Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:10, Did:0, useCase: 3


Kušadasi un Aidinas apgabala (Turcijā) garšīgie un veselīgie ēdieni

Kušadasi un Aidinas apgabala (Turcijā) garšīgie un veselīgie ēdieni
Foto: Iveta Apškrūma

Dodoties uz kādu no valstīm, es parasti cenšos iepazīt ne tikai tās vēsturi, kultūru un parašas, bet arī virtuvi un ēšanas paradumus. Šoreiz mans galamērķis bija Kušadasi, kas atrodas Turcijā, Aidinas apgabalā un ir ievērojams ar savām vīģu, olīvu un vīnogu plantācijām. Šeit ir ļoti attīstīta gastronomija un tieši šeit tika uzstādīts zviedru galda pasaules rekords.
Aidinas apgabala virtuvi par garšīgu un veselīgu atzinuši ne tikai speciālisti, bet arī tūristi. Iepazīties ar to var gan viesnīcu, gan arī pilsētas restorānos.

Bez tam, šeit katru gadu notiek ēdiena festivāls, kura laikā var nogaršot visdažādākos gardumus, starp kuriem ir ēdieni no dārzeņiem, kas gatavoti olīveļļā, zupas, jūras produkti, citrusaugļi, pomeranču biezenis, vīģu un vīnogu vīni, sautējumi, saldumi, sautēti dārzeņi, čigānu plovs, Arap- sači, artišoki ar gaļu un citi tradicionālie ēdieni.
Piedāvāju jums dažus populārākos ēdienus, kuru receptes ieguvu, esot Kušadasi.

Turku plāceņi

Jums būs nepieciešams:
900 g miltu,
2 tējkarotes sāls,
85 g rauga,
600 ml silta ūdens,
4 ēdamkarotes mannas putraimu,
1 ola,
1 tējkarote cukura,
1 tējkarote olīveļļas.

Pagatavošana:

1. Miltus un sāli izsijā caur sietu lielā bļodā. Raugu izšķīdina 600 ml silta ūdens, pielej miltiem un visu sastrādā viendabīgā mīklā. Mīklu mīca tik ilgi, kamēr tā vairs nelīp pie rokām (aptuveni 5 minūtes). Tad to apsedz ar dvieli un novieto siltā vietā uz 30 minūtēm.

2. Mīklu vēlreiz izmīca un sadala četrās daļās. No katras daļas uz miltiem un mannas putraimiem apkaisītas virsmas izrullē četrus plāceņus, katru apmēram 25 cm diametrā. Plāceņus liek uz ietaukotas plāts, pārklāj ar dvieli un atstāj uz 10 minūtēm.

3. Tikmēr sakuļ olu kopā ar cukuru un olīveļļu. Ar gatavo maisījumu pārsmērē plāceņus.

4. Plāceņus liek līdz 250 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 10- 12 minūtes, līdz tie iegūst zeltaini brūnu nokrāsu.
Vēl viena svarīga lieta: 5 minūtes pēc cepšanas sākuma ātri jāatver cepeškrāsns durtiņas, ātri jāielej plāts dibenā 1/4 tasīti auksta ūdens un tikpat ātri cepeškrāsns durtiņas jāaizver.

Čigānu plovs

Jums būs nepieciešams:

2 sarkanie sīpoli,
2 saldās paprikas (vēlams zaļās),
1 asā pipara pāksts,
200 g vidēji sālītas brinzas,
2 vidēja lieluma tomāti,
2-3 ķiploka daiviņas,
1 saišķītis svaigu pētersīļu zaļumu,
50 g (apmēram 2 ēdamkarotes) olīveļļas,
šķipsniņa maltu sarkano piparu.

Pagatavošana:

1. Tomātus blanšē, attīra no miziņas un sagriež gabaliņos. Sīpolus sagriež pusgredzenos un apber ar sāli, lai noņemtu tiem rūgto piegaršu. Brinzu sagriež kubiciņos. Saldos piparus attīra no sēklām un sagriež smalkās sloksnītēs.

2. Visas sastāvdaļas samaisa, pievieno saspiestus ķiplokus, sasmalcinātus asos piparus un ar rokām saplucinātus pētersīļus.

3. Salātus pārlej ar olīveļļu un pārkaisa ar maltiem sarkanajiem pipariem.

Sāls čigānu plovam nav nepieciešama.

Halva no mannas putraimiem

Jums būs nepieciešams:

500 g mannas putraimu,
750 g cukura,
1 litrs ūdens,
250 g nesālīta sviesta,
1 ēdamkarote ciedru riekstu.

Pagatavošana:

1. Sākumā turku halvai gatavojam sīrupu: pusotru glāzi cukura pārlej ar 4 glāzēm ūdens, labi samaisa un liek uz mazas uguns katliņā karsēties, līdz cukurs pilnībā izkusis.

2. Gatavojam halvu: citā katliņā izkausē sviestu, pievieno ciedru riekstus un sagaida, līdz sviests sāk vārīties. Tad liesmu samazina, pievieno mannas putraimus (pēc iespējas kvalitatīvākus) un ar koka karoti nepārtraukti maisot, pāris minūtes masu vāra.

3. Tad katlu noņem no uguns un bez vilcināšanās, nepārtraukti maisot, sāk pamazām pievienot gatavo cukura sīrupu, katru reizi pa vienai ēdamkarotei.

