Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:222, Did:0, useCase: 3


Lielisks latviešu ēdiens – kartupeļu un kāļu biezenis


Kāļu un kartupeļu biezenis. Kālis ir šķiedrvielām bagāts dārzenis un lielisks enerģijas avots. Tā sastāvā ir dabiskie cukuri (glikoze un fruktoze), kā arī cietes. Bez tam kālis satur olbaltumvielas, ogļhidrātus, minerālvielas (kāliju, sēru, fosforu, dzelzi), pektīnus, ēteriskās eļļas, nedaudz karotīnu, nikotīnskābi, tiamīnu un riboflavīnu. Tas ir bagāts ar C vitamīnu, satur arī B1, B2 un PP vitamīnus. Tāpēc kālis būtu jālieto katram cilvēkam uzturā. Par cik bieži esmu saskārusies ar atrunām, ka kālis ir negaršīgs dārzenis, piedāvāju recepti, kas garšos visiem, neskatoties uz to , ka tās sastāvā ir kālis.

Nepieciešams:

1 kālis;
3 kartupeļi;
1 glāze piena;
sāls pēc garšas;
1 ēdamkarote sviesta.

Pagatavošana:

Kāļus un kartupeļus nomizo, liek katlā, pievieno sāli un vāra gatavus. Kad tie gatavi, lieko šķidrumu nolej kādā traukā šķidrumu izmanto zupas gatavošanai), dārzeņus samīca, pielej pienu, pievieno sviestu un vēlreiz uz lēnas uguns uzvāra, katla saturu visu laiku maisot. Pēc tam visu uzputo un biezenis gatavs. Labi garšo kopā ar putraimdesu, der arī pie cepešiem un kāpostiem.

Gatavoja un fotografēja: Iveta Apškrūma

Ieskaties! Noderīgi!

Daudz interesantu un garšīgu ēdienu no latviešu, kā arī igauņu un lietuviešu virtuves atradīsi Apgāda Zvaigzne ABC izdotajā Silvenas Johanas Lautas grāmatā "Igauņu, latviešu, lietuviešu ēdieni".
Grāmatā iekļautas vairāk nekā 60 receptes, kas izkārtotas piecās tematiskās nodaļās – no zupām līdz saldajiem ēdieniem un konditorejas izstrādājumiem. Iepazinies ar izsmeļošajām instrukcijām un aplūkojis krāsainos fotoattēlus, arī nepieredzējis pavārs spēs savā virtuvē uzburt kārdinošus pārsteigumus, tostarp Latvijā iecienīto grūbu un sēņu zupu, lietuviešu slavenos cepelīnus vai ābolu un mandeļu siera kūku igauņu gaumē. Šie un citi Baltijā populāri ēdieni iepriecinās pat visprasīgāko gardēdi!