Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Bērnu auto paliktnis – viss, kas tev par to jāzina

Redakcija
Redakcija

Viens no aktuālākajiem tematiem sakarā ar bērnu drošību automašīnā - bērna pareiza sēdināšana un piesprādzēšana. Mūsdienās grūti iztēloties bērnu, kurš netiek pārvadāts automašīnā, savukārt CSDD noteikumi paredz, ka bērns, kurš vēl nav sasniedzis 150 cm garumu, ir obligāti jāpārvadā krēsliņā vai uz paliktņa. Bērnam pieaugot, arvien populārāka izvēle kļūst auto paliktnis. Kas tas ir, ko tas dod drošībai, kādiem bērniem tas piemērots un kādu paliktni izvēlēties? Lai uzzinātu atbildes uz šiem jautājumiem, turpiniet lasīt šo rakstu!

Kas ir bērnu paliktnis un ko tas dod drošībai pārvietojoties ar bērnu automašīnā?

Bērnu auto paliktnis būtībā ir tas pats, kas autokrēsliņš, taču tas piemērots vecākiem un lielākiem bērniem, kā arī bērns uz tā tiek uzsēdināts (nevis iesēdināts kā autokrēsliņā). Paliktņa galvenā funkcija ir, paceļot bērnu augstāk, nodrošināt, ka automašīnas drošības josta uz bērna ķermeņa tiek pozicionēta pareizi un spēj pildīt savu funkciju. Līdz ar to pats paliktnis nepasargā - tas palīdz pareizi piesprādzēt drošības jostu, sadursmes laikā noturot bērnu un mazinot iespēju, ka tiks gūtas traumas.

Kopumā ir divu veidu paliktņi: bez atzveltnes un sānu malām un ar atzveltni jeb “booster seat”. Katrs no tiem piemērots dažādos vecuma posmos.

Kāds ir bērna vecums no kura var lietot auto paliktni?

Eksperti atzīst, ka piemērotākais bērna vecums, no kura var lietot auto paliktni, ir 4 gadi. Tomēr jāsaprot, ka katra bērna augšanas tempi atšķiras, un tradicionāli Eiropas Savienībā autokrēsliņu sertifikācija ir balstīta svara kategorijās nevis vecumā, definēti arī konkrētāki noteikumi - auto paliktni oficiāli drīkst lietot, kad bērns sasniedzis 15 kg svaru un 100 cm garumu. Savukārt auto paliktņi bez atzveltnes paredzēti bērniem, kas sasnieguši 22 kg svaru un 125 cm augumu.

Kad bērns tiek apsēdināts uz paliktņa, jāpārbauda, vai bērns atrodas ērtā pozīcijā, kā arī drošības josta tiek nostiprināta pareizi. Parasti paliktni izvēlas tie vecāki, kas novērojuši, ka bērna galva jau atrodas pāri krēsliņa augšpusei, kā arī krēsliņa augšējās jostas atrodas zemāk par bērna pleciem. Kad bērns tiek uzsēdināts uz paliktņa, drošības jostas augšējai daļai būtu jāšķērso bērna plecs, savukārt apakšējai daļai - iegurnis, nevis vēders.
4 gadu vecumā un arī vēl nedaudz vēlāk tomēr būtu ieteicams izvēlēties paliktni ar atzveltni, jo tas vairāk līdzinās autokrēsliņam, kā arī palīdz bērnam noturēt taisnu muguru. Pirms iegādes paliktni tāpat kā autokrēsliņu vajadzētu uzmērīt un pārliecināties ne tikai par to, ka tas ir bērna auguma proporcijām atbilstošs un pielāgojams, bet arī bērns tajā jūtas labi. Galu galā tieši viņam uz tā būs jāsēž gan īsākos, gan garākos braucienos.

Izvēlēties ar vai bez Isofix stiprinājumiem?

Iegādājoties autokrēsliņu vai paliktni, vecākiem var rasties jautājums par Isofix - vai tas ir nepieciešams? Lai arī daudzi uzskata pretēji, jāņem vērā, ka patiesībā šiem stiprinājumiem nav nekāds sakars ar bērna drošību - tie gluži vienkārši rūpējas par to, lai autokrēsliņš un paliktnis tiktu piestiprināts konkrētā vietā. Zīdaini, protams, notur autokrēsliņš, taču lielāku bērnu, kurš uzsēdināts uz paliktņa, notur tieši automašīnas drošības josta.
Ja paliktnim nav šādu stiprinājumu, tas tiek vienkārši nolikts uz automašīnas krēsla. Savukārt, ja paliktnim ir Isofix stiprinājumi, tas tiek piestiprināts pie sēdekļu virsmas. Vienīgā būtiskā atšķirība, izvēloties paliktni bez šādiem stiprinājumiem - kad bērns nedodas braucienā un paliktnis ir tukšs, tas jāpiesprādzē ar drošības jostu. Līdz ar to, izvēlēties paliktni ar vai bez Isofix stiprinājumiem, ir Jūsu paša lēmums - ja nejūtaties droši par to, ka bērns ir pietiekami vecs un liels, un stiprinājumi sniegs Jums sirdsmieru, noteikti dodiet priekšroku paliktnim ar šādiem stiprinājumiem!

Cik ilgi nepieciešams lietot bērnu auto paliktni?

Kā jau iepriekš minējām, Latvijas likumdošana nosaka, ka paliktni jālieto ikvienam bērnam, kamēr tas sasniedzis 150 cm. Taču to nevajadzētu uztvert tikai un vienīgi kā likumu, bet vajadzētu sekot līdzi sava bērna augšanai un attīstībai, jo 150 cm ir tikai aptuvenā robeža, kad būtu droši atteikties no paliktņa. Tiek uzskatīts, ka drošības jostas spēj pareizi funkcionēt cilvēkam, kura augums ir vismaz 150 cm, taču tas tā ir ne vienmēr.

Nevajadzētu steigties un atļaut bērnam braukt bez paliktņa tikai tādēļ, ka viņš vēlas, piemēram, justies pieaudzis. Ir ļoti daudz šādu situāciju, kas gala rezultātā beidzas ar smagām traumām. Turklāt, arī drošības josta pirmajā mirklī bērnam var likties kaitinoša, līdz ar to, ja bērnam tiks kairināts kakls, viņš var patstāvīgi izdomāt, kā jostu pielāgot savām ērtībām vai no jostas atbrīvoties pavisam. Pašsaprotami, ka vecāki nevarēs vienmēr izsekot līdzi bērna pozīcijai! Tā vietā bērns pamazām jāpieradina pie domas, ka ar laiku viņš varēs braukt automašīnā bez autokrēsliņa vai paliktņa - jāskaidro, kā un kādēļ vienmēr būtu jālieto drošības jostu!

Ceļot ar bērnu lielai daļai cilvēku ir ikdiena, taču droša pārvietošanās ar auto paredz ne tikai rūpes par bērnu, bet arī par auto tehnisko stāvokli un formalitātēm. Vai Jūsu auto ir derīga apdrošināšanas polise? Ja nav, jau tūlīt pat steidziet to iegādāties, jo Latvijā bez derīgas apdrošināšanas polises piedalīties ceļu satiksmē ir aizliegts! Auto apdrošināšana ātri, ērti un izdevīgi pieejama Polisubanka.lv - ienāciet un izvēlieties savām vēlmēm un vajadzībām atbilstošāko! Vēlam drošu un patīkamu ceļu!