Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:121, Did:0, useCase: 3


Sports svaigā gaisā arī rudenī

Redakcija
Redakcija

Fiziskas aktivitātes svaigā gaisā cilvēka organismam ir nepieciešamas visa gada garumā, tāpēc, pienākot rudenim, sportiskās aktivitātes nevajadzētu mest pie malas - gluži pretēji, mesties tajās iekšā ar daudz lielāku sparu un atdevi.

Rudens iezīmē pārejas posmu no vasaras uz ziemu, kurā gan daba, gan cilvēka organisms sevi gatavo gada aukstākajam periodam. Sportošana svaigā gaisā palīdzēs ķermenim sagatavoties ziemai, nostiprinot imūnsistēmu, apgādājot organismu, ar pietiekošu skābekļa daudzumu un papildus enerģijas devu.

Lai sportiskās aktivitātes sagādātu prieku un to laikā nebūtu vēsuma un diskomforta sajūta, ņemiet vēra dažus padomus, kas ļaus sagatavoties dažāda veida aktivitātēm dzestrajos rudens laikapstākļos.

Pareizi izvēlēts apģērbs neļaus atdzist.

Neatkarīgi no Jūsu izvēlētā sporta veida, pareiza apģērba izvēle ļaus saglabāt nepieciešamo ķermeņa siltumu un pasargāt sevi no dažāda veida saslimšanām. Aktīvi kustoties ķermenis ātri sakarst, taču, līdz ko šīs kustības tiek pārtrauktas, tas tikpat ātri atdziest, kā rezultātā pastāv iespēja saaukstēties.

Lai pasargātu savu ķermeni no straujām temperatūras maiņām, dodoties sportot, paņemt līdzi vējjaku vai džemperi, ko varēsiet uzvilkt pirms aktivitāšu sākšanas un tās beidzot, tādejādi pasargājot sevi no straujas atdzišanas. Vēsākās rudens dienās noderēs termoveļa, kas ļaus ķermenim saglabāt siltumu fiziskās slodzes laikā. Termoveļa ir pieejama gan vīriešiem, gan sievietēm un tā tiek vilkta zem sporta tērpa.

Tiem, kas nodarbojas ar skriešanu vai riteņbraukšanu, pastāv risks apsaldēt ceļus, tāpēc, dodoties sportot, būtu svarīgi izvēlēties garas un pieguļošas sporta bikses, kas šo problēmu palīdz risināt.

Neaizmirstiet arī par cimdiem un cepuri!

Šie aksesuāri būs ļoti svarīgi dienās, kad termometra stabiņš rāda 5-6 grādus pēc Celsija vai pat mazāk. Cepure palīdzēs saglabāt siltumu galvai un nenosalt ausīm, tāpēc to ieteicams valkāt arī riteņbraucējiem, pavelkot apakšā zem ķiveres. Lai pasargātu rokas izvēlaties vieglus pirkstaiņus, kas ļaus brīvi kustēties un saglabās Jūsu ķermeņa siltumu.

Apgādājiet savu ķermeni ar papildus enerģijas devu.

Vēsākā laikā cilvēka ķermenis patērē vairāk enerģijas, tāpēc tam ir nepieciešamas lielākas ogļhidrātu rezerves, kas ļaus saglabāt spēkus. Piedaloties sacensības vai sportiskā aktivitātē ar lielāku fizisko slodzi, ņem līdzi šokolādes batoniņu, cepumus vai speciālos enerģijas batoniņus. Šīs uzkodas sniegs organismam papildus ogļhidrātu devu, tādejādi ļaujot tam strauji atgūt spēkus un turpināt nepagurstoši tiekties uz uzstādīto mērķi.

Enerģijas uzņemšanai var izmantot arī cukurotus dzērienus, limonādes vai speciālos, sportistiem domātos dzēriens, kuru sastāvā bez ogļhidrātiem atrodamas arī dažāda veida minerālvielas un vitamīni.

Uzņemiet pietiekoši daudz šķidruma!

Sportojot vēsā laikā, šķidruma uzņemšana ir ļoti svarīga. Lai gan vēsos laikapstākļos dzert gribas mazāk un pat fizisku aktivitāšu laikā, slāpes nebūt nav tik lielas, kā tas ir karstajā vasaras saulē, organismam šķidrums ir ļoti nepieciešams. Dzestrā laikā asinis kļūst biezākas, savukārt tas cilvēka organismu padara uzņēmīgāku pret dažāda veida vīrusu un baktēriju izraisītām slimībām. Ar ūdens un dažādu citu šķidrumu palīdzību asinis tiek atkal sašķidrinātas, tādejādi pasargājot sevi no saslimšanām.

Sportošanas laikā dzeriet ūdeni vai kādu citu sevis izvēlētu dzērienu, taču beidzot fiziskās aktivitātes sasildiet ķermeni ar krūzi siltas tējas vai kādu citu siltu dzērienu, piemēram, sildītu upeņu vai ābolu sulu.

Aktīvs dzīvesveids un vairākas stundas svaigā gaisā ļauj uzturēt sevi lieliskā fiziskā formā, nostiprināt imunitāti pret dažāda veida saslimšanām, kā arī sniedz papildus enerģijas lādiņu, kas vēlāk noderēs ikdienas darbu veikšanā. Lai organisms justos komfortabli un tam nekā netrūktu, paralēli sportiskajām aktivitātēm parūpējieties arī par sabalansēta uztura un dažādu, konkrētajai sezonai aktuālu, vitamīnu uzņemšanu, kas sniegs papildus enerģiju nākamajam treniņam un nodarbēm pēc tā.

Izvēloties pareizu apģērbu un neaizmirstot par papildus ogļhidrātu un šķidruma uzņemšanu, sportot svaigā gaisā ir iespējams arī rudens sezonā. Neliedziet sev kustību prieku un gatavojieties nākamajam riteņbraukšanas, nūjošanas, skriešanas vai kādas citas fizikas aktivitātes treniņam. Izbaudiet krāšņās dabas pārvērtības, vienlaikus sagatavojot arī savu ķermeni gaidāmajām pārmaiņām.