Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Jēkaba Rēdliha veselīgie ieteikumi laimīgai ģimenei

Redakcija
Redakcija

Kustīgs dzīvesveids un veselīgs uzturs ir nozīmīgs kā bērniem augšanas un attīstības procesā, tā arī pieaugušajiem, lai “neiesūnotu”. Regulāras kopīgas sportiskas aktivitātes stiprina imunitāti un padara ģimenes dzīvi vēl harmoniskāku. Hokeja kluba “Kurbads” hokejists Jēkabs Rēdlihs atklāj savas ģimenes ieradumus, kā piekopt veselīgu dzīvesveidu, savukārt aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa skaidro, kādas metodes palīdz saglabāt labu veselību visa gada garumā.

Katram gadalaikam sava nodarbe
Mūsdienu straujajā dzīves ritmā ir divtik svarīgi atrast brīžus, ko kvalitatīvi pavadīt ar saviem tuvajiem. Hokejists un treneris Jēkabs Rēdlihs stāsta, ka viņi ar sievu un bērniem ir iecienījuši pavadīt kopīgu laiku, atpūšoties aktīvi. Izvēle tiek izdarīta par labu sportiskām nodarbēm, kas īstenojamas konkrētā gadalaikā. Piemēram, vasarā visa ģimene dodas izbraucienos ar riteņiem uz Mežaparku, pie reizes baudot arī ūdens priekus tuvumā esošā ūdenstilpnē. Savukārt ziemā, ja vien ir sniegs, kopīgi tiek celti sniegavīri. Aktivitātes ir nepieciešamas ne tikai tādēļ, lai ķermeni uzturētu labā fiziskā formā, bet arī tāpēc, ka kustoties izdalās “laimes hormons” – endorfīns. Tam ieplūstot ķermenī, ir izjūtams prieks un pacilāts garastāvoklis.

Visam jābūt līdzsvarā arī ikdienas gaitās
Jēkabs skaidro, ka svarīgs ir ne tikai kopā pavadītais laiks ar ģimeni, bet arī tā kvalitāte. Protams, ne vienmēr ir nepieciešama fiziskām aktivitātēm piesātināta diena, bet arī “iesīkstēt” nedrīkst. “Noteikti neesam mājās sēdētāji, mums patīk būt pastāvīgā kustībā – doties gan tuvākos vai tālākos izbraucienos, gan apciemot radus un draugus. Ja laika apstākļi aiz loga nav iepriecinoši, spēlējam galda spēles, bet dažreiz visi kopā ļaujamies arī pasēdēšanai mājas ērtajā dīvānā. Kad esam mājās, bērniem ļaujam pavadīt laiku skatoties iemīļotās multfilmas, taču vienmēr pievēršam uzmanību, cik ilgs laiks pavadīts, lūkojoties TV ekrānā. Ik pēc 30 minūtēm novēršam uzmanību un izkustinām rokas, kājas un atpūtinām acis,” paskaidro hokejists. Viena no panākumu atslēgām, lai ģimenē visi justos laimīgi, ir sevis neierobežošana – jāspēj sabalansēt patīkamo un veselīgi nepieciešamo. Rēdlihu ģimenes moto ir “Lai ir viss!”, un hokejists skaidro, ka noteikti nevajag ieslīgt galējībās.

Dabīgie vitamīnu avoti
Jēkabs, daloties ar ģimenes ēšanas paradumiem, stāsta: “Ikdienā piedomājam par savu ēdienkarti, cenšamies uzņemt pietiekamā daudzumā gan dārzeņus, gan augļus, taču mēdzam sevi palutināt arī ar saldumiem, jo mūsu aktīvais dzīvesveids patērē daudz enerģijas. Tomēr visu ēdam saprātīgi, ar mēru.”

Pieredzējusī farmaceite Ivanda Krastiņa, skaidrojot veselīgas maltītes nozīmību, stāsta, ka sportisku aktivitāšu un veiksmīgu ikdienas gaitu neiztrūkstošs elements ir sabalansēts uzturs. Būtiski, lai tiktu uzņemtas nepieciešamās uzturvielas un vitamīni, lai organisms spētu pilnvērtīgi funkcionēt, lai tas neizjustu nogurumu un vairotu pozitīvo enerģiju, dzīvesprieku. Katrai ģimenei ir nepieciešams “vitamīnu lādiņš”, tāpēc uzturā vajadzētu lietot iespējami daudz sezonālo augļu un dārzeņu, maltītes maksimāli dažādojot. Piemēram, daudzveidīgi graudaugi, gaļa un olas nodrošina ķermeni ar B grupas vitamīniem, kas veicina sekmīgu nervu sistēmas darbību, uzlabo atmiņu un paaugstina noturību pret ikdienas stresu. Vasaras izskaņā vēl var pagūt uzņemt A, D un C vitamīnus, savās maltītēs iekļaujot dārzeņus, sēklas un augļus – antioksidantiem bagātos ābolus, kas stiprina imunitāti un rūpējas par stipriem un veseliem kauliem, kas bērniem ir jo īpaši svarīgi.

Rutīna un veselīgs miegs
Jēkaba Rēdliha ģimenē dienas ritms ir svarīgs, tāpēc viņi cenšas doties gulēt un celties katru dienu vienā un tajā pašā laikā. Arī Ivanda Krastiņa stāsta, ka rutīna un labs miegs palīdz samazināt stresu, uzlabot atmiņu un paaugstināt koncentrēšanās spējas. Pietiekams miega daudzums ir daļa no veselīga dzīvesveida. Viņa akcentē, ka diennaktī būtu nepieciešams gulēt 8 stundas, kas ir optimālais ieteicamais stundu daudzums pieaugušam cilvēkam.