Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Kā ēst un veidot sabalansētu diētu, lai saglabātu skaistumu?

Redakcija
Redakcija

Vasaras siltajā laikā un pludmales sezonā nepieciešams pievērst lielāku uzmanību ādas un matu stāvoklim, figūrai un vispārējam koptēlam. Baudot vasaru, nevajadzētu aizmirst par rūpēm, kas nepieciešamas ķermenim un tā skaistuma saglabāšanai. Piemēram, āda ir ļoti delikāta un jutīga, tādēļ par to jāgādā visa gada garumā jebkurā vecumā. Vasarā ādas veselībai jāpievērš īpaša uzmanība un rūpes. Kopts augums un skaista, starojoša āda, tāpat kā veselīgi nagi un mati ļauj mums justies skaistiem un par sevi pārliecinātākiem.

Cilvēki reti aizdomājas par to, cik daudz kas mūsu dzīvē ir atkarīgs no diētas un dzīves stila. Dr. Aleksandrs Martinčuks, Herbalife Zinātniski konsultatīvās padomes eksperts, dietologs, gastroenterologs un terapeits norāda, ka mūsu ēšanas paradumi un uzņemtā pārtika ietekmē ne tikai veselību un pašsajūtu, bet arī novecošanās procesus, skaistumu un ārējo izskatu kopumā. Primārā un tiešākā uzņemto pārtikas produktu ietekme atspoguļojas svara izmaiņās un ādas stāvoklī. Tas nozīmē, ka sabalansēta, pārdomāta un pilnvērtīga diēta ir skaistuma un veselīga koptēla atslēga.

Visa pamatā ir sabalansēta diēta

Lai arī lietas, kas jāņem vērā skaistuma un labas figūras saglabāšanai, ir daudz un dažādas, vissvarīgākais, kam jāpievērš uzmanība ir sabalansēta diēta un regulāras sportiskās aktivitātes. Jāatceras tā dēvētā veselības formula, kas palīdz uzturēt formu – 80 % uzturs un 20% sporta aktivitātes.

Mūsdienās cilvēkiem ir tendence uzturā likt uzsvaru uz ogļhidrātiem, taču tā vietā būtu vairāk jāizvēlas olbaltumvielas. Lai arī ogļhidrāti ir svarīga veselīgas diētas sastāvdaļa, diemžēl ikdienā mēs visbiežāk patērējam tā dēvētos vienkāršos ogļhidrātus (uzkodas, saldinātos dzērienus, konditorejas izstrādājumus u.tml.), kas dod īslaicīgu enerģiju. Jo bagātīgāki ar cukuru un mazāk tajos šķiedrvielu, jo nevērtīgāki organismam ir šie ogļhidrāti. Turpretim pārtika, kas bagāta ar olbaltumvielām, veicina vielmaiņas procesus un rada ilglaicīgāku sāta sajūtu. Tieši olbaltumvielas ir galvenā muskuļu, matu un nagu sastāvdaļa. Ja organismam trūkst olbaltumvielu, tas atspoguļojas gan fiziskajā pašsajūtā, gan ārējā izskatā, piemēram, trausli un sašķēlušies nagi, neveselīgi mati, bāla un neveselīga āda.

No olbaltumvielām bagātiem produktiem Dr. Aleksandrs Martinčuks, pirmkārt, iesaka liesu gaļu, jūras zivis, soju, pākšaugus un sēnes. Mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā cilvēkiem nereti nav laika pievērsties savam uzturam, ievērojot sabalansētas diētas principus, tāpēc ir arī citas iespējas kā uzņemt nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, piemēram, maltīšu aizvietotāji – olbaltumvielu kokteiļi “Formula 1”. Galvenais ir neaizmirst par to, kas organismam ikdienā ir nepieciešams un atrast veidu, kā nodrošināt tam nepieciešamās barības vielas.

Mazāk sāls, vairāk ūdens

Rūpes par ādu ietver arī uzņemtā sāls daudzuma samazināšanu - Pasaules Veselības organizācija (PVO) iesaka uzņemt ne vairāk par 5-6 gramiem sāls dienā. Ņemot vērā to, ka sāls aizkavē šķidruma izvadīšanu no organisma, rodas tūska, kas savukārt ir ne tikai neestētiska un rada diskomfortu, bet ietekmē arī ādas elastību.

Ļoti svarīgi ir arī uzņemt pietiekami daudz šķidruma, vislabāk ūdeni, jo tādējādi ir vieglāk aplēst uzņemtā šķidruma daudzumu. Ūdens ir tīrs, bez cukuriem, krāsvielām vai urīndzenošām sastāvdaļām, kas ir raksturīgi, piemēram, kafijai un tējai. Daudzi kļūdaini uzskata, ka tūska rodas uzņemtā šķidruma dēļ un, dzerot mazāk šķidruma, tā pazudīs. Patiesībā ir tieši otrādi. Nepieciešams uzņemt šķidrumu, lai tas ķermenī cirkulētu un tūska nerastos.

