Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:5, Did:0, useCase: 3


Kā droši iepirkties tiešsaistē?

Redakcija
Redakcija

Ikviens no mums ikdienā izmanto internetu - kāds to izmanto mācīšanās nolūkiem, kāds, lai izklaidētos https://www.optibet.lv, savukārt kāds cits, lai iepirktos. Mūsdienu digitālajā laikmetā iepirkšanās tiešsaistē ir kļuvusi par ērtu un vienkāršu risinājumu, kas ļauj iegādāties preces no jebkuras vietas pasaulē ar dažu klikšķu palīdzību. Tomēr, līdzīgi kā jebkurai citai darbībai tiešsaistē, arī iepirkšanās internetā ir saistīta ar zināmu risku. Lai pasargātu sevi no krāpniekiem un citiem kibernoziedzniekiem, ir svarīgi ievērot piesardzības pasākumus.

Droši darījumi

1. Izmantojiet uzticamas tīmekļa vietnes
Izvēloties preces un pakalpojumus tiešsaistē, veltiet laiku, lai pārliecinātos par vietnes uzticamību. Tādas atzītas e-komercijas platformas kā Amazon, eBay un lielākie mazumtirdzniecības tīkli ir ieviesuši stingrus drošības pasākumus, lai aizsargātu savus klientus. Vienmēr, iepērkoties tiešsaistē, meklējiet tīmekļa vietnes ar “https://” URL adresē, kas norāda uz drošu savienojumu.

2. Drošu maksājumu metožu izmantošana
Kredītkartes pirkumiem tiešsaistē parasti ir drošākas nekā debetkartes, jo tās nodrošina labāku aizsardzību pret krāpšanu. Daudziem kredītkaršu uzņēmumiem ir nulles atbildības politika attiecībā uz nesankcionētiem darījumiem.
Apsveriet iespēju izmantot tādus maksājumu pakalpojumus kā PayPal, Apple Pay vai Google Pay, kas nodrošina papildu drošības līmeni, jo tie tieši neizpauž kredītkartes informāciju tirgotājiem.

3. Divu faktoru autentifikācijas iespējošana
Divu faktoru autentifikācija (2FA) jūsu tiešsaistes kontiem nodrošina papildu drošības līmeni. Ja šī funkcija ir iespējota, papildus parolei Jums būs jānorāda otrs identifikācijas veids. Visbiežāk uz Jūsu tālruni Jums tiks nosūtīts kods. Tādējādi kibernoziedzniekiem ir ievērojami grūtāk piekļūt Jūsu kontiem un datiem.

4. Nodrošiniet ierīču drošību
Pārliecinieties, ka Jūsu ierīces, tostarp datori, viedtālruņi un planšetdatori, ir aizsargātas ar atjauninātu antivīrusu programmatūru un ugunsmūri. Regulāri atjauniniet operētājsistēmu un lietojumprogrammas, lai novērstu jebkādas nepilnības.

5. Lietojiet unikālas paroles
Lai pasargātu savus tiešsaistes iepirkšanās kontus no nevēlamām piekļuves, ir būtiski izmantot spēcīgas un unikālas paroles. Izvairieties no vienkārši uzminamām kombinācijām, kas balstītas uz viegli pieejamu informāciju, piemēram, dzimšanas datumiem vai Jūsu vārda un uzvārda.

Kā izveidot spēcīgas paroles:

• Garums: Izmantojiet paroles, kas satur vismaz 12 rakstzīmes. Jo garāka parole, jo grūtāk to uzlauzt.
• Sarežģītība: Kombinējiet lielos un mazos burtus, ciparus un speciālos simbolus (@, #, $, utt.), lai radītu grūti uzminamu kombināciju.
• Unikāls raksturs: Izvairieties no vienas un tās pašas paroles izmantošanas vairākos kontos. Katram kontam jāizveido jauna un unikāla parole.

Izvairīšanās no krāpniekiem

6. Esiet skeptiski
Uzmanieties no pārāk izdevīgiem un patiesiem piedāvājumiem. Ja piedāvājums šķiet pārāk labs, lai būtu patiess, iespējams, tas tāds arī ir. Krāpnieki bieži vien vilina upurus ar neticami zemām cenām vai lielām atlaidēm. Izpētiet produktu un salīdziniet cenas vairākās tīmekļa vietnēs, lai pārliecinātos, ka piedāvājums ir īsts.

7. Pārdevēja pilnvaru pārbaude
Pirms pirkuma veikšanas no nepazīstamas tīmekļa vietnes vai pārdevēja, veltiet laiku, lai pārbaudītu tā pilnvaras. Internetā meklējiet klientu atsauksmes un vērtējumus.

8. Izvairieties no publiskā Wi-Fi tīkla, kad veicat darījumus
Publiskie Wi-Fi tīkli bieži vien nav aizsargāti, tāpēc tie ir lielisks hakeru mērķis. Izvairieties no pirkumu veikšanas tiešsaistē, kad esat pieslēgts publiskajam Wi-Fi tīklam. Ja nepieciešams iepirkties tiešsaistē, atrodoties ceļā, izmantojiet virtuālo privāto tīklu (VPN), lai šifrētu interneta savienojumu.