Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource1), Fid:163, Did:0, useCase: 3

Sešgadīgajai Viktorijai vajadzīga palīdzība, lai apmaksātu ārstēšanos Igaunijā

Redakcija
Redakcija

Viktorijai ir seši gadi. Viņai ir nepieciešama regulāra terapija, kuru nekādā gadījumā nedrīkst pārtraukt. Ārstēšanās ir ļoti dārga, un agrāk vecāki centās segt visus izdevumus paši, taču apmaksāt nākamo terapijas kursu ģimene vairs nespēj.

Ārsti ieteica Viktorijas vecākiem vērsties projektā “Zaļā lampa”. Lūgt palīdzību ir ļoti grūti, un ģimene ilgi nevarēja saņemties, taču draugi pārliecināja vecākus – kad runa ir par bērna veselību un nākotni, lepnums ir jāmet pie malas.
Viktorijas Čeksters atbalstam darbojas ziedojumu tālrunis 9 000 63 84. Maksa par zvanu ir 1,42 eiro.
Labdarības fondā projekta “Zaļā lampa” un “Labo darbu diena radio Baltkom” ietvaros Viktorijai ir atvērts arī speciāls ziedojumu konts. Ir nepieciešami 3500 eiro.

Labdarības fonds BeOpen
Reģ.Nr. 50008218201
Konta Nr. LV CBBR
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Viktorijai Čeksterei
No ziedojumiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.

Viktorijas vecāki ir draudzīga komanda. Audzināt bērnu ar invaliditāti ir milzīgs pārbaudījums, kuru ne katrs pāris spēj izturēt. Bet viņi šogad atzīmēs savu 25. kāzu gadadienu. Var teikt, ka ģimenē ir trīs bērni. Neskaitot Viktoriju, viņiem ir vecākā meita un divus gadus vecs mazdēliņš. Meita ir mediķis, strādā “ātrajos”. Kopā ar mazo dēlēnu viņa īrē dzīvokli, jo vecāku mājoklī visiem ir par šauru. Kad viņai ir nakts dežūra, mazulis tiek vests pie vecākiem. Tā ir sanācis, ka paļauties viņa šobrīd var tikai pati uz sevi. Skumt un žēloties šajā ģimenē nav pieņemts – katrs dara visu, kas ir viņa spēkos. Tētis Artūrs strādā par elektromontieri un ļoti pārdzīvo, ka nespēj atlicināt no ģimenes budžeta naudu jaunākās meitiņas ārstēšanai.
Viktorijas diagnoze ir autiskā spektra traucējumi, pirms trim gadiem ārsti piešķīra viņai invaliditāti. Pieņemt un samierināties ar to, ka ilgi gaidītā meitiņa nekad nebūs tāda, kā citi bērni, ir neiedomājami smagi. Runājot par to, māmiņa vēl līdz šim nespēj valdīt asaras.

Viktorija nerunā, viņai ir grūti komunicēt, trokšņainās vietās meitenei var sākties panikas lēkmes. Viktorija ir pilnīgi neprognozējama – veikalā vai uz ielas viņa izrauties un aizbēgt, un vecāki ir spiesti dzīties viņai pakaļ. Viņa neatzīst elementāras uzvedības normas un nespēj pateikt, ko viņa jūt un kas viņu satrauc. Ar viņu nav iespējams neko sarunāt un paskaidrot. Uz viņu nedarbojas nekādi audzināšanas vai pedagoģiskie paņēmieni. Tas viss ir jākoriģē ar ilgstošu un dārgu terapiju.

Diagnozi Viktorijai noteica īsi pirms pandēmijas. Karantīnas dēļ vecāki ilgi nevarēja tikt pie speciālistiem, lai saņemtu nepieciešamos norīkojumus. Rindas pie ārstiem bija milzīgas, kā rezultātā tika zaudēts dārgais laiks. Kad ierobežojumus atcēla, vecāki aizveda Viktoriju uz specializēto bērnu neiroloģijas centru “Impulss” Tallinā. Tur meitene jau ir izgājusi vairākus ārstēšanās kursus pēc individuāli izstrādātas programmas.

Terapija ir viņai piemērota un ļoti palīdz. “Nevar salīdzināt ar to, kas bija pirms trim gadiem. Viņa it kā iziet gaismā no savas čaumalas,” stāsta māmiņa. Šobrīd Viktorijas stāvoklis jau atļauj veikt viņai terapiju “Tomatis”, lai aktivizētu atsevišķus smadzeņu neironu centrus. Šis kurss izrādījās dārgāks par iepriekšējiem, un vecāki vērsās pie mums pēc palīdzības.
Ģimenes mazais dzīvoklītis tipveida “hruščovkā” atgādina bērnu attīstības centra metodisko kabinetu – visur ir klucīši un visdažādākās rotaļlietas, lai veicinātu motorikas, runas, dzirdes attīstību. Goda vietā stāv mapīte, kurā tētis Artūrs rūpīgi krāj visus Viktorijas zīmējumus un aplikācijas.

