Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Kā saudzēt vēnas grūtniecības laikā?

Kāju virspusējo vēnu varikoze ir viena no biežākajām saslimšanām, ar ko slimo katra ceturtā sieviete un katrs piektais vīrietis. Tas ir fakts - dažādas vēnu saslimstības sievietes piemeklē biežāk. To nosaka sievietes organisma īpatnības. Pirmām kārtām - grūtniecība. Kā saudzēt vēnas grūtniecības laikā, konsultē „Dr.Mauriņa Vēnu centra” ārsts flebologs Dr.Sandra Prāve.

Kāju virspusējo vēnu varikoze ir viena no biežākajām saslimšanām, ar ko slimo katra ceturtā sieviete un katrs piektais vīrietis. Tas ir fakts - dažādas vēnu saslimstības sievietes piemeklē biežāk. To nosaka sievietes organisma īpatnības. Pirmām kārtām - grūtniecība.

Gaidot mazuli, sievietei samazinās gludo muskuļu tonuss, lai varētu augt dzemde. Diemžēl tonuss samazinās arī kāju vēnu sieniņās, tās kļūst vaļīgākas. Vēnu varikozi topošajai māmiņai ietekmē arī svara pieaugums, kā arī auglis, iegurnī spiežot uz dziļajām vēnām.

Lai to saprastu, jāpaskaidro - mūsu sirds pa artērijām pumpē asinis pa visu ķermeni, arī uz kājām. Lai asinis plūstu atpakaļ uz sirdi, tām jāpārvar gravitācijas spēks. Šo darbu veic ikru muskulis, kas saraujas staigājot, skrienot – tātad kustoties. Ikru muskulim palīdz īpaši vārstuļi, kas atrodas kāju vēnās. Tie ļauj plūst asinīm tikai virzienā uz sirdi. Ja šie vārstuļi pilnvērtīgi nedarbojas, tad kājās vairs netiek nodrošināta pilnvērtīga asins apmaiņa, un tas ir iemesls virknei nepatīkamu un pat bīstamu seku.

Pēc grūtniecības, kad hormonu līmenis organismā normalizējas, parasti vēnas regresē – atgūst iepriekšējo stāvokli. Speciālists objektīvi novērtēt vēnu stāvokli var tikai tad, kad organisms pēc grūtniecības pilnībā atguvies. Tāpēc, ja sievietei paplašinātas vēnas ir attīstījušās grūtniecības laikā, flebologu ieteicams apmeklēt gadu pēc dzemdībām.

Ir virkne dažādu pasākumu, ko ikviena sieviete grūtniecības laikā var veikt patstāvīgi, kas palīdz venozo saslimšanu profilaksē un ārstēšanā.

• Grūtniecības laikā nevajadzētu pieļaut ilgstošu kāju pietūkumu. Nereti gadās, ka saistaudi ieaug tūskā, un izveidojas tā dēvētās stabiņ veida kājas, kas nav ārstējamas. Savukārt par ļoti nopietnām vēnu problēmām liecina, ja apakšstilbu distālajā trešdaļā – pie potītes – izveidojas brūni pigmenta plankumi. Beidzamajā stadijā – pie potītes izveidojas ādas sacietējums un pēc tam nedzīstošas brūces. Ja topošai māmiņai vai sievietei pēc grūtniecības ir kāds no šiem simptomiem, nepieciešama flebologa konsultācija.
• Profilaktiskos nolūkos grūtniecības laikā, kā arī divus trīs mēnešus pēc dzemdībām var valkāt speciālās kompresijas zeķes. Tās saspiež virspusējās kāju vēnas, un asinis tiek virzītas virzienā uz sirdi. Kompresijas zeķu nēsāšana samazina tūsku un trombozes risku, kā arī vēnas ātrāk atgūst iepriekšējo stāvokli pēc grūtniecības. Jāatceras, ka kompresijas zeķes vēnas neārstē, tikai atvieglo simptomus un neļauj slimībai attīstīties.
• Rūpēties par vēnu veselību palīdz arī aktīvs dzīvesveids, to skaitā dažādi vingrojumi, ko var veikt pati sieviete mājās un kas nostiprina ikru muskulatūru. Jāatceras, ka svarīgi ir ērti un piemēroti apavi, brīvs apģērbs. Ja ģimenē ir tendence uz paplašinātām vēnām, tad jāizvairās arī no karstuma un sauļošanās.
• Mazuļa gaidīšanas laikā ievērojami pieaug arī trombozes risks, kam, laikus nediagnosticējot, var būt letālas sekas. Daudzos gadījumos sievietēm tromboze izveidojas pirmajās nedēļās pēc dzemdībām. Tādēļ, ja grūtniecības laikā vai pirmajās nedēļās pēc dzemdībām piepeši izteikti pietūkst viena kāja, uzreiz jāvēršas pie flebologa.

Svarīgi atcerēties, ka vēnu slimības - vienalga, vai tās radušās grūtniecības laikā, vai kā citādi - ir ārstējamas. Savlaicīgi diagnosticētai saslimšanai nereti pietiek ar pareizi veiktiem profilakses pasākumiem, kas ilgtermiņā varētu palēnināt vai pilnībā apturēt slimības tālāko attīstību. Duplekssonogrāfija ir visefektīvākā venozo saslimšanu diagnostikas metode. Šādi iespējams atklāt saslimšanu agrīnā stadijā un savlaicīgi sākt ārstēšanu. Izmeklēšana aizņem 10 - 15 minūtes. Tā ir nesāpīga un nekaitīga. Jums precīzi tiks izmeklētas gan virspusējās, gan dziļās vēnas.

Flebomedika

     [+] [-]

, 2011-10-08 01:52, pirms 12 gadiem
Paldies par rakstu - tas noteikti palīdzēs daudzām sievietēm.