Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Dabiskas dzemdības bez sāpēm

Redakcija
Redakcija

Dabiskas dzemdības ir viens no nepārtrauktu fizioloģisku procesu ķēdes posmiem, kas parāda un ilustrē dabas pamatlikumus – dzimtas turpināšanas likums un dzimtas atbalsta likums. Dabiskas dzemdības ir normālas fizioloģiskas dzemdības.

Dabiskas dzemdības nenozīmē absolūti nesāpīgas dzemdības katrai sievietei, kaut gan parasti, diskomforts nepārsniedz to līmeni, kuru pati sieviete grib piedzīvot un kuru var kontrolēt, pieturoties pie dabisku dzemdību pamatprincipiem.

Problēma parasti ir tajā, ka ne vienmēr sievietei izdodas saglabāt pilnīgu mieru, palikt atslābinātai un kompetentai līdz pat dzemdībām. Ikviena sieviete ir at;šķirīga, un katrai ir vajadzīgs dažāds laiks, lai sagatavotos un dažādas pūles. Bet katrs veiksmes gadījums ir cienīgs apbalvojums mātei, jaundzimušajam, tēvam un sabiedrībai kopumā.

Sagatavotai pacientei dzemdības ir saistītas tikai ar pārstiepuma, spēcīga spiediena, dažāda diskomforta izjūtām. Kad sagatavotai sievietei, kas tikko piedzīvojusi dzemdības, pavaicā, kas bija īpaši grūti, viņa nekad nepiemin kulminācijas brīdi. Īpaši izplatīta atbilde: "Ir grūti izturēt sāpes mugurā, nevis pašu dzimšanu. Dzimšanas brīdis bija pats apbrīnojamākais, un es nepavisam negribētu palaist to garām!" Izjūtot dzemdības, šī sieviete, tāpat kā daudzas citas, runā par to, kā par kaut ko skaistu, saviļņojošu.
Ja sāktu sīki izjautāt par sāpēm mugurā un par to, kāpēc viņa atteicās no pretsāpju līdzekļiem, laimīgā māte atbildēs: "Tas nepavisam nebija tik briesmīgi! Un es negribēju palaist garām bērniņa dzimšanas brīdi".

Bieži saka, ka dzemdībās vajag "paciesties". Bet tas tā nav.

Ir pārbaudīts sāpju novēršanas veids kontrakciju laikā. Tā ir visu muskuļu pilna atslābināšana. Nemiers un bailes rada sliktāku iedarbību uz dzemdes kustīgumu un dzemdes kakliņa spēju izstiepties. Bet, ja sieviete ir spējīga atslābināties pati, tad viņa var gaidīt vieglas dzemdības.

Sievietes sasprindzinājums = dzemdes sasprindzinājums = sāpes

Pacientes sasprindzinājums izsauc dzemdes kakliņa sasprindzinājumu. Kakliņa sasprindzinājums normālās dzemdes kontrakcijās rada šķērsli, kura pārvarēšanai sāpēm ir jākļūst daudz spēcīgākām, kas, dabiski, palielina dzemdējošās sievietes diskomfortu. Ja kakliņa sasprindzinājums kļūst ļoti spēcīgs, tad pastiprinās un kļūst arvien sāpīgākas arī kontrakcijas.

Katrai sievietei ir jāapgūst pilnas muskuļu relaksācijas prakse, jo tieši no tā ir atkarīga dzemdību viegluma pakāpe!

Jātzīmē, ka daudzām sievietēm šī zinātne nerada manāmas grūtības.

Relaksācija dod daudz priekšrocību kontrakciju, dzemdību laikā un pēcdzemdību periodā, bet sasprindzinājums, tieši otrādi, rada dažādas novirzes no normāliem fizioloģiskiem procesiem un nenes neko citu, izņemot kaitējumu, kas, starp citu, ir sīki aprakstīts daudzos medicīniskos rakstos. Dzemdību namos, kur netiek praktizētas dabiskas dzemdības, ir novērojams tieši pretējais: sieviete kontrakciju laikā sasprindzinās, tad saņem visus spēkus un no jauna sasprindzinās nākamo kontrakciju gaidās.

Jebkāds grūtnieces uztraukums veicina kateholamīna izdalīšanos. Rezultātā muskuļi saspringst, padarot kontrakcijas mazāk efektīvas. Notiek asins aizplūdums no dzemdes uz rokām un kājām, jo bailes un spriedze gatavo ķermeni bēgšanai vai cīņai. Viss tas pretojas normālai dzemdes apgādei ar skābekli. Tāpēc arī nav pārsteidzoši, ka sāp, jo sāpīga paliek pati dzemde.

No otras puses, viss, kas sekmē ķermeņa atslābināšanu un rada mieru, stimulē endorfīnu izstrādi, kas ir dabisks pretsāpju līdzeklis. Pastāv vismaz septiņi endorfīnu tipi, turklāt pēc iedarbības spēka daži no tiem nelīdzinās morfīna injekcijai (morfīns ir spēcīgs, bet bīstams atsāpinošais preparāts, reti tiek pielietots grūtniecības laikā, jo var kaitēt zīdainim).

Stresa neesamība un muskuļu atslābināšanās nenozīmē, ka sievietei kontrakciju laikā visu laiku jāguļ. Tieši pretēji, labāk pēc iespējas vairāk laika pavadīt ārpus gultas. Viņa var ērti iekārtoties šūpuļkrēslā - vertikāls stāvoklis un viegla šūpošana uzlabo pašsajūtu. Sieviete var turpat atslābināties arī sāpju laikā. Viņa var staigāt, kamēr tas ir ērti, aiziet, piemēram, uz vannas istabu, pastaigāties pa gaiteni. Viņa var atslābināties, atrodoties gultā vai guļot uz kreisā sāna (lai atvieglotu skābekļa piekļūšanu dzemdei un bērnam) vai iekārtojoties pussēdus.
Galvenais veids, kā ātri atslābināties, ir pareizi elpot.

Pareiza elpošana un atslābināšanās tehnika

Nav brīnums, ka lielāka daļa no mums uzskata, ka elpošana un atslābināšanās ir pašas par sevi saprotamas lietas. Vai tad mēs nezinām, kā elpot? Paldies dievam, darām to no pašas dzimšanas un droši vien labi, ja jau dzīvojam.

Kā atslābināties? Vienkāršāk kā apēst pīrāga gabalu! Var pagulēt vannā, vai peldēties upē un sauļoties. Vai arī vienkārši, atnākot no darba apgulties uz dīvāna, uzliekot kājas uz žurnāla galdiņa.

Katra no jums droši vien iedomājās par savu iemīļoto relaksācijas veidu. Bet vai jūs mākat pilnībā atslābināties, turklāt ātri, viegli un ar labumu veselībai?

Viens no pašiem pieejamākiem veidiem ir dziļa elpošana. Tam nav vajadzīgi nekādi īpaši apstākļi vai ierīces.

ATCERIETIES! Lai arī cik grūti būtu dzemdībās mammai, bērnam ir daudzreiz grūtāk! Nepieciešamo kustību pamatdaļu izpilda tieši viņš, ienākot pasaulē. Viss, ko dara mamma ir tikai palīdz viņam. Tādēļ ir tik svarīgs pastāvīgs domu un emociju kontakts ar bērnu. Ja šajā procesā var piedalīties arī tētis, tad tas būs ļoti labs pamats tālākām attiecībām starp šiem pašiem vistuvākajiem cilvēkiem.

     [+] [-]

, 2015-01-27 12:51, pirms 9 gadiem
Man arī bija dabiskas dzemdības un ilgas. Beigās vecmātei apnika, pielika mani pie sistēmas un es bļāvu no nepārtrauktām kontrakcijām. Rezumē sinfīzes plīsums un bērns iesprūdis = operācija. Cilvēkiem ir arī dažāds sāpju slieksnis. Citām lieli bērni izsprūk pat neuzspēj ievaidēties. Citām mazi un ne par ko negrib iet ārā ar visām pirsdzemdību mācībām. Man ir trīs bērni un ar katru bija savādākas dzemdības, pirmais ķeizargrieziens ar traumām un divas dabiskā veidā. Un es teikšu ļoti sāpīgas! Man ar visiem bērniem ir labs kontakts un mēs esam laimīgi, ka mēs esam viens otram. Es pati personīgi uzskatu, ka tas bija mans dzīves uzdevums no Dieva, saprast kāda cena ir katrai dzīvībai!