Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Ārstnieciskās augu tējas veselībai

Martā, kad laika apstākļi ir visneprognozējamākie, organismu var stiprināt ar veselīgām, siltām tējām. Kaut arī tējas iedarbojas lēnāk nekā medikamenti, tās var lietot ilgstoši. Augu tēju lietošanā nav vecuma ierobežojumu, tātad tās var lietot arī mazi bērni un, pareizi ievērojot ārstniecisko devu, kā arī pagatavošanas un lietošanas nosacījumus, no tēju lietošanas nerodas nevēlamas blakusparādības.

Ārstniecības augu tējas var glabāt vienu gadu. Pēc tam tās vairs nav svaigas. Lai panāktu vēlamo efektu, vienu tējas maisījumu lieto divas vai trīs nedēļas, pēc tam uz divām nedēļām pārtraucot lietošanu. Tad atkal var atsākt tā pašā vai cita tējas maisījuma lietošanu.

Lai gan dažas tējas ir ar rūgtenu garšu, tajās ir nepieciešamas vielas, kas stimulē aknu darbību, tapēc veselīgi dzert ir ne tikai saldās, bet arī rūgtās tējas. Tas, vai tēju dzert labāk pirms vai pēc maltītes, atkarīgs no orgāna, uz kuru vēlaties atstāt ārstniecisku iedarbību. Ja tas atrodas ķermeņa augšējā daļā, piemēram, plaušas vai sirds, tēju jālieto pēc ēšanas, savukārt, ja orgāns, kas jāārstē atrodas ķermeņa apakšējā daļā, izņemot žultspūsli, ārstniecisko tēju ieteicams dzert pirms ēšanas.

Ārstniecisko tēju iedarbība

Lai sasildītos, vislabāk izvēlēties piparmētru, liepziedu, pelašķu, aveņu vai upeņu tēju bez cukura, kurai pievieno citrona šķelīti. Ja ikdienā ierasts dzert saldu tēju, tad cukura vietā labāk lietot tējkaroti medus, taču, lai pārāk augstā temperatūras iedarbībā medus nezaudētu ārstnieciskās īpašības, to ieteicams ēst no tējkarotes, nepievienojot tējai. Var izdzert arī aveņu vai upeņu ievārījumūdeni.
Ja esat ļoti nosalis, palīdzēs tējai pievienotas viena vai divas tējkarotes ruma, balzama vai konjaka, jo alkohols paplašina asinsvadus un uzlabo asinsriti, kas veicina ķermeņa sasilšanu.

Nomierinošās tējas, kas palīdz cīnīties ar bezmiegu un stresu, piemērotas lietošanai vakaros, kad pēc saspringtas darba dienas nepieciešama atpūta un miers. Tādas ir māteres, melises, apiņu un kliņģerīšu tējas. Ja jūs pārņem liels uztraukums vislabāk izvēlēties asinszāles, viršu vai vijolīšu tēju, savukārt nervu sistēmas nostiprināšanai palīdz kalmes un ālantes tējas.

Neiztikt arī bez vitamīnu tējām. Organismam nepārtraukti nepieciešams uzņemt dažādus vitamīnus, taču rudens, pavasara un ziemas periodā ikdienas uzturā tie tiek saņemti vismazāk, tāpēc šajā laikā var izmantot meža zemeņu, aveņu, upeņu, pīldžu un nātru tējas. Lai uzņemtu silīciju, tējām, pievieno kosu.

Lai izvairītos no alerģiskas reakcijas, tēju maisījumiem pievieno augus ar pretalerģisku iedarbību - vijolītes, sunīšu lakstus, kumelītes un vīgriezes.

Tiem, kas sirgst ar pārmērīgu alkohola lietošanu, ieteicams lietot mārsilu, kas pastiprina vemšanas refleksu, tiklīdz ir lietota kārtēja alkohola deva. Var izmantot arī viršus un asinszāli.

Kuņģa un zarnu trakta ārstēšanai lieto piparmētras, kalmes, kumelītes, pieneņu saknes un kaķpēdiņas. Tās palīdz atbrīvoties no sāpēm un spazmām.

Sirds asinsvadu slimniekiem ieteicamas ir vilkābeles un māteres tējas, kas regulē asinsspiedienu un labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību.

Mastopātijas novēršanai paredzētajā tējā kā pamatkomponents ir āmuļi, kas veicina sabiezējumu uzsūkšanos krūts dziedzerī. To iesaka lietot arī, lai izvairītos no audzējiem.

Kā pretiekaisuma un asiņošanu apturošs līdzeklis darbojas rasaskrēsliņš, ko iesaka lietot sievietēm ar ginekologiskām problēmām.

Iepazīsti un izmanto arī citus ārstniecības augus!

Šīs lieliski ilustrētās, bagātīgu informāciju saturošās grāmatas, ko izdevis Apgāds Zvaigzne ABC, autori ir ārstniecības augu, homeopātijas un dabas dziedniecības speciālisti no Neal’s Yard Remedies – vadošā dabisko veselības un skaistumkopšanas produktu mazumtirdzniecības uzņēmuma Lielbritānijā. Neal’s Yard Remedies dibināts 1981. gadā Koventgārdenā Londonā; pirmais veikaliņš tika atvērts nelielajā Neal’s Yard laukumā, bet pašlaik uzņēmumam pieder daudzi veikali Lielbritānijā, kā arī nodaļas Japānā un ASV.

Šajā grāmatā ietverti nozīmīgāko ārstniecības augu apraksti, kuros lasītājs atradīs informāciju par to, kas ir šo augu galvenās sastāvdaļas, pret kādām kaitēm tos var izmantot, kā tie audzējami un ievācami un kā no tiem pagatavot ārstniecības līdzekļus. Sniegtas rekomendācijas iegūto līdzekļu lietošanai.

Izmantojot detalizētās receptes grāmatas otrajā daļā, lasītājs pats savā virtuvē varēs pagatavot zāļu tējas, tinktūras, veselīgus dzērienus, salātus un zupas vispārējai veselības uzlabošanai un dažādu veselības problēmu risināšanai. Dotas arī receptes krēmu, balzamu, sejas masku, eļļu, ziepju un citu ķermeņa kopšanas līdzekļu pagatavošanai mājas apstākļos.

Grāmatas beigu daļa veltīta augu audzēšanai, iegādei, ievākšanai un uzglabāšanai.