Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Sievu zāles – ārstniecības augi, kas palīdz grūtniecībai

Redakcija
Redakcija

Lai ģimeņu un mammu dienu varētu atzīmēt arī pēc 50 gadiem, jārada pēcnācēji. Citu variantu nav! Iznēsājot zem sirds un laižot pasaulē bērnu, sieviete piepilda īpašu sūtību – turpināt savu dzimtu, savu tautu, cilvēku cilti uz Zemes. Svēts darbs! Taču nav viegls; neba velti deviņus mēnešus no bērna ieņemšanas līdz dzemdībām sauc par grūtniecības laiku. Gadās sastapties ar grūtībām - nelabumu, nogurumu, mazasinību, tūsku... Tad jāmeklē palīgi.

Mīļā Dabas māte, kurai patiesi rūp, lai sieviete un viņas pēcnācēji būtu veseli un stipri, ir sarūpējusi zālītes, kas palīdz tieši sievietēm, un īpaši - gaidību un radību laikā.

Maijā pavasarīgajās pļavās zied viens no mūsu jaukākajiem pavasara augiem - gaiļbiksītes. Roka pati stiepjas saplūkt saulaini dzeltenās puķītes. To darot, jāatceras arī par lapām. Gaiļbiksīšu krokainās lapiņas satur daudz dažādus vitamīnus, visvairāk - askorbīnskābi. Vajag pavisam maz - divas trīs svaigas jaunās lapiņas pievienot ikdienas salātiem, lai ķermenis būtu nodrošināts ar C vitamīna diennakts devu un spēku cīņai ar pavasara nogurumu. Savukārt izkaltētu ziedu tēja palīdzēs rudenī pret klepu.

Pastaigājoties mežā vai vecā parkā, var paveikties atrast dziedniecības lakaču audzi. Šo augu ziediņu uzbūve līdzīga gaiļbiksītēm, taču krāsa neparasta - uz viena auga ir ziedu „taurītes" gan zilā, gan sarkani violetā krāsā. Ziedošie lakaču laksti noder tējai. Tai ir maiga, patīkama garša un smarža. Lakaču tēju dzerot, var uzņemt retus mikroelementus, tādus kā sudrabu, niķeli, varu, vanādiju, titānu. Turklāt šis augs ir labs līdzeklis pret mazasinību - tas neļauj slinkot asinsrades orgāniem. Droši var dzert pa glāzei tējas ik dienu.

Ja pastaigas ceļš ved pa grāvja malu vai mitru pļavu, var lūkot ieraudzīt trejlapu puplaksi - augu ar resniem, ložņājošiem sakneņiem, trīsdaļīgām lapām un baltiem, it kā bārkšainiem ziediņiem glītos ķekaros. Ziedēšanas laikā ievāc puplakša lapas. Tās palīdz, ja pirmajos grūtniecības mēnešos nomoka slikta dūša. Puplakšu lapu tēja ir rūgta, taču tai ir patīkama, kuņģi nomierinoša iedarbība. Tēju uzlej no rīta, ņemot tējkaroti drogas uz glāzi ūdens, un dienas laikā pamazām izdzer.

Gandrīz katrā pļavā aug rasaskrēsliņi - augi, kuru lapu piltuvītēs sakrājusies rasa rītos mirdz saulē kā prieka asara skropstās. Šie augi izsenis tiek lietoti gaidībās un radībās. Tāpēc katrai no mums vērts parādīt godu, noliecoties pie šīs nelielās puķes ar necilajiem ziediņiem un kruzuļainajām lapām. Kad tuvojas dzemdību laiks, rasaskrēsliņu lapām jābūt pie rokas. Grūtniecības beigās var dzert vismaz glāzi rasaskrēsliņu tējas dienā - tā palīdz dzemdes muskuļiem sagatavoties radībām. Pēc bērna laišanas pasaulē rasaskrēsliņu dziedinošais spēks veicina dzemdes saraušanos un tīrīšanos, turklāt iedarbojas maigi, mazinot pēcdzemdību atsāpes. Rasaskrēsliņi arī stimulē piena veidošanos. Lai iegūtu garšīgu tēju, ziedošus lakstus var vākt visu vasaru, taču visspēcīgā dziednieciskā iedarbība ir tiem, kas vākti līdz Jāņiem, vēlams, jaunā mēnesī un dienas otrajā pusē.