4. Tiklīdz viss sīrups pievienots, katlam uzliek vāku un liek uz mērenas liesmas karsēties, līdz viss ūdens iztvaikojis. Tad katlu atkal noņem no uguns, pievieno vēl pusotru glāzi cukura, izmaisa, uzliek katlam vāku un atstāj uz kādu laiku (apmēram 15-20 minūtes) nostāvēties, līdz cukurs izkusis. nostāvēšanās laikā halvu ik pa laiciņam (vismaz trīs reizes) jāapmaisa.

5. Tas arī viss. Turku halva no mannas putraimiem gatava.

Gözleme jeb pildītas turku pankūkas

Jums būs nepieciešams:
10 g rauga,
1 tējkarote cukura,
2 ēdankarotes olīveļļas,
100 ml silta ūdens,
500 g miltu,
sāls pēc garšas,
400 g brinzas,
saišķītis svaiga bazilika,
saišķītis svaigu pētersīļu zaļumu,
4 daiviņas ķiploka,
1 tējkarote maltu sarkano piparu,
1 citrona sula.

Pagatavošana:

1. Raugu un cukuru samaisa ar 1 ēdamkaroti ūdens un atstāj uz apmēram 15 minūtēm uzrūgšanai.

2. Uz galda virsmas vai bļodā ieber miltus, izveido tajos bedrīti, kurā pamazām ielej ūdeni. Pieber sāli un samīca viendabīgu mīklu. Samīcīto mīklu pārklāj ar dvieli un noliek uz stundu siltā vietā.

3. tikmēr gatavo pildījumu: brinzu saspaida ar dakšiņu, pievieno caur ķiploku spiedi izspiestus ķiplokus, piparus un sasmalcinātus zaļumus. Visu samaisa.

4. Mīklu sadala nelielās porcijās. No katras izrullē pēc iespējas plānākas pankūkas.

5. Uz vienas pankūkas plānā kārtiņā liek sagatavoto pildījumu, pārklāj to ar otru pankūku, salipina maliņas un liek uz sakarsētas čuguna pannas cepties.

6. Pankūkas apcep no abām pusēm, liek uz šķīvja un pēc vēlēšanās pārsmērē ar sviestu.

Iegaumējiet, ka Gözleme var cept tikai uz čuguna pannas!

Tad nu labu apetīti!

Nobeigumā gan gribu piebilst, ka lai kā mēs censtos savā virtuvē pagatavot turku ēdienus, tik un tā labāk par vietējiem pavāriem tas neizdosies. Nu kaut vai tāpēc, ka nebūs "īsto" izejvielu. Patieso garšas buķeti sajutīsiet tikai esot Turcijā. Tāpēc, ja jums ir tāda iespēja un atvaļinājuma laiks, dodieties uz Turciju un izbaudiet visas tās garšas, ko piedāvā šīs valsts pavārmāksla. Jūs patiešām nenožēlosiet.

Ceļojumus uz Kušadasi un Aidinas apgabalu piedāvā aviokompānija Turkish Airlines un ceļojumu aģentūra Spāre. Lidojumi notiek četras reizes nedēļā un jau lidmašīnā jūs varat nobaudīt dažus turku virtuves gardumus, neko par to nepiemaksājot.
Turkish Airlines rūpējas par savu pasažieru labsajūtu un nodrošina ēdināšanu arī īsajos pārlidojumos.

Esot Turcijā, noteikti jānogaršo airāns- dzēriens, kas gatavots no jogurta un ūdens ar sāls piedevu, un kuram ir ļoti maz līdzības ar mūsu lielveikalos nopērkamo tāda paša nosaukuma produktu. Īsts airāns ir lielisks dzēriens karstās vasaras dienās, pie kam tas ne tikai remdē slāpes, bet arī pazemina asinsspiedienu un normalizē ūdens un sāls balansu organismā.

Kopā ar airānu labi garšo Gözleme- pankūkas, kas gatavotas no miltiem, ūdens un sāls un pildītas ar brinzu, gaļu vai dažādiem dārzeņiem un zaļumiem.

Neaizmirstiet arī par ēdieniem, kas gatavoti no aitas gaļas un ir vieni no Turcijas lielākajiem gardumiem. Ne velti aitas gaļa tiek uzskatīta par vienu no visvieglāk sagremojamām gaļām. Tajā ir daudz vērtīgu nātrija, kālija, magnija, cinka un dzelzs mikroelementu, kā arī jods, PP un B grupas vitamīni.

Ārkārtīgi garšīgi ir turku saldumi, kas gatavoti uz aitas tauku bāzes. Tādi saldumi dod daudz labuma organismam, pateicoties augstajam lecitīna saturam, kam ir izteikta antisklerotiska iedarbība.

Turcijā, saskaņā ar Korānu, ir aizliegts lietot uzturā cūkgaļu un alkoholu, taču šim aizliegumam ir arī praktiskā
jēga. Karstā laikā cūkgaļa ātri bojājas, savukārt spirtotie dzērieni var kļūt par saules dūriena iemeslu.
Neskatoties uz liegumu lietot alkoholu, Turcija ir slavena ar savu 45 grādus stipro Raki- degvīnu, kas gatavots no vīnogām ar anīsa piedevu. Turcijā to nelieto tīrā veidā, bet gan atšķaida ar aukstu ūdeni attiecībā 1:3, pievienojot dzērienam ledu.

Raksta autore Iveta Apškrūma