Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:254, Did:0, useCase: 3


97% Latvijas iedzīvotāji zina, kas rakstīts Satversmes preambulā

Redakcija
Redakcija

Sagaidot 1. maiju jeb Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas dienu, Latvijas valsts simtgades birojs digitālajā testā par Satversmi noskaidrojis, ka 97% iedzīvotāju zina, ka Satversmes ievada jeb preambulas izveidošanas mērķis ir nodrošināt Latvijas tautas brīvību un tās kultūras pastāvēšanu, visretāk iedzīvotāji pārliecināti par faktu, kāpēc Latvijas Satversme ir visīsākā konstitūcija pasaulē.

Testa rezultāti liecina, ka kopumā iedzīvotāji ir informēti par Latvijas Satversmes būtību, vēsturi un mērķi. No desmit jautājumiem par konstitūciju uz vairāk nekā pusi jautājumu pareizi atbildējuši teju 90% iedzīvotāju, kamēr konstitūciju vāji pārzin vien 13%. Lielākās grūtības sagādājuši jautājumi par to, kāpēc Latvijas Satversme ir viena no īsākajām konstitūcijām pasaulē, no kāda vārda tā cēlusies un kas notika ar Satversmi PRSR okupācijas periodā. Uz šiem jautājumiem pareizi atbildējusi mazāk kā puse.

Vairāk nekā trešā daļa aptaujāto uzskata, ka Satversme cēlusies no vārda “turēt”, lai gan patiesībā Satversmes vārds cēlies no vārda “tvert”, ko atvasinājis Kronvaldu Atis, sakot, ka “cilvēki pieņēmuši likumus, lai tiem būtu vajadzīgā laikā, kur patverties, lai tiem būtu tversmes”. Savukārt daži no testa pildītājiem starp sešiem Satversmē “negrozāmiem” pantiem pārliecināti norādījuši, ka Latvija ir vienotākā valsts pasaulē un, ka Saulgriežu brīvdienas ir obligātas.

1. maijā Latvijā tiek atzīmēta Latvijas Republikas Satversmes sapulces sasaukšanas 98. gadadiena, un tieši šis datums uzskatāms par nozīmīgu pagrieziena punktu brīvas Latvijas valsts attīstībā un demokrātijas nostiprināšanā. Satversme ir Latvijas pamatlikums, kas nosaka ne tikai mūsu valsts pārvaldes sistēmu, bet arī iedzīvotāju tiesības, brīvības un pienākumus.

Latvija var lepoties ar vienu no vecākajām spēkā esošajām konstitūcijām Eiropā. Satversme ir godam izturējusi laika pārbaudi un, lai arī vairākkārt dažādu politisko režīmu iespaidā atcelta, tā vienmēr ir bijusi līdzās Latvijas tautai, dodot pamatu ticēt un cīnīties par savas valsts neatkarību.

Digitālajā testā par savām zināšanām pārliecinājušies jau vairāk nekā 6000 iedzīvotāju. Satversmes testu meklē interneta vietnē Iepazīsti satversmi līdz pat maija beigām. Noskaidro, cik daudz Tu zini par savas valsts pamatlikumu, dalies ar rezultātu, ierakstiem pievienojot tēmturus #brīvība un #LV100, un ļauj arī draugiem pārbaudīt sevi, iespējams, uzzinot ko jaunu.

Līdz Latvijas valsts simtajai dzimšanas dienai atlikuši septiņi mēneši, un valsts simtgadei veltītie notikumi turpinās gan Latvijā, gan daudzviet pasaulē. Visu maija mēnesi turpināsim atzīmēt šo būtisko simtgades pieturzīmi ar plašu sporta, kultūras, izziņas notikumu klāstu, stiprinot un godinot mūsu cilvēku un valsts pamatvērtību – brīvību. Plašāka informācija par Brīvības mēneša notikumiem lv100.lv