Neatkarīgi no tā, ko vēlaties uzlabot savā ķermenī – iegūt veselīgākus matus, jauneklīgāku ādu vai tvirtāku augumu – tīrs ūdens ir skaistuma eliksīrs. Cilvēka organisms ir veidots tā, lai funkcionētu no uzņemtajām uzturvielām un ūdens. Dienā izdzerti apmēram 2 litri ūdens palīdzēs izskatīties jaunākai un saglabāt ādu pietiekami mitrinātu. Ūdens organismā palīdz arī veselīgu muskuļu un citu audu veidošanā, jo piegādā šūnām tik nepieciešamo skābekli, tāpat tas piedalās daudzās citās organisma funkcijās. Svarīgi atcerēties, ka vasaras laikā nepieciešams uzņemt vairāk šķidruma, jo saules un karstuma ietekmē āda kļūst sausāka un ķermenis zaudē šķidrumu. Tāpat par uzņemtā šķidruma līmeni vairāk jāpiedomā dienās, kad nodarbojaties ar sportiskām aktivitātēm.

Ar šķiedrvielām pret kaitīgām vielām

Ar ēdienu mēs uzņemam arī daudz un dažādas kaitīgas vielas – smagos metālus, alergēnus, krāsvielas un citas, kas negatīvi ietekmē mūsu veselību un ādas stāvokli. Šīs organismam kaitīgās vielas nepieciešams pēc iespējas vairāk un ātrāk izvadīt no organisma. To palīdz paveikt šķiedrvielas, kas organismā darbojas kā absorbents un veicina šo vielu izvadīšanu. Šķiedrvielas uzlabo arī zarnu mikrofloru un normalizē žults plūsmu.

Dr. Martinčuks norāda, ka tas, cik liela ietekme šķiedrvielām patiesībā ir uz ādas stāvokli un vispārējo veselību, ir pārsteidzoša. Diemžēl pētījumi rāda, ka liela daļa cilvēku ikdienā neuzņem pietiekošu daudzumu šķiedrvielām bagātu pārtiku. Saskaņā ar kompānijas Herbalife aptauju, kas 2015. gada maijā veikta visās Baltijas valstīs, neraugoties uz labajām zināšanām par šķiedrvielu nozīmi organismā, 45 % Latvijas iedzīvotāju ikdienā neuzņem šķiedrvielām bagātu pārtiku.

Vasara un rudens sākums ir laiks, kad varam izbaudīt dabas veltes, ēdot augļus, dārzeņus un ogas. Ikdienas uzturā būtu jāiekļauj vismaz 600 grami dažādu augļu un dārzeņu. Produkti, kas satur daudz šķiedrvielu ir: klijas, āboli, citrusaugļi, kukurūza, žāvētas aprikozes, pākšaugi, auzu pārslas, kokosrieksti, žāvētas vīģes un melnās olīvas. Protams, šķiedrvielas ir iespējams uzņemt arī citādi, piemēram, ar dzērieniem, kas satur no dabīgiem avotiem iegūtas šķiedrvielas (kukurūza, cigoriņi, auzas, āboli, citrusaugļi, un soja).

Mazas porcijas un kvalitatīvs miegs

Visbeidzot, nedrīkst aizmirst par pareizu ēšanas režīmu. Ēdiet mazas maltītes 5 līdz 6 reizes dienā, neizlaidiet brokastis un vakariņojiet ne vēlāk kā trīs stundas pirms gulētiešanas. Biežākas ēdienreizes saglabā vielmaiņas aktivitāti, mazina izsalkumu un kontrolē cukura līmeni asinīs. Galvenais, lai maltītes ir veselīgas un sabalansētas. Ēdiens sniedz organismam barības vielas, ko izmantot enerģijas patēriņam. Arī ēdot pirms gulētiešanas, organismam tiek dotas barības vielas, kas tiek izmantotas kā enerģija. Problēma slēpjas tajā, ka guļot mums nepieciešams daudz mazāks enerģijas daudzums nekā dienas laikā. Tāpēc ēdiens, kas netiek izmantots enerģijas patērēšanai, tiek uzglabāts organismā kā tauki. Šī iemesla dēļ ēst pirms gulētiešanas nav ieteicams. Turpretī olbaltumvielām bagātas brokastis ir būtiskas, lai uzņemtu dienai nepieciešamo enerģijas daudzumu.

Tāpat svarīgs ir kvalitatīvs un pietiekami ilgs miegs, jo tas palīdz organismam atpūsties un atjaunoties. Miega laikā atjaunojas āda, tāpēc pēc labas un kvalitatīvas atpūtas, tā izskatās jaunāka un starojošāka. Labs miegs ir nepieciešams visam organismam, ne tikai ādas veselībai. Tas palīdz atgūt enerģiju pēc garas un nogurdinošas dienas, atjaunoties muskuļiem pēc intensīva treniņa un atbrīvoties prātam no ikdienas stresa. Hroniskas miega problēmas var izraisīt saslimšanas risku ar sirds un asinsvadu slimībām, diabētu un depresijas simptomiem. Ikdienā kvalitatīvam miegam noteikti nepieciešams atvēlēt 7 līdz 9 stundas.