Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:57, Did:0, useCase: 3


Kā iestāties Zemessardzē?

Redakcija
Redakcija

Kā iestāties Zemessardzē?
Foto: esizemessargs.lv


Vai katrs zinām kā rīkoties sveša karaspēka uzbrukuma gadījumā? Mūs aizstāv NATO, bet vai ar to pietiek valsts un katra indivīda drošībai? Un vai ir pareizi un godīgi gaidīt stipro glābēju, pašam bēgot vai neko nedarot? Viens no veidiem iegūt to drošības sajūtu, ka zināsi, kā rīkoties, ir iestāties Zemessardzē. Nav labāka brīža kā šobrīd un mediji ziņo, ka pēdējās nedēļas laikā Zemessardzē iestājušies vai pieteikušies vairāk kā 400 Latvijas pilsoņi. Tas ir atbildīgs lēmums, bet tas nav pārāk sarežģīti. Jāzvana pa tālruni 1811 vai jāmeklē informācija internetā. Zemāk nelabota informācija no mājas lapas Esizemessargs.lv.

NOSKAIDRO, KURĀ BATALJONĀ DIENĒSI

Vispirms, tev jāsaprot, kurā bataljonā dienēsi. Rekomendējam izvēlēties savai dzīves vietai tuvāko bataljonu. Tas tev atvieglos nokļūšanu līdz dienesta vietai.

Lai noskaidrotu sava bataljona adresi un Personāldaļas tālruņa numuru,
zvani 1811.
Ņem dokumentus un dodies uz izvēlēto bataljonu

Piezvani uz sava bataljona Personāldaļu un noskaidro, kad varēsi tur ierasties! Personāldaļai zvani darba dienās laikā no plkst. 09.00-16.30.

Lai iekļūtu bataljonā, līdzi jāņem PASE vai ID karte. Līdzi jāņem arī izglītības dokumenti. Izglītības līmenis iestāšanās procesu neiespaido, bet dokumenti tiek pievienoti tavai personas lietai.

Bataljona Personāldaļā pieklauvē pie durvīm, stādies priekšā un saki, ka vēlies iestāties Zemessardzē. Būs ar roku jāaizpilda un jāparaksta vairākas veidlapas.
Vienībā tiks izsniegti norīkojumi veselības pārbaudei

Norīkojums pie ģimenes ārsta, lai saņemtu izziņu par
vispārējo veselības stāvokli;
Norīkojums, lai saņemtu psihiatra atzinumu par veselības stāvokli;
Norīkojums, lai saņemtu narkologa atzinumu par veselības stāvokli;
Norīkojums uz medicīnisko komisiju.

MEDICĪNISKIE IZMEKLĒJUMI UN ANALĪZES

Kandidātam izsniedz norīkojumus bezmaksas izmeklējumu veikšanai, veicot izmeklējumus medicīnas iestādē, ar kuru Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir noslēgts līgums:

Asins un urīna klīniskās analīzes;
Elektrokardiogramma;
Plaušu rentgens;
Ginekoloģiskā izmeklēšana (sievietēm);
Norīkojums pie cita speciālista pēc indikācijām (piemēram LOR, okulists).

Pie katra no šiem ārstiem būs laiciņš jāpasēž koridorī gaidot, tā ka droši var rēķināties, ka process aizņems 1-3 darba dienas. Secībā pēdējais ārsts sniegs veselības kapacitātes novērtējumu un atzinumu par to, vai esi derīgs dienestam Zemessardzē.

Ja ir akūta astma, sirds saslimšanas, neiroloģiska rakstura diagnoze vai problēmas ar fiziskās slodzes izpildi, iespējams, ka Zemessardze nebūs pa spēkam. Tomēr lielākā daļa kandidātu medicīnas pārbaudi iziet bez sarežģījumiem.

Ar šiem dokumentiem dodies atpakaļ uz bataljonu

Ja ir izieta medicīniskā komisija ar atzinumu “Derīgs dienestam Zemessardzē” un bataljons saņēmis pieprasīto informāciju no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra, ka neesi sodīts par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem: sākas pirmszvēresta apmācība atbilstoši Zemessardzes bataljona sastādītajam plānam un apmācību grafikam, tāpēc tās ilgums var būt dažāds.
Pirmszvēresta apmācība

Apsveicam! Tu esi kļuvis par zemessarga kandidātu!

Apmācība notiek bataljonā, parasti nedēļas nogalēs. Pirmszvēresta apmācībā ietilpst: ierindas mācība; likumu, reglamentu un normatīvo aktu mācība. Ja esi sekmīgi nokārtojis pirmszvēresta apmācību, tad var dot zvērestu. Saņemsi savu pirmo formas tērpu.

Pēc zvēresta došanas katrs jaunais zemessargs apgūst pamatapmācību.

To var paveikt divos veidos:

1. Centralizētās trīs nedēļu ilgās nometnēs vai

2. Ilgākā laika posmā pa nedēļas nogalēm visa gada garumā atbilstoši katra bataljona apmācību plānam.

PAR ZEMESSARGU NEVARI BŪT, JA:

tiec turēts aizdomās vai esi apsūdzēts noziedzīga nodarījuma izdarīšanā vai arī ir stājies spēkā tiesas spriedums par sodu;
esi vecāks par 55 gadiem;
ja esi profesionālā dienesta karavīrs vai dienat Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē, Satversmes aizsardzības birojā, Militārās izlūkošanas un drošības dienestā, pašvaldības policijā, prokuratūrā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Finanšu policijā, Muitas kriminālpārvaldē, Latvijas Bankas Aizsardzības pārvaldē, kā arī, ja strādā iestādē, kurai ar likumu noteikti ierobežojumi amatu savienošanai ar dienestu Zemessardzē;
atrodies narkologa vai psihiatra uzskaitē;
ir hroniski psihiski traucējumi vai tiem pielīdzināti stāvokļi vai tev ir nodibināta aizgādnība;
esi atvaļināts no dienesta par disciplīnas pārkāpumiem;
esi bijis PSRS vai kādas ārvalsts drošības dienesta, izlūkdienesta vai pretizlūkošanas dienesta štata vai ārštata darbinieks, aģents, rezidents vai konspiratīvā dzīvokļa turētājs.

Vairāk informācijas 1811 vai : Esizemessargs.lv.