Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:246, Did:0, useCase: 3


Lai Ziemassvētku kaktuss uzziedētu

Lai Ziemassvētku kaktuss uzziedētu
Foto: Ivars Puķe

Savu Ziemassvētku kaktusu pirms dažiem gadiem ieguvu no kāda ģimenes drauga, pārliecināta vecpuiša, kas to ilgu laiku bija piemirsis, pavisam aizkaltējis un grasījās izmest, jo augs vairs neizskatījās ''pēc dzīvotāja''. Izglāb draugu – tā varētu saukties manis veiktā akcija, kad kaktusu nomazgāju, pārstādīju, kopu, līdz beidzot atkopu, par ko katros Ziemassvētkos tieku dāsni atlīdzināta ar krāšņiem ziediem.

Šlumbergera (Schlumbergera) jeb Ziemassvētku kaktuss pie mums ir nonācis no Dienvidamerikas, Brazīlijas. Tā nosaukums radies tādejādi, ka tradicionāli tas uzzied reizi gadā – tieši ap Ziemassvētkiem, aptuveni laikā no novembra līdz janvārim, taču reizēm kaktuss ziedus raisa vairākas reizes gadā, kā arī ir dzirdēts, ka citkārt tas ''dumpojas'' un neuzpumpuro nemaz.

Kas jāievēro, lai kaktuss uzziedētu Ziemassvētkos?

Gada siltajā laikā, sākot no maija līdz augustam, Ziemassvētku kaktusu var sūtīt ‘’vasaras nometnē’’, izliekot uz balkona vai dārzā, vien jāraugās, lai tas būtu pasargāts no tiešiem, ļoti karstiem saules stariem un asa vēja. Vasarā augs patērē daudz ūdens, tāpēc to ir nepieciešams regulāri laistīt, mēslot un rasināt. Mēslošanai var izmantot jebkuru kaktusu vai komplekso mēslojumu, tikai mazākā koncentrācijā, kā arī jāielāgo, ka kaktusu nedrīkst pārlieku mērcēt, jo tad tam bojājas saknes un rodas vītums.

Sākot ar augusta otro pusi un septembri Ziemassvētku kaktusam ir nobriešanas posms, kad tam joprojām ir nepieciešams daudz gaismas, taču laistīšana ir jāsamazina. Jaunie posmi nobriest un ziedpumpuri parādās septembra beigās, kad telpaugam tumšajā diennakts laikā nepieciešamā temperatūra ir +13 - +15 °C, bet dienā +15 - +25 °C. Laiks no pumpuru veidošanās sākuma līdz ziedēšanai ilgst apmēram trīs mēnešus.

Tikko parādās pirmie ziedpumpuri, kaktuss ir jārasina un jālaista dāsnāk, bez tam podam ir jābūt ar labu drenāžu un ūdenscaurlaidīgam, jo augam nepatīk lieks mitrums. Kad sāk raisīties ziedi, rasināšana ir jāpārtrauc, taču reizi divās nedēļās kaktusam ir vajadzīgs papildmēslojums.

Lai pumpuri nenobirtu, ziedēšanas laikā podu nedrīkst grozīt un pārvietot citur, bez tam kaktuss vispār omulīgi jūtas vienā atrašanās vietā, tam patīk vēsas un vidēji saulainas telpas. Pēc noziedēšanas vēlams augu apgriezt, paturot spēcīgākos posmus un labākos dzinumus.

Kad ziedēšana ir beigusies, kaktusam aizsākas ‘’miega periods’’, kas ir aptuveni 6 – 8 nedēļas garš. Tad augs jālaista retāk, vien neaizkaltējot sakņu kamolu. Vislabākā novietne tam ir uz palodzes gaišā, saulainā pusē ar telpas temperatūru apmēram +15 °C.

Martā un aprīlī kaktusam parādās jauni asni, un tad atkal to var biežāk laistīt un pabarot ar mēslojumu. Ja ir nepieciešamība, tad apmēram aprīļa vidū kaktusu var pārstādīt.