Viens no vērtīgākajiem mūsu ārstniecības augiem aug katrā sētmalē. Tas satur vairāk C vitamīna nekā upenes, vairāk karotīna nekā burkāni un smiltsērkšķi, daudz dzelzs. Šis augs regulē vielmaiņu, nieru darbību, mazina šķidruma aizturi organismā - tūsku. Tas arī uzlabo asins sastāvu, stiprina asinsvadus, mazina asiņošanas risku dzemdību laikā un asiņošanu pēc dzemdībām. Vai varat uzminēt, kas tas par varenu dakteri? Tā ir nātre. Šis lieliskais augs palīdz arī pret nogurumu, garastāvokļa maiņām un, starp citu, spēj ietonēt matus tumšā krāsā, ja negribas bērnu gaidot ķerties pie ķīmiskām krāsām. (Ja grūtniecības laikā ir paaugstināts dzemdes tonuss, ar nātru lietošanu gan jāuzmanās.) Nātru lapas tējai vislabāk savākt jūnijā, ziedēšanas laikā, ar šķērēm nogriežot augu ziedošās galotnītes. Taču jau maijā jaunās nātru lapas var pievienot zupām un sautējumiem - applaucētas ar verdošu ūdeni, tās vairs nedzeļ. Ļoti garšīga ir pavasara zupa, kuras pamatā ir nātres, zaķskābenes, nedaudz gārsu un pieneņu lapas. Biezumam pieber sauju putraimu, dažus kartupeļus, sātīgumam - nedaudz kausēto sieru.

Maija beigās mežos sāk ziedēt meža zemenītes. Pirms nogatavojas to gardās odziņas, ir īstais laiks sarūpēt ziemas krājumiem lapas. Meža zemeņu lapas palīdz pret mazasinību, samazināt asinsspiedienu, tām piemīt nomierinoša iedarbība un spēja mazināt tūsku. Aromātisku zemenes lapiņu var pievienot jebkurai tējai.

Meža aveņu lapas satur daudz vitamīnu un minerālvielu, tostarp daudz dzelzs, kas tik ļoti vajadzīgs grūtniecēm. Aveņu lapām piemīt spēja tonizēt dzemdes muskuļus, tāpēc aveņu lapu tēju kopā ar rasaskrēsliņu dzer, gatavojoties radībām. Šī tēja palīdz arī mazināt saišu sāpes. Kas bērns piedzimis, aveņu lapas palīdz dzemdei tīrīties, novērš pārmērīgu asiņošanu.

Arī pīpene jeb margrietiņa, no kuras iznāk skaisti Jāņu vainagi, ir sievu zāle. Tā palīdz nostiprināt gludās muskulatūras sfinkterus un atbrīvoties no urīna noplūdēm, kas mēdz gadīties gaidību laikā un pēc dzemdībām.

Urīnceļu vainām palīdz arī rudzupuķu debeszilie ziediņi, kurus izplūc no ziedgultnes. Pareizi izžāvēti (izklājot plānā kārtiņā ēnā), tie nezaudē skaisto krāsu, rotā ikvienu tējas maisījumu, ārstē iekaisumus un noņem drudzi. Ja nomoka vēlīna grūtniecības toksikoze, iesaka lietot rudzupuķu uzlējumu (tējkarote ziediņu uz glāzi ūdens) pa 1/4 glāzei pirms ēšanas.

Jūlijā gan laukos, gan pilsētās valda liepu ziedu smarža. Brīdi pastāvot zem ziedošas liepas, kuras vainagā kā ērģeles dūc bitītes, šķiet, ķermeni piepilda dabas dziedinošais spēks un dvēseli pārņem miers. Arī liepu ziedu tēja ir nomierinoša, tā darbojas pret iekaisumiem un ir labākais sviedrēšanas līdzeklis, ja paaugstināta temperatūra. Čaklas meitas var liepu ziedus savākt pirms saullēkta. Šajos ziedos ir daudz spazmolītisku vielu. Slavenā bulgāru dziedniece Vanga ieteica nakts vākuma liepu ziedu tēju dzert gaidību pēdējos mēnešos, lai būtu vieglas dzemdības.

Karstākajā vasaras mēnesī jāatrod kāds dārziņš, kurā aug citronmelisa. Ja citronmelisas lakstus savāc īsi pirms ziedēšanas, tad svaigi uzlieta tēja ir neatkārtojami aromātiska un garšīga. Ikvienam to ļoti vēlams dzert, ja gadās dabūt saules dūrienu. Grūtniecei citronmelisa kopā ar piparmētras lapiņu un citrona šķēlīti var līdzēt pret nelabumu pirmajā gaidību trimestrī. Citronmelisa ir lielisks nervu nomierinātājs, tā atvieglo galvassāpes, mazina spriedzi un uzlabo garastāvokli.