Viktorija ļoti mīl krāsot – tētis izdrukā viņai dažādus attēlus, kurus viņa pēc tam rūpīgi izkrāso. Vēl Viktorijai piemīt ļoti laba krāsu izjūta un viņa labi māk tās kombinēt, bet pavisam nesen noskaidrojās, ka viņa zina angļu alfabētu – viņa pati atrada internetā multfilmu par ābeci un iemācījās burtus.

Viktorija labprāt skatās multfilmas, it īpaši par ģimeni, kur visi ir draudzīgi un mīl viens otru – “Trīs kaķi”, “Sivēntiņš Pepa”, “Aitiņu viesnīca”. Laikam tāpēc, ka viņai ir labi savā ģimenē, kur viņu mīl un kur viņa jūtas drošībā. Ārpus ģimenes, sabiedriskās vietās, kur ir sveši cilvēki, šādiem bērniem ir ļoti grūti un trauksmaini.

Viktorijas mīļākās rotaļlietas ir “Ātrās palīdzības” mašīnītes un daktera instrumentu komplekts. Viņa ārstē visus pēc kārtas – lelles, zvērus, vecākus, māsu… Ārsta kabineti ir viņas ikdiena – savas īsās dzīves laikā meitene visbiežāk ir saskārusies tieši ar ārstiem.
Rudenī Viktorijai paliks septiņi gadiņi. Vecāki ir vienojušies, ka viņa vēl gadu pavadīs bērnudārzā. Viktorijai ir gads, lai pirms skolas gaitām maksimāli saņemtu visu nozīmēto ārstēšanu.

Māmiņa atceras, ka, uzsākot terapiju, Viktorija nesaprata pat pašas elementārākās lietas. Taču viņa uzskata, ka galvenais ir nenolaist rokas, mīlēt savu bērnu, cīnīties par viņu un strādāt ar viņu.
Savukārt mēs varam palīdzēt šai draudzīgajai un saliedētajai ģimenei!

Kam nepieciešama nauda

Palīdzība nepieciešama, lai apmaksātu komplekso diagnostiku un terapiju bērnu korekcijas un attīstības centrā “Impulss” Tallinā. Tā ir reāla iespēja uzlabot Viktorijas situāciju.
Kāpēc tas ir svarīgi

Terapija ir vērsta uz galvas smadzeņu garozā esošo runas centru un dzirdes analizatora bojājumu novēršanu, ļaujot izlīdzināt bērna psiholoģisko un psihisko attīstību, veicinot intelektuālo attīstību, kā arī koriģējot personības un uzvedības traucējumus. Laikus vēršoties pie speciālista, kā arī regulāri un atbildīgi pildot visas rekomendācijas, izredzes uz veiksmīgu iznākumu palielinās. Jebkuri runas attīstības traucējumi rada sarežģījumus bērna apmācībā, apgrūtinot viņa socializāciju un iekļaušanos sabiedrībā.

Kas ir medicīnas centrs “Impulss”

Tallinas bērnu korekcijas un attīstības centrs “Impulss” ir pirmā medicīnas iestāde Baltijas valstīs, kur tiek izmantotas un attīstītas neirologopēdijas metodikas. Metodiku komplekss katram bērnam tiek piemeklēts individuāli. Centra arsenālā ir 10 metodikas – sākot ar logopēdijas nodarbībām un masāžām un beidzot ar smadzeņu treniņiem, izmantojot speciālus aparātus un programmas. Līdztekus klasiskajām logopēdijas metodikām šeit tiek izmantotas uz bioloģisko atgriezenisko saiti balstītas datortehnoloģijas (Interactive Metronome, Balance-Master), kā arī neiroakustiskā smadzeņu darbības harmonizācijas metode Tomatis un neirodinamiskā vingrošana.

Tas viss stimulē smadzeņu nenobriedušo smadzeņu apgabalu attīstību, palīdzot nervu sistēmai iemācīties strādāt ātrāk un harmoniskāk. Pasaules prakse ir pierādījusi, ka šāda pieeja ir aptuveni par 35 % efektīvāka, salīdzinot ar parastajām nodarbībām. Tas nozīmē, ka bērna runa attīstās aptuveni trīs reizes ātrāk.

Kā var palīdzēt
🔴 Zvanot pa ziedojumu tālruni 90006384 (maksa par zvanu 1,42 eiro)
🔴 Pārskaitot ziedojumu ārstēšanās apmaksai
Labdarības fonds BeOpen ir atvēris ziedojumu kontu:
Labdarības fonds BeOpen
Reģ. nr. 50008218201
Konta nr.
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22 (BluOr Bank AS)
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Viktorijai Čeksterei

No ziedojumiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.