Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Noderīgi padomi datora izvēlē

Redakcija
Redakcija

Jauna datora izvēle ir nopietns un sarežģīts uzdevums, jo ikvienam gribas iegādāties labu datoru, kas atbilst viņa vēlmēm un ir palīgs ikdienas darbu veikšanai, kā arī sniedz izklaides iespējas. Noskaidrosim, kas ir jāņem vērā, izvēloties datoru.

Datora izmantošanas mērķis

Šis aspekts noteiks arī datora cenu, jo ir skaidrs, ka vienkāršāks dators, kas lēnāk veic funkcijas, būs lētāks, bet sarežģītāku uzdevumu veikšanai vai modernu spēļu spēlēšanai būs nepieciešams jaudīgāks datora modelis, kas attiecīgi maksās vairāk.

Darbam mājas birojā noteikti labāks būs stacionārais dators ar lielāku monitoru, kas sargā lietotāja acis, taču to nevar paņemt līdzi, ja jādodas prom no mājām. Ja to nepieciešams ņemt līdzi, lai darbotos arī kur citur, tad jāizvēlas portatīvais dators.

Operatīvā atmiņa, cietā diska ietilpība un procesors

Šie aspekti ir noteicošie jauna datora izvēlē, jo operatīvā atmiņa nosaka datora programmu darbības ātrumu. Ja tā nebūs pietiekami liela, datora darbība var būt lēnāka, tādēļ labāk izraudzīties modeli ar vismaz 8 GB operatīvo atmiņu.
Savukārt cietā diska ietilpība ļoti svarīga ir lietotājiem, kuriem nepieciešams datorā saglabāt daudz informācijas, piemēram, fotogrāfijas vai video failus. Droši vien visi, kas darbojas ar datoru, zina, ka drošākais veids failu saglabāšanai ir kopiju veidošana un glabāšana ārējos cietajos diskos vai mākoņpkalpojumos. Tomēr izvēloties modeli, pārliecinieties, ka cietā diska ietilpība ir vismaz 500 - 750 GB, lai dators spētu veikt uzdevumus bez sarežģījumiem.

Ja tiek meklēts portatīvais dators spēlēm, tad labāk izvēlēties kādu no Gaming datoru modeļiem. Protams, jārēķinās, ka to cena būs augstāka, taču spēle noritēs bez aizķeršanās un starpgadījumiem.

Procesors jeb tehniskajā specifikācijā CPU atbild par datora jaudu, tādēļ datorspēļu cienītājiem der izvēlēties Intel Core i5 procesoru, lai spēles process nesagādātu vilšanos.

Videokarte un izšķirtspēja

Videokartes jaudas izvēle noteiks attēla kvalitāti, kas ir svarīgi gan ikdienas darbam, gan arī spēlēm. Ir divu veidu videokartes – iebūvētā un diskrētā jeb papildu karte, kas nozīmē, ka datoram būs divas videokartes.
Modeli ar diskrēto videokarti ieteicams izvēlēties sarežģītu uzdevumu veikšanai, piemēram, darbam ar grafiskajām programmām un jaunākās paaudzes video spēļu spēlēšanai. Ikdienas darbiem pilnīgi pietiks ar iebūvēto videokarti. Ja ir iegādāts dators, kas tomēr neļauj kvalitatīvi baudīt videospēles, iespējams iegādāties videokarti tieši spēlēm.
Izšķirtspēja, kā jau norāda nosaukums, ir svarīga jebkura uzdevuma veikšanai, tādēļ ieteicams izvēlēties datoru ar vismaz 1920x1080 pikseļu izšķirtspēju. Jaudīgāku spēļu spēlēšanai jāizvēlas arī augstāka datora izšķirtspēja.

Monitors

Ja pie datora tiek pavadītas daudzas stundas, svarīga ir pareiza monitora izvēle. Displejs ar LCD jeb šķidro kristālu displejs saudzē lietotāja acis, jo tā aktīvā daļa ir veidota no šķidrajiem kristāliem, kurus ietver divas polarizēta stikla plāksnes. Tas nozīmē, ka gaisma, kas cauri šķidrumam spīd no aizmugures, izgaismo kristālus. Savukārt matēts monitors nodrošina labāku redzamību pat visspožākajā apgaismojumā.

Interneta veikals 220.lv piedāvā plašu datoru izvēli. Tie ir dažādu zīmolu, kā piemēram, Lenovo, HP vai Asus portatīvie datori un daudzu citu zīmolu stacionārie vai spēļu datori. Nosakiet datora izmantošanas vajadzības, kā arī cenu robežas un izvēlieties savām vajadzībām nepieciešamo ierīci!

Neatkarīgi no izmantošanas vajadzībām, dators ierasti tiek paredzēts kā ilgtermiņa ieguldījums, tādēļ pievērsiet uzmanību kvalitātei un ierīces specifikācijai, lai jaunais dators lieliski spētu tikt galā ar aktuālajiem uzdevumiem.