Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:370, Did:0, useCase: 3


Pirmais Starptautiskais autorleļļu festivāls aizvadīts ar vērienu un gaida nākamo gadu

Redakcija
Redakcija

Pirmais Starptautiskais autorleļļu festivāls aizvadīts ar vērienu un gaida nākamo gadu
Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv

Šogad Preiļu novada svētku laikā no 21. augusta līdz 23. augustam norisinājās īpaši svarīgs un grandiozs notikums leļļu un mākslas cienītāju pasaulē – Pirmais Starptautiskais ekskluzīvo autorleļļu festivāls.

Plaša un unikāla autorleļļu pasaules atklāsme, kas ne tuvu nav tikai glīta porcelāna sejiņa. Tie ir dažādi stili un izpildes tehnikas, tas ir neaprakstāms fantāzijas lidojums un katra mākslinieka profesionālo roku pieskāriens, izmantojot gan klasiskos, gan visneparastākos materiālus.

Latviju festivālā pārstāvēja tādi mākslinieki kā Solvita Baudele, Ričards Blagovs, Nataļja Pavļenko, Tatjana Kolosova, kā arī unikālā Preiļu Leļļu muzeja un festivāla idejas autore VLADLENA.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Piemēram, māksliniece Solvita Baudele izgatavo "Teddy" lācēnus un piedalās ar tiem dažādās izstādēs Latvijā kopš 2009. gada.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Pati māksliniece teic: “Protams, mēs Latvijā zinām lāci, kurš dzīvo mežā, taču šis mīļais, neatvairāmais, mīlestības pilnais un pilnīgi mierīgais lācis, ko mīļi esam iesaukuši par “Teddy” un, ko veidojuši mākslinieki, vēl tikai sāk savu ceļu Latvijā. Latvijas iedzīvotāji vēl tikai sāk iepazīt brīnišķo “Teddy” lācēnu pasauli. To prieku, pārsteigumu un sajūsmu, kas redzama cilvēku acīs, apskatot lācēnus, nav iespējams aizmirst. Domāju, ka tieši tādēļ mēs arī tos izgatavojam.” Domājiet, kādēļ mēs? Solvita Baudele ir apvienojusi spēkus un radošajā komandā iesaistījusi arī savu vīru Ričardu Blagovu, kurš 2011. gadā aizsāka Richard’s Teddy Bear Boots darbību.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Sākumā zābaciņi tapa pēc sievas lūguma. Ričarda veidotajos apaviņos lācēni dzīvo Latvijā, Igaunijā, Vācijā, Krievijā, Amerikā, kā arī daudzās citās valstīs. Abu mākslinieku veikums īpaši novērtēts 2012. gadā, kad Solvita Baudele ieguvusi visievērojamāko un nozīmīgāko balvu “Teddy” veidotāju vidū “Golden George” Minsterē, Vācijā.

Leļļu festivālā piedalījās arī cittautieši – starptautiski atzīti mākslinieki no Igaunijas (Aleksandrs Dikušenko, Viktorija Golubeva, Svetlana Vetrova, Rimma Ņevskaja, Tatjana Zabašta), Krievijas (Larisa Guceva, Anastasija Jankovskaja, Irina Gorjunova, Svetlana Dobodel, Irina Mešerjakova, Oksana un Sndrejs Panchenko, Nataša Katajeva, Ļeļa Loran, Svetlana Pčeļņikova, Svetlana Gruzdova), Baltkrievijas (Nadežda Ciganovskaja, Sergejs Drozdovs), Azerbaidžānas (Pjarvis Guseinovs un Irina Gundorina) un Nīderlandes (Nel Grothede).

Viena no ekspozīcijām, kas piesaistīja ne vien vīriešu kārtas pārstāvjus (mazus un lielus), bet arī sievietes, ir Sergeja Drozdova kompozīcija. Te nu pilnīgi noteikti ir saskatāms tas, kādēļ pastāv uzskats, ka leļļu mākslinieks pārstāv dažādas darbības sfēras. Tā arī Sergejs ir ne vien kalnracis, būvnieks, dizaineris, kalējs, podnieks, mūrnieks, vēsturnieks, rakstnieks un mākslinieks – bet nu arī leļļu meistars. Sergejs ir dzimis Ļeņingradā (tagadējā Sanktpēterburga), pabeidzis Ļeņingradas Kalnrūpniecības institūtu un strādājis par kalnraci. 2001. gadā pārcēlies uz dzīvi Baltkrievijā, kur darbojies kā būvnieks, dizaineris un kalējs. Darbojoties ar dizainu un metāla kalšanu, atklājis stīmpanka (steampunk) stilu. Šī aizraušanās arī ieveda viņu leļļu pasaulē. Tiesa, tas, ko rada Sergejs nav nosaucams par lelli, tā ir vesela kompozīcija, mehānismu kopums miniatūrā izpildījumā, vēsturiskas iezīmes, ko autors ir izpētījis un izstudējis līdz vissīkākajai niansei.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Arī mūsu pašmāju daudzpusīgā māksliniece VLADLENA ir iedvesmojusies no šī autora, radot arī savu interpretāciju par stīmpanka (steampunk) lellēm.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

VLADLENA ir ne vien Starptautiskā autorleļļu festivāla idejas autore, bet arī unikālās Preiļu Leļļu galerijas radītāja un dvēsele. VLADLENAS lelles ir neizsakāmi dažādas un neparedzamas, neviens nespēj palikt vienaldzīgs. Tās ir gan ironiskas un rotaļīgas, gan klasiska stila lelles. Tās ienes dzīvē prieku par tikšanos ar pasakainiem un vienkārši neatvairāmiem tēliem un dāvā prieka mirkļus un spilgtus iespaidus.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Katra lelle ir izgatavota tikai vienā eksemplārā un iepriecina ikkatru ar savu neatkārtojamību.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Preiļu novada svētku laikā Leļļu muzejs bija pārpildīts ar ne vienu vien daiļu galma dāmu un pievilcīgu musketieri.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Un, ja nesanāca apmeklēt Pirmo Starptautisko autorleļļu festivālu, tad noteikti iesakām iegriezties Leļļu muzejā Preiļos, kur dažādi pasaku un citu laikmetu tēli ir izsapņoti tik koši un patiesi, ka ikvienam tiek uzburta iespēja iejusties pašam savā pasakā. Atliek vien izvēlēties tēlu un sajust prieku!

VLADLENAS lelles tagad mājo un priecē interesentus arī ārpus Preiļiem, tepat Rīgā, jo nesen kā durvis vērusi ir lietišķās mākslas galerija “VLADLENA” Vecrīgā, Vaļņu ielā 19 (ieeja no Glezotāju ielas). Arī te Jūs sagaida ne viens vien krāšņs piedzīvojums un neaizmirstama sajūta.

(Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Portāla “KultūrasVēstis.lv” redakcija visiem leļļu draugiem un autorleļļu mākslinieku saimei vēl neizzūdošu entuziasmu, krāsainus sapņus un iedvesmu arī turpmākai darbībai. Lai izdodas, un vairosim prieku!

(VLADLENA. Foto: Iveta Apškrūma, KultūrasVēstis.lv)

Pilna foto galerija no Pirmā Starptautiskā autorleļļu festivāla apskatāma ŠEIT.