Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Kā zināt, kuras nākotnes prognozes ir ticamas? Trīs vienkārši futurologu ieteikumi

Redakcija
Redakcija

Ar nākotnes prognozēm ir tāpat kā ar laika ziņām: tās var būt biedējoši precīzas, aptuvenas un pilnībā aplamas. Paši futurologi skaidro, ka viņi nepareģo nākotni, bet gan pievērš uzmanību dažādām iespējām, kas ļauj cilvēkiem veidot labākas dzīves stratēģijas.

To, kā izvērtēt nākotnes prognožu ticamību, skaidro foruma „LMT Smart Future” eksperti: „PwC” vecākais partneris Stīvens Oldfīlds (Lielbritānija) un sazvērestību teoriju pētnieks Metjū Dentits (Jaunzēlande).

Jāsalīdzina informācija no dažādiem avotiem

„Pasaule kļūst aizvien nepastāvīgāka, to regulāri satricina dažādas politiskas, ekonomiskas un klimatiskas kataklizmas. Šādā vidē vienam, konkrētam ekspertam ir aizvien grūtāk ko prognozēt vai paredzēt, tādēļ manus spriedumus veido informācija no dažādiem avotiem, tostarp „PwC Megatrends””, skaidro „PwC” vecākais partneris Oldfīlds.

Piemēram, populāra un ticama nākotnes prognoze ir pašbraucošās mašīnas, kas radikāli mainīs mūsu pārvietošanos. Vienlaikus šī tēma ir arī daudzu sazvērestības teoriju centrā, jo cilvēkus uztrauc iespēja, ka autoražotāji, degvielas tirgotāji, u.t.t. savtīgu biznesa interešu vārdā bremzē inovācijas.

Un teorijām ir zināms pamats: ja mašīnas patiešām autonomi klīdīs pa pilsētu ielām, uzņemot un izlaižot pasažierus, tad auto skaits uz ceļiem dramatiski samazināsies. Autoražotājiem būtiski mazinātos ienākumi, tādējādi viņi spētu izmantot savu bagātību, lai atturētu valdības attīstīt šo ideju.

„Patiesībā, kā mēs pērn redzējām ar „Mitsubishi” un „Volkswagen”, autoražotāji bija gatavi iesaistīties krāpšanā, lai aizsargātu savu zīmolu, un slēpa faktu, ka to reklamētais vides saudzēšanas līmenis neiztur pārbaudes. Tādēļ nav grūti iedomāties, ko viņi perina, lai noturētu savu tirgus daļu, sastopoties ar jaunām, progresīvām un sagraujošajām (disruptive) tehnoloģijām,” skaidro Metjū Dentits.

Tātad, ja mēs vēlamies uztver futurologu prognozes nopietni, mums ir jāuzdod jautājums, vai tas ir viņu bizness – sniegt precīzas prognozes, vai arī viņi tikai skaļi domā par lietām, kas, viņuprāt, notiks nākotnē, secina eksperti.

Jāvērtē, cik izsmeļošas prognozes tiek sniegtas

Vērā ņemams apsvērums ir arī tas, cik detalizēti un precīzi nākotnes prognozētāji ir gatavi izklāstīt savas idejas, atzīst Jaunzēlandē dzīvojošais sazvērestību teoriju pētnieks.

Viņam Oldfīlds, skaidrojot, ka ilgtermiņa globālās tendences – iedzīvotāju skaita pieaugums, lielāka nepieciešamība pēc pārtikas, enerģijas, protams, ir viegli prognozējamas. Turpretī īstermiņa prognozēšana ir sarežģīta, jo iespējamie rezultāti bieži vien šķiet šokējoši vai vismaz neskaidri. vienlaikus tie ietekmē pieprasījumu pēc kapitāla, precēm un pakalpojumiem,.

„Lielisks piemērs ir Lielbritānijā plānotais referendums par dalību Eiropas Savienībā. „Brexit”, protams, ietekmē visu Eiropu. Taču esmu pārliecināts, ka pēc tam, kad vasarā lēmums tiks pieņemts, mūsu prātus aizņems pavisam cita tēma,” min Oldfīlds.

Prognožu precizitāti var vērtēt pēc rezultātu sasniegšanas

Nākotnes prognožu ticamības līmenis nav ļoti augsts. Un arī daudzas veiksmīgas prognozes, ko ir snieguši populāri futurologi, piemēram, tagadējais „Google” mākslīgā intelekta pētījumu vadītājs Rejs Kurcveils (Ray Kurzweil) un Alvins Toflers (Alvin Toffler), ir bijušas vai nu neskaidras, proti, ticamas par teju jebkuru tehnoloģisko inovāciju, vai arī nenotiek laikā, kad futurologi to ir prognozējuši, skaidro Dentits.

Tā Kurzveils 1999.gadā prognozēja, ka 2009.gadā cilvēki dos priekšroku klēpjdatoriem un datori būs pieejami visdažādākajās formās un izmēros, tostarp arī kā valkājamas ierīces. Pēc viņa prognozēm, 2009.gadā samērā izplatītas būs pašbraucošās mašīnas un pacientu dati veselības aprūpē tiks apstrādāti tikai elektroniski.

Tādējādi teju vienīgais reālais veids, kā novērtēt futurologu prognožu ticamību, ir rezultāti, proti, brīdis, kad ir skaidrs, vai tās ir piepildījušās, atzīst Dentits.

Ticamākās nākotnes prognozes būs viens no foruma „LMT Smart Future”, kas veltīta dažādiem nākotnes sabiedrības aspektiem, tēmām. Forums norisināsies šāgada 23.maijā no plkst. 8:00 līdz 17:00, viesnīcā „Radisson Blu Hotel Latvija”, Elizabetes ielā 55, Rīgā.