tekošā, ūdenī, tad jānoliek tumšā caurvējotā vietā nožāvēties, pēc tam jāierīvē ar svaigu citrona sulu, etiķi vai sālsūdens šķīdumu.

2. Tikpat labi svaigu gaļu var saglabāt (veselas piecas dienas), ja to aplej ar vārītu pienu, rūgušpienu, sūkalām vai siltiem liellopu taukiem.

3. Vēl viens labs variants: cieši no visām pusēm aplikt gaļai apkārt nātru, ievu, lazdu vai vībotnes lapas. Tādu gaļu gan labāk uzglabāt pagrabā vai ieliktu kastē ierakt zemē 40-50 cm dziļumā. Kasti, savukārt, jāietin lupatiņā, kas kārtīgi izmērcēta etiķī (lai citām dzīvām radībiņām nebūtu vēlme pamieloties).

4. Gaļa labāk uzglabājas, ja tā atdalīta no kauliem. Viens no visvienkāršākajiem veidiem kā saglabāt gaļu svaigu vairākas dienas: pavārīt gaļu 10-15 minūtes ūdenī, kuram pievienota sāls, ļaut atdzist, novietojot katlu bez vāka labi ventilējamā vietā. Karstā laikā nākamajā dienā katls ar gaļu atkal jāpavāra vienu minūti, tad jāatdzesē tāpat kā iepriekš.

5. Pavisam sena metode ilgākai gaļas uzglabāšanai (izmantojama, ja jums ir pagrabs)- nedaudz apcept to no visām pusēm, līdz izveidojas brūna garoziņa, ielikt marles auduma maisiņā un pakārt vēsā vietā. Var ietīt ar etiķi samērcētā kokvilnas vai linu lupatiņā un novietot vēsā vietā. Kad lupatiņa izžūst, tā jāsamērcē no jauna etiķī. Šādi uzglabātu gaļu pirms pagatavošanas jānomazgā ar aukstu ūdeni.

6. Svaigu, novārītu un atdzesētu gaļu sagriezt gabaliņos, nosusināt salvetē un apsmērēt ar izkausētiem aitu vai cūkas taukiem, ietīt pergamenta papīrā (nekādā gadījumā nedrīkst gaļu turēt polietilēna iepakojumā; tajā gaļa ātri bojājas) un novietot vēsā vietā. Šādi sagatavotas gaļas uzglabāšanas laiks ir 3-4 dienas.

Visvieglāk, protams, gaļu ir uzglabāt sasaldētā veidā (kā mūsdienās pierasts), taču jāatceras viena lieta: ja gaļa tiek atlaidināta ļoti strauji, zūd daudz vērtīgo uzturvielu, kā arī gaļas šķidruma, kā rezultātā pagatavotais ēdiens ir sauss un bezgaršīgs.
Tāpēc, izņemot gaļu no saldētavas atlaidināšanai, labāk to ievietot katliņā ledusskapī un apsegt ar mitru lupatiņu.
Nav ieteicams gaļu atlaidināt siltā vietā vai ūdenī, kā daudzi to dara.
Atlaidināta gaļa pirms gatavošanas obligāti jānomazgā.

Noderīgi!

Apgāda Zvaigzne ABC izdotā "Minjonas pavārniecības māksla" ir grāmata, kurai jābūt katras saimnieces virtuvē. Tajā atrodams viss, kas vien attiecas uz ēst vārīšanas mākslu, arī skaidrojums par vielu ķīmisko sastāvu un iedarbību uz cilvēka organismu, pamācības par produktu pirmapstrādi, ieteikumi augļu, dārzeņu un sēņu kaltēšanai un marinēšanai, gaļas sālīšanai un žāvēšanai, padomi, kā saglābt sabojātu ēdienu.
Izdevumā iekļautās 1837 receptes ir ne tikai latviešu ēdieni, bet arī cittautu pavārmākslas šedevri.
Daudz kas no teiktā ir mūsdienīgs un pielietojams ikdienā, taču grāmata reizē var kalpot arī kā aizraujoša lasāmviela.