Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:29, Did:0, useCase: 3


Pēc kādiem kritērijiem izvēlēties jaunu galdu?

Redakcija
Redakcija

Galda izvēle ne vienmēr ir tik vienkārša, kā sākumā šķiet. Ir jāņem vērā vairāki kritēriji, kam jāpievērš uzmanība, tāpēc galda izvēle kļūst sarežģīta. Taču, visu labi izplānojot un neko neaizmirstot, tev noteikti izdosies veiksmīgi atrast galdu, kas tev kalpos ilgu laiku.

Cik liels galds tev ir nepieciešams?

Galda izmēram ir milzīga nozīme. Ja galds būs pārāk liels, tad telpā būs mazāk vietas un būs grūti pārvietoties. Savukārt, ja galds būs pārāk mazs, tad to būs neērti izmantot, jo nebūs tik daudz vietas, cik ir nepieciešams patiesībā. Ja tev ir nepieciešams galds, pie kura paredzēts ēst, tad ir svarīgs cilvēku skaits, kas pie tā ikdienā ēdīs. Tas attiecas uz ēdamistabas galdiem, virtuves galdiem, kā arī dārza galdiem. Patiesībā dārza galdi var būt nedaudz lielāki, kā galdi telpās, jo dārzā parasti ir vairāk vietas. Dārza galdus arī parasti izmanto, kad ieradušies viesi, tātad – vairāk cilvēku, kā ikdienā. Tāpēc vasarā ir jauki rīkot dārza ballīti ar visiem draugiem un radiem, jo dārzā ir iespējams novietot vislielāko galdu.

Savukārt telpās nav tik daudz vietas, lai sasēdinātu visus radiniekus, kas ieradušies svinēt Ziemassvētkus vai dzimšanas dienu. Tāpēc, aprēķinot vajadzīgo galda izmēru un formu, ir jāņem vērā telpas lielums. Mazākām telpām labāk izvēlēties apaļus galdus, jo tie aizņem mazāk vietas, kā arī būs ērtāk staigāt pa telpu, nebaidoties no uzskriešanas galda stūriem. Tāpēc apaļa galda izvēle ir laba arī mazu bērnu vecākiem. Apaļā galda diametram būtu jābūt vismaz vienam metram, lai pie tā ērti varētu ēst vairāki cilvēki. Ja ēdāju būs daudz, tad labāk neizvēlēties apaļu galdu, lai pietiktu vietas visiem un būtu ērti salikt visus nepieciešamos galda piederumus un šķīvjus.

Kāda materiāla galdam dot priekšroku?

Izturīgākais materiāls, kas lieliski iekļaujas gandrīz jebkāda veida interjerā, ir masīvkoks vai dabiskais finierējums. Tomēr šādi galdi maksās daudz vairāk, tāpēc izvēlies šādu galdu, ja plāno to lietot patiešām ilgu laiku. Materiāls ir būtisks gan ēdamgaldam, gan darba galdiem, jo šie galdi tiek regulāri lietoti ikdienā, tāpēc tie tiek ātrāk nolietoti (ar atbilstošu galda virsmas kopšanu tie, protams, kalpos ilgāk un labi izskatīsies vēl ilgu laiku). Tomēr citi galdi, piemēram, kafijas galdiņi vai žurnālgaldiņi, parasti netiek tik bieži izmantoti, tāpēc tiem vari izvēlēties kādu vienkāršāku materiālu, kas nebūs tik dārgs, piemēram, no dažādiem laminētiem materiāliem vai stikla. Šādi mazie galdiņi var būt lielisks interjera papildinājums, kā arī tie ir viegli pārvietojami no vienas telpas uz otru.

Galdi ar stikla virsmu nav paši praktiskākie galdi, jo tie ir regulāri jākopj. Pretējā gadījumā varēs redzēt visus putekļus un pirkstu nospiedumus. Ja vēlies ko neparastāku, tad izvēlies akmens virsmu, kas lieliski izskatās un piešķir telpai odziņu. Akmens galdi ir gan vienkrāsaini, gan ar skaistiem rakstiem, tomēr šāda tipa galdi var būt visai masīvi un dārgi. Ja tavā mājoklī nav vietas lielam un masīvam ēdamistabas galdam, tad izvēlies nelielu galdiņu – tas noteikti ietilps jebkurā telpā un radīs patīkamu noskaņu. Izvēloties jaunu galdu, ir jāatrod zelta vidusceļš starp galda praktisko pusi (izmēriem un kopšanu) un galda cenu.