Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:370, Did:0, useCase: 3


Starptautiskā džeza mākslinieku konkursa "Riga Jazz Stage 2016" Apbalvošanas ceremonijas priekšvakarā

Redakcija
Redakcija

Starptautiskā džeza mākslinieku konkursa "Riga Jazz Stage 2016" Apbalvošanas ceremonijas priekšvakarā
Foto: Ernests Dinka

8. aprīļa vakarā kinoteātrī Splendid Palace džeza mūzikas mīļotājiem bija lieliska iespēja baudīt jauno džeza mūzikas mākslinieku uzstāšanos konkursa Riga Jazz Stage superfināla koncertā.

Konkurss aizsācies 2004. gadā un ir unikāls džeza mūzikas pasākums Latvijā, ik gadu pulcējot jaunus talantus gan no Latvijas, gan ārvalstīm. Sākotnēji konkursā piedalījušies dalībnieki no Baltijas valstīm, bet gadu gaitā konkursam paplašinoties, kopā piedalījušies jaunie džeza talanti no 21 valsts, ieskaitot džeza tradīcijām bagāto ASV.

Arī žūrijā ik gadu darbojas starptautiski atzīti profesionāli mūziķi, producenti, pasākumu organizētāji un pasniedzēji. Kopš 2013.gada žūrijā darbojas Maestro Raimonds Pauls, kurš ik gadu pasniedz arī savu simpātijas balvu kādam no jaunajiem mūziķiem.

Šogad konkurss norisinās divās kategorijās – Džeza vokāls un Džeza trombons, pulcējot 39 dalībniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Slovēnijas, Vācijas, Itālijas, Uzbekistānas, Ukrainas, Lielbritānijas, Ungārijas, ASV, Polijas, Igaunijas, Francijas un Turcijas. Superfinālam tika izvirzīti 12 mūziķi, 8 no tiem kategorijā Džeza vokāls, 4 – Džeza trombons, un katrs mākslinieks izpildīja 2 kompozīcijas.

Teju trīs stundu garais Riga Jazz Stage superfināla koncerts bija lielisks muzikāls baudījums un katra dalībnieka uzstāšanās bija kvalitatīvs džeza mūzikas sniegums. Dalībnieki izpildīja gan džeza klasiku, gan pašu komponētas un aranžētas kompozīcijas. Jaunās džeza dziedātājas no Latvijas – Kristīne Liede, Elīza Baķe un Līva Dumpe uz skatuves bija ļoti pārliecinošas un ar savu sniegumu parādīja, ka Latvijā džezam noteikti ir spoža gan tagadne, gan arī nākotne. Visus konkursa dalībniekus pavadīja Riga Jazz Quartet, kura sastāvā ir četri lieliski džeza mūziķi – Artis Orubs, Edvīns Ozols, Rihards Goba un Viktors Ritovs.

Pārsteigumus sagādāja divi pēdējie superfināla dalībnieki – Eriks Leuthausers no Vācijas, kurš savā priekšnesumā izmantoja elektroniku, tādējādi tiešām atšķiroties no pārējiem dalībniekiem. Bet Polina Tarasenko no Ukrainas savu virtuozitāti un improvizācijas prasmes parādīja ne tikai ar trombona spēli, bet arī trompetes un saksofona spēli, savas uzstāšanās beigās izpildot Ukraiņu tautasdziesmu džeza manierē, kas bija aizkustinošs un ideāls koncerta noslēgums.

Visi Superfināla dalībnieki ir vienlīdz lieliski jaunie džeza mākslinieki un, lai gan kāds no viņiem būs uzvarētājs, viņi visi būs ieguvuši neizmērojami daudz gūstot pieredzi starptautiskā konkursā un paplašinājuši savus apvāršņus.

Jau šovakar plkst.19.00 kinoteātrī Splendid Palace norisināsies konkursa apbalvošanas ceremonija un noslēguma koncerts, kurā uzstāsies viesmākslinieki no ASV – Charenee Wade Quartet.

Iededz zaļo gaismu talantam!

Teksts: Zane Skrauča, KultūrasVēstis.lv