Ziemassvētku kaktuss nezzied, ja:

- tas ir pārlaistīts vai aizkaltēts,
- augs atrodas temperatūrā, kas ir zemāka par +13°C un augstāka par +24°C,
- bieži vai īsi pirms ziedēšanas tiek mainīta auga atrašanās vieta,
- kaktuss aug ļoti lielā podā,
- kaktuss ir vecs un ar ļoti daudz dzinumiem, kurus tādā gadījumā nepieciešams apgriezt un saīsināt uz pusi vai trešdaļu.

     [+] [-]

, 2010-12-20 17:46, pirms 13 gadiem
Manējais kaktusiņš katru gadu brauc uz vasaras nometni- uz terasi. saulē nelieku,mēģinu iekārtot mēreni saulainā stūrītī. Pēc nometnes-zied kā nelabais ,tikai parasti tas ir pirms Ziemassvētkiem...Laikam no laimes,ka pārnācis mājās!:-)

     [+] [-]

, 2010-12-21 12:06, pirms 13 gadiem
Ļoti jauki, ka ir šādas pamācības, tās palīdz iemācīties to , ko vēl nemākam. Jau vairākus gadus nevaru uzziedināt savu Ziemassvētku kaktusu, kau gan tas izaudzis krietni liels. Nākošajā gadā ceru, ka izdosies un mans kaktuss ziedēs. Tagad taču būšu visu iemācījusies.

     [+] [-]

, 2011-06-17 20:28, pirms 13 gadiem
Nezinu, kas notiek ar manu Ziemassvētku kaktusu, bet jau gadu no gada viņš zied gan uz Ziemassvētkiem, gan uz Jāņiem, tāpēc to varbūt vajadzētu nosaukt par Saulgriežu kaktusu
Pats kaktusiņš ir ļoti mazs un nīkulīgs, jaunus dzinumus izdzen ļoti reti, tāpēc necenšos viņu pārstādīt lielākā podiņā, toties ziedu laikā - tur ir ko redzēt Apm.15 cm augstam kaktusam uz Ziemassvētkiem bija 28 ziedi un tagad jau 10 Varbūt kāds speciālists to varētu pakomentēt?

     [+] [-]

, 2011-07-02 18:51, pirms 13 gadiem
Toties manējais bija aptracis un ziedēja 5(!) reizes no vietas, sākot no novembra līdz maijam. Man jau nu gan liekas, ka tie, t.i., Ziemssvētku kaktusi, uzvedas, kā pašiem tīk. Un ir vienkārši jāpriecājas, ja tie zied

     [+] [-]

, 2012-01-19 21:07, pirms 12 gadiem
Ļautiņi! Mums mājās ir četri augi. Visi ir ziedējuši regulāri,bet nu kaut kas ir noticis. Visi 4 augi ir tādi kā savītuši,kaut gan katrs podiņš atrodas citā vietā istabā. Ar ko tas varētu būt saistīts??? Žēl augu... Palīdziet,lūdzu!

     [+] [-]

, 2012-01-25 10:34, pirms 12 gadiem
Sveiki! Mans kaktusins ir 4 gadus vecs un jau otru gadu zied Z-svetkos ka ari Lieldienas.

     [+] [-]

, 2012-06-01 22:33, pirms 12 gadiem
manam kaktusam lapas palika sarkanas..no kā tas varētu būt?

     [+] [-]

, 2012-11-09 11:47, pirms 11 gadiem
Inga, varbūt tāda šķirne, jo man darbā arī ir kaktusiņi ar sarkanīgām lapām.
Man jautājums vai tagad ziemā var pārstādīt, ja nezied

     [+] [-]

, 2012-11-20 23:23, pirms 11 gadiem
Esmu ļoti pārsteigta,jo tā kā zied šogad sen nebija ziedējis .
Šobrīd varu saskaitit vismaz 100ziedus.
Tas ir tikai tāpēc,ka pazīstama dārzniece ieteica aplauzt zaru galiņus,tagad saku paldies šim burvīgajam skaistumam.