Vietumis pļavās un laukmalēs jūlijā zied dziedniecības galega - augs, kas cēlies Vidusjūras apgabalā, bet kolhozu laikos pie mums speciāli sēts un audzēts lopbarībai. Izsenis novērots, ka govis, kas ēdušas šo zāli, dod vairāk piena. Arī māmiņas, kas zīda bērniņu, var izmantot galegas spēju veicināt pieniņa veidošanos. Tās tēja jālieto uzmanīgi - pa karotītei.

Ja ir paaugstināts asinsspiediens, galegas vietā piena vairošanai labāk izvēlēties ķimenes sēklas. Tās var ne vien nopirkt veikalā, bet arī savākt no savvaļas augiem pļavās; lietot var droši, bez ierobežojuma. Ja māmiņa dzer ķimeņu sēklu tēju, labums tiek arī bērniņam, kas ēd pienu - ķimenes nomierina un mazina vēderiņa pūšanos.

Mūsu zemē aug daudz savvaļas rožu sugu, kuras visas tautā sauc par mežrozītēm. Lielākā daļa no tām zied jūnijā un jūlijā, bet krokainā roze sārtus ziedus raisa līdz pašam rudenim. Rožu smarža tiek uzskatīta par vienu no pašām sievišķīgākajām - tādām, kas atklāj sievietes būtību. Tāpēc rožu eļļu kā aromātterapijas līdzekli mēdz lietot dzemdībās. Ja bērniņš dzimst ūdenī, māmiņa tam var pievienot pašas vāktas rožu lapiņas.

Vasaras beigās mežrožu krūmi pilni ar auglīšiem. Tie ir dažāda lieluma, formas un krāsas, taču visi ir ārkārtīgi vērtīgi - satur visvairāk C vitamīna no visiem zināmajiem augiem, kā arī P, K, A vitamīnu un minerālvielas. Lai spēcinātos ar šo vitamīnu kokteili, ņem 10 auglīšus, ieber termosā, aplej ar 2 glāzēm karsta ūdens un atstāj pa nakti. Nākamās dienas laikā pamazām izdzer. Šī recepte palīdz arī samazināt pēcdzemdību asiņošanu. Ja ir pieejami krokainās rozes lielie, gaļīgie augļi, no tiem var pagatavot brīnumgardu kompotu. Iztīrītās sēkliņas neizmet, bet samaļ un aplej ar olīveļļu attiecībā 1:5; pēc nedēļas ir ekstrahēta rožu eļļa, kas labi dziedē saplaisājušus krūšu galus.

Skaists un vērtīgs krūms ir irbenājs, kas zied jūnija beigās baltiem ziediem. Dekoratīvo irbeņu šķirņu ziedus sauc par sniega bumbām. Septembrī nogatavojas sarkanas, spīdīgas ogas, kas izvietotas ķekaros līdzīgi kā pīlādzim. Irbenes ogas nav pārāk garšīgas un tām ir īpatnējs aromāts, tāpēc nav iecienītas. Tomēr tām piemīt lieliskas ārstnieciskas īpašības - spēja atbrīvot muskuļus, mazināt krampjus kājās un sāpes muguras lejasdaļā, kuras pazīst ne viena vien grūtniece.

Gaidību laikā tās var lietot kā zāles - pa drusciņai. Irbenes ogas samazina asinsspiedienu, bez tam arī tonizē dzemdes muskuļus, palīdz dzemdei tīrīties pēc radībām. Lai vieglāk dabūtu iekšā, var ēdamkaroti svaigu vai žāvētu ogu apliet ar glāzi vāroša ūdens un 3 stundas turēt termosā, pielikt mazliet cukura un dienas laikā trīs paņēmienos izdzert. Ļoti spēcinoši.

Daudziem augiem ir līdzīga iedarbība, tāpēc ikviena sieviete, pastaigājoties pa pļavu vai mežu, var meklēt īstās zālītes tieši sev - tās, kas paskatās uz viņu, it kā sakot: noplūc mani, es Tev palīdzēšu. Daudzas drogas iespējams audzēt piemājas dārziņā vai pat uz palodzes. Pašas loloti augi uz savu dārznieci iedarbojas visspēcīgāk, atdodot atpakaļ ieguldīto mīlestības enerģiju.

Lai mums, sievietēm, dūša, prieks un spars laist pasaulē veselīgus bērnus!

Dace Miezīte, dūla
Atrodi savu dūlu šeit