Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Sauļošanās un D vitamīns (1.daļa)

Saules gaisma ir visefektīgākais un dabiskākais veids, kā uzņemt D vitamīnu. D vitamīns ir vitāls labai veselībai.
Eiropieši pārsvarā saņem pārāk maz D vitamīna devas, jo īpaši ziemas mēnešos, jo saules gaisma satur pārāk maz ultravioletās gaismas.

D Vitamīns – saules gaismas vitamīns

Ultravioletā starojuma ietekmē apmēram 90 procenti D vitamīna veidojas ādā. Cilvēka uzbūve paredz to, ka tikai 10% nepieciešamā D vitamīna devas mēs uzņemam caur uzturu, tādējādi saules gaisma ir vitāli nepieciešama, lai uzņemtu visu nepieciešamo D vitamīna devu.

D vitamīna vidējais līmenis - 30 nanogrami mililitrā asiņu (30 ng/ml) - zinātnē tiek uzskatīts par tādu vērtību, sākot no kādas D vitamīns pietiekami var attīstīt savu pozitīvo iedarbību. Par optimālu tiek uzskatītas vērtības no 40 līdz 60 ng/ml.

Šodien daudzi no mums strādā un dzīvo iekštelpās zem mākslīgās gaismas un neuzņem to nepieciešamo D vitamīna devu, ko mūsu senči uzņēma uzturoties un strādājot visu dienu ārā. Tādējādi, mums ir grūti uzņemt nepieciešamo D vitamīnu, kas veidotu vajadzīgās D vitamīna rezerves mūsu organismos garajam ziemas laikam. Pateicoties mūsu dzīvesveidam daudzi no mums – pat pavasarī un vasarā – cieš no sekām, ko izraisa nepietiekams D vitamīna daudzums organismā, protams, neveidojot arī nepieciešamo D vitamīna uzkrājumu ziemai.

Tādēļ vadošie D vitamīna eksperti mums iesaka mēģināt uzņemt saules gaismu kā minimums 2 reizes nedēļā.

Medicīniskie pētījumi pasaulē ir pierādījuši, ka D vitamīns cilvēkam ir ļoti labvēlīgs:
1) Šūnu Veselībai: krūšu, resnās zarnas un priekšdziedzera vēža profilaksei
2) Kaulu Veselībai: osteoporozes, kaulu atmiekšķēšanās un gurnu lūzumu profilaksei
3) Orgānu Veselībai: pret augstu asinsspiedienu, hipertoniju un sirds slimībām
4) Psihiskai Veselībai: pret depresiju un garastāvokļa maiņām
5) Auto-imūnās saslimšanas: pret izkaisīto sklerozi, 1.tipa cukurslimību un reimatisko artrītu
6) Ādas kaitēm: palīdz cīņā ar sēnīšu slimībām un pat atvieglo psoriāzes gaitu.

Pietiekoša apgāde ar D vitamīnu pozitīvi ietekmē testosterona līmeni vīriešiem

Vīrieša ķermeņa pietiekoša apgāde ar D vitamīnu pozitīvi ietekmē testosterona līmeni. Pie šāda secinājuma nonākuši Gracas Medicīnas universitātes pētījuma veicēji. Saskaņā ar pētījuma datiem, vīriešu, kuru D vitamīna līmenis asinīs ir vismaz 30 nanogrami uz mililitru asins, analīžu rezultāti uzrādīja ievērojami augstāku testosterona līmeni nekā vīriešu kārtas pārstāvjiem, kuru D vitamīna līmenis asinīs ir zemāks. Turklāt pētījumā ir pierādīts, ka nozīmīgākā vīriešu dzimumhormona vidējā vērtība gada ietvaros ir pakļauta tādām pašām svārstībām kā D vitamīna līmenis.

Abas vērtības krītas sākot no oktobra, iestājoties ziemas pusgadam, un sasniedz savu zemāko vērtību martā. „Vīrieši, kuri pievērš uzmanību vismaz pietiekošai sava ķermeņa apgādei ar D vitamīnu, labi ietekmē arī savu testosterona līmeni un starp citu arī savu dzimumtieksmi (libido)“, stāsta Eds Brants (Ad Brand), Saules gaismas izpētes foruma (Sunlight Research Forum (SRF)) pārstāvis. Ziemas mēnešu pusgadā D vitamīna līmenis krītas, jo to ietekmē mazāks saules starojums, kas ir šajā gadalaikā.
Testosterons ir nozīmīgākais vīriišķais dzimumhormons. Vīriešu organismā tas galvenokārt ir atbildīgs par dzimomorgānu attīstību, tipisko vīriešu dzimumpazīmju izveidošanos un uzturēšanu, sēklas veidošanos un vīrieša baudkāres vadīšanu.

Saules gaismas izpētes forums (SRF) ir bezpeļņas organizācija ar galveno mītni Nīderlandē. Tā mērķis ir plašai sabiedrībai darīt zināmu informāciju par jaunākajām medicīniskajām un zinātniskajām atziņām par mērena UV starojuma ietekmi uz cilvēku.

Norāde: Pētījuma „Wehr E, Pilz S, Boehm BO, März W, Obermayer-Pietsch B. (Department of Internal Medicine, Division of Endocrinology and Nuclear Medicine, Medical University Graz, Graz, Austria): Association of vitamin D status with serum androgen levels in men.“

Kopsavilkums lejupielādei atrodams SRF interneta vietnē Verwijzing van WebReus Webhosting