Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:9, Did:0, useCase: 3


Kā nesajaukt saulsardzenes ar baltajām vai bālajām mušmirēm

Kā nesajaukt saulsardzenes ar baltajām vai bālajām mušmirēm
Saulsardzene un bālā mušmire
