Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Velo ķivere – galvenie izvēles kritēriji gan pieaugušajiem, gan bērniem

Redakcija
Redakcija

Velo braukšana ir lieliska vasaras izklaide, kas ne tikai ļaus pavadīt laiku kopā ar ģimeni, bet arī no cita skatu punkta parādīs gan neierastu, gan jau zināmu vidi pilsētā vai laukos. Braucot ar velosipēdu vienlaicīgi tiks uzlabota gan fiziskā sagatavotība, gan garīgā pašsajūta.

Šobrīd, kad specializētos veikalos un arī internetā pieejams tik plašs piedāvājums, ikviens ērti var atrast savām vajadzībām piemērotāko velosipēdu.

Jāņem arī vērā, ka gan pilsētas velosipēdi, gan bērnu velosipēdi jāaprīko ar papildus aksesuāriem drošībai un ērtai lietošanai – atstarotājiem, dubļu sargiem, zvaniņiem, spoguļiem. Savukārt, lai pasargātu sevi no smagām traumām, braucot ar velosipēdu, ikvienam ieteicams nēsāt velo ķiveri.
Lai neapjuktu daudzveidīgajā klāstā, turpinājumā apkopoti daži kritēriji, pēc kuriem vadīties, lai izvēlētos piemērotu un drošu velo ķiveri gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Neizmanto lietotu, bet iegādājies jaunu ķiveri

Ar mērķi ietaupīt līdzekļus, varētu šķist vilinoši iegādāties lietotu velo ķiveri, bet tā darīt var būt bīstami. Lietotai ķiverei var būt iekšējās plaisas vai citi bojājumi, kas ārēji nav redzami. Nelaimes gadījumā šāda ķivere nespēs absorbēt triecienu un nepasargās no traumām. Vienmēr izvēlies pēc drošības standartiem sertificētu ķiveri.

Izvēlies ķiveres tipu

Galvenās standarta velo ķiveru priekšrocības ir tādas, ka velo ķiveres ir vieglākas, tām ir vairāk ventilācijas, lielākas pielāgošanas iespējas un noņemams vizieris, kas pasargās acis no saules. Savukārt tā sauktās “skeiteru” stila jeb multi-sporta ķiveres atšķiras ar to, ka tām ir mazāk ventilācijas caurumu, tās ir mazāk pielāgojamas, bet aptver lielāku daļu galvas un labāk der nēsātājiem ar netipisku galvas formu.

Izvēlieties pareizo izmēru

Vispirms ar mērlenti izmēri galvas apkārtmēru, un iegūtos mērījumus salīdzini ar ķiverē noradītajiem izmēriem. Ja nolemts, ka interneta veikals ir vieta, kur iegādāties velosipēda ķiveri, apskatiet produkta aprakstu un parametrus, kuros būs atzīmēts velo ķiveres izmērs.

Ķiverei uz galvas jāder tā, lai tā neaizsedz skatu, bet tā arī nedrīkst pilnībā atsegt pieri, lai krītot negūtu pieres traumas. Pievērs uzmanību tam, lai, liekot galvā velo ķiveri, zem tās nebūtu matu sprādžu vai lielu matu gumiju. Ja iegādājies standarta velo ķiveri, pareizas ķiveres vizieris skatā no sāniem izvirzīsies tālāk nekā deguns, tas nozīmē, ka, piemēram, ieskrienot sienā, deguns tai nepieskarsies.

Izvēlies regulējamu ķiveri

Lai ķivere pildītu tai paredzēto funkciju un kritiena gadījumā pasargātu no galvas traumām, tai jāpieguļ galvai pietiekami cieši. Tā kā ikviena galvas forma ir dažāda, vēlams izvēlēties velo ķiveres, kas ir regulējamas.

Pēc piemērīšanas pārliecinies, ka ķivere ir pietiekami cieša, bet komfortabla. Kad velo ķivere uzlikta galvā, vēl nesasprādzē to, bet vispirms pielāgo tās izmēru jeb ciešumu. Nostiprini to uz galvas, izmantojot tam paredzēt savilcēju ķiveres aizmugurē. Ķivere jāpievelk tik cieši, lai, kratot galvu tur un atpakaļ tā noturas vietā pat, ja tā nav aizsprādzēta.

Atkarībā no ķiveres tipa, pielāgot var arī aizdares sānus. Savukārt aizdari zem zoda jāvar savilkt tik cieši, lai ķiveri būtu iespējams aizvērt, bet starp ķiveres aizdari un zodu varētu ielikt tikai vienu pirkstu.

Apsver dizainu un aksesuārus

Spilgtas krāsas ķivere var kalpot gan kā aksesuārs, gan kā papildus drošības līdzeklis, jo ļaus autovadītājiem laicīgi pamanīt velobraucējus. Tāpat iebūvējamas lampas vai kameras statīvs, kas piestiprināms ķiverei, padarīs ķiveri par daudzfunkcionālu rīku.

Gan velosipēdus, gan ķiveres plašā izvēlē piedāvā interneta veikals Xnet.lv. Ieskaties un izvēlies drošu aprīkojumu skaistiem vasaras izbraucieniem!