Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


5 populāri mīti par elektroauto - Kā ir patiesībā?

Redakcija
Redakcija

Elektriskie auto ir uzņēmuši apgriezienus un jau ir atpazīstami kā dzīvotspējīgas alternatīvas tradicionālajiem benzīna automobiļiem. Tomēr, neskatoties uz to pieaugošo popularitāti, pastāv vairāki mīti par elektroauto, kas varētu novērst potenciālos pircējus no to iegādes vai vienkārši radīt nepareizus priekšstatus. Tāpēc mēs šeit aplūkosim piecus biežāk sastopamos mītus un noskaidrosim, kāda ir patiesība.

Pirmais mīts: Elektriskie automobiļi nevar nobraukt lielus attālumus

Patiesībā: Šis mīts bija pamatots elektroauto sākotnējā posmā, kad to braukšanas distance bija ierobežota. Tomēr tehnoloģiskie uzlabojumi ir ievērojami uzlabojuši bateriju efektivitāti un elektroauto uzlādes staciju infrastruktūru. Šodien daudzi elektriskie automobiļi piedāvā nobraukt attālumu, kas ir salīdzināms vai pat pārspēj tradicionālo automobiļu distances. Tādi modeļi kā Tesla piedāvā braukšanas distances lielākas par 423 kilometru ar vienu uzlādi, padarot ilglaicīgu braukšanu par iespējamu elektroauto īpašniekiem.

Otrais mīts: Elektroauto ir pārāk dārgi

Patiesībā: Lai gan elektrisko automobiļu sākotnējā pirkuma cena var būt augstāka nekā benzīna pretiniekiem, kopējās īpašuma izmaksas par auto mūžlaikā bieži vien ir par labu elektriskajiem auto. Elektroauto parasti prasa mazākas uzturēšanas izmaksas, jo tie ir konstruēti ar mazāk kustīgām sastāvdaļām, salīdzinot ar tradicionālajiem iekšdedzes dzinēja automobiļiem. Savukārt elektriskajiem automobiļiem nav tradicionālās iekšdedzes dzinēja sistēmas, tādējādi tie nespēj uzņemt eļļu un neatbrīvo izplūdes gāzes. Tas nozīmē, ka nav nepieciešams regulāri mainīt eļļu vai veikt izplūdes gāzu sistēmas apkopi. Rezultātā, elektroauto īpašniekiem ir jāveic mazāk biežas uzturēšanas darbības un jātērē mazāk līdzekļu. Turklāt valdības stimuli, nodokļu kredīti un bateriju izmaksu samazināšana padara šos auto par pievilcīgāku un pieejamāku izvēli patērētājiem.

Trešais mīts: Baterijas strauji degradējas un tās ir bieži jāmaina

Patiesībā: Mūsdienu elektroauto baterijas ir izstrādātas, lai kalpotu vairākus gadus, ar lielāko daļu ražotāju piedāvājot garantijas termiņus no astoņiem līdz desmit gadiem. Turklāt bateriju tehnoloģiju uzlabojumi turpina uzlabot to izturību un ilgmūžību. Lai gan ir taisnība, ka baterijas var zaudēt daļu kapacitātes laika gaitā, šis process ir pakāpenisks un parasti nav pietiekami būtisks, lai būtu nepieciešams tās mainīt pāris gadu laikā. Daudzi elektrisko auto īpašnieki ziņo par minimālu degradāciju pat pēc vairāku gadu lietošanas.

Ceturtais mīts: Elektrisko automobiļu bateriju ražošana un izmantošana palielina vides piesārņojumu
Patiesībā: Lai gan bažas par vidi, ražojot un iznīcinot baterijas ir pamatotas, pētījumi liecina, ka elektroauto joprojām ir mazāks oglekļa pēdas nospiedums salīdzinājumā ar iekšdedzes dzinēja automobiļiem. Turklāt tiek veikti pasākumi, lai uzlabotu bateriju pārstrādi un izstrādātu ilgtspējīgus bateriju materiālus. Un pāreja uz atjaunojamiem enerģijas avotiem elektroenerģijas ražošanai papildus samazina elektrisko auto ietekmi uz vidi.

Piektais mīts: Elektroauto uzlāde prasa pārāk daudz laika un ir neērta

Patiesībā: Lai gan elektrisko automobiļu uzlādes laiki var būt garāki nekā benzīna automobiļu uzpilde, elektroauto uzlādes stacijas uzlabojumi ir ievērojami samazinājuši uzlādes laiku. Ātrās elektroauto uzlādes stacijas var atjaunot ievērojamu baterijas daļu relatīvi īsā laika posmā, un daudzi elektroauto īpašnieki galvenokārt uzlādē savus auto mājās naktī, nesagādājot savai ikdienai nekādas problēmas vai neērtības.

Secinājumā elektriskie automobiļi ir piesaistījuši lielu uzmanību, pārvarot dažādus izplatītos mītus, kas laiku pa laikam parādās ceļā. Ar turpmākiem tehnoloģiskiem uzlabojumiem un infrastruktūras attīstību elektroauto kļūs arvien praktiskākas, pieejamākas un videi draudzīgākas alternatīvas tradicionālajiem benzīna transportlīdzekļiem.