Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:1, Did:0, useCase: 3


Par ko priecājas, baiļojas un ko piedzīvo tētis savas atvases gaidīšanas laikā

Redakcija
Redakcija

Par ko priecājas, baiļojas un ko piedzīvo tētis savas atvases gaidīšanas laikā? Jā – vīrietis neapjauš un nejūt, kā tas ir, kad zem sirds deviņus mēnešus tiek iznēsāts mazulis, taču viņš piedzīvo ļoti daudz ko gan līdzīgu, gan atšķirīgu no tā, ar ko šajā laikā saskaras sieviete. Un tās var būt gan domas, gan emocijas, kas līdz šim dzīvē nav izjustas.

Tēva loma dzemdībās, pēcdzemdību depresija arī vīrietim, kā būt laimīgam tētim? – šie un citi topošos vecākus interesējošie jautājumi aplūkoti Mammamuntetiem.lv bezmaksas žurnāla „Mammām un Tētiem” trešajā (pavasara) numurā, ko iespējams iegūt ārstu praksēs un dzemdību namos visā Latvijā, kā arī lasīt internetā mammamuntetiem.lv Šoreiz izdevuma centrālā tēma ir veltīta īpaši tētiem.

Topošā tēva bailes
Daudzos pētījumos* pasaulē pierādīts, ka ne tikai topošās māmiņas, bet arī topošie tēti izjūt dažādas grūtniecības laikam raksturīgas emocijas – piemēram, bailes. Ir pavisam normāli, ja sākumā ir grūti noticēt pašam grūtniecības faktam. Un tas rada dažādas bailes. „Vai es būšu pietiekami labs tēvs? Vai mūsu bērns piedzims ar divām rokām, divām kājām un visiem pirkstiem? Vai es mīlēšu savu bērnu?” – šādi jautājumi nāk prātā ne vienam vien topošajam tētim.

Tās var būt bailes no gaidāmajām lielajām pārmaiņām ikdienas dzīvē un pāra attiecībās. Bailes no tā, ka, iespējams, nu vīrietim vienam būs jāuzņemas atbildība par ģimenes finansiālo nodrošinājumu. Ir skaidrs, ka bērna ienākšana ģimenē atnes lielāku atbildību, jaunus pienākumus, kam, neatkarīgi no vecuma, cilvēks var nejusties gatavs. Pārdomu vērts var kļūt jautājums par mājokļa un auto piemērotību mazulim. Šīs un citas raizes ir ļoti saprotamas un mēdz piemeklēt teju ikvienu vīrieti, kas dzirdējis savu partneri paziņojam: „Mums būs bērniņš!”.

Kā rīkoties: Nevajadzētu savās satraucošajās izjūtās palikt vienam. Patiesībā daudzi topošie tēvi jūtas tieši tāpat. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā saņemt atbalstu emocionāli grūtā situācijā, ir gan runāt par to ar partneri, gan dalīties savās pārdomās ar citiem vīriešiem radu, draugu vai paziņu lokā, kuri gaida mazuli piedzimstam vai jau ir kļuvuši par tēviem.

Seksuālās apetītes mazināšanās
Ar seksualitāti sievietēm grūtniecības laikā ir gluži tāpat kā ar garastāvokli – tā var būt ļoti mainīga un neparedzama. Dažiem vīriešiem pārmaiņas sievietes ķermenī šķiet ļoti uzbudinošas, citiem turpretim tās nemitīgi atgādina par neizbēgamajām lielajām pārmaiņām dzīvē, lielāku atbildības nastu u.tml. Ir tēvi, kam doma par gaidāmo mazuli sniedz enerģijas pieplūdumu, citi, par to atceroties vien, izjūt spēku izsīkumu. Vēl ir arī pāri, kas, gaidot bērniņu, ir nobijušies no tā, ka, nodarbojoties ar seksu, iespējams mazuli savainot.

Kā rīkoties: Ja šķiet, ka seksuālās attiecības ir apsīkušas, ir vērts atcerēties, ka sekss nav vienīgais veids, kā piedzīvot intimitāti. Šis ir laiks, kad tam der pieiet radošāk, piemēram, doties romantiskās ikvakara pastaigās, no rīta pamosties agrāk un vēl pirms darba lēni un mierīgi kopīgi pabrokastot, vakarpusē kopā noskatīties kādu juteklisku filmu, teātra izrādi. Izmasēt vienam otru. Svarīgi ir runāt ar partneri par notiekošo, dalīties savās izjūtās, kas tiek piedzīvotas un ko vēlētos piedzīvot – kā guļamistabā, tā arī ārpus tās.

Kā iesaistīties bērna gaidīšanā?
Iepriekšminētie faktori liecina par to, ka vīrietis jau ir iesaistījies. Protams, daudz kas no visa šā notiek neapzināti. Tikpat daudz un dažkārt vēl vairāk vīrietim ir iespēja iesaistīties / tikt iesaistītam arī apzināti. Kā? Būt vērīgam. Piedalīties. Būtu vērtīgi, ja tētis uzmanīgi sekotu pārmaiņām topošās māmiņas ķermenī, mazuļa augšanā un attīstībā, iesaistītos informācijas meklēšanā un izpētē par to, kā norit mazuļa attīstība māmiņas vēderā un kā sieviete, iespējams, varētu justies katrā grūtniecības posmā. Ja tas rada patīkamas emocijas, vajadzētu izteikt sievietei komplimentus par viņas izskatu. Var rosināt dokumentēt šo svarīgo procesu ar fotoaparātu vai videokameru.

Komunikācija ar gaidāmo mazuli
Ir svarīgi atcerēties arī par komunikāciju ar savu bērnu! Ja sievietei tas ir pieņemami, vīrietis var piedāvāt regulāri lasīt māmiņas vēderā esošajam mazulim kādu pasaku, stāstu vai dzejoli vai vienkārši parunāties ar viņu. Mēģiniet sazināties ar bērniņu arī ar pieskārieniem sievietes ķermenim.

Lūkojiet būt līdzās vismaz dažās pirmsdzemdību aprūpes vizītēs, uz kurām jāierodas topošajai māmiņai. Arī tad, ja neplānojat/nevēlaties piedalīties dzemdībās, atrodiet laiku un iespēju kopā iet uz pirmsdzemdību sagatavošanās kursiem. Nelaidiet garām iespēju redzēt savu mazuli ultrasonogrāfijas apskatēs, ja sieviete tās apmeklē. Ja paredzēts veikt jebkādas ģenētiskās analīzes, neatstājiet šajā procesā māmiņu vienu. Šis sievietei emocionāli var būt ļoti saspringts pārbaudījums.

Edward, K.-L., et al.: Am. J. Mens Health 10.1177/1557988314526614, 2014; Wee, K.Y., et al.: J. Affect. Disord. 130, S. 358-377, 2011.

Autore: Līga Zelmene-Laizāne, PEP mamma, speciāli "Mammām un Tētiem".
Pilnu rakstu lasi žurnālā “Mammām un Tētiem” elektroniskā versijā – mammamuntetiem.lv vai jautā savam ārstam.

Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Ventspils, Preiļu, Madonas, Kuldīgas, Jūrmalas, Jēkabpils, Dobeles, Liepājas, Jelgavas un Cēsu dzemdību nodaļās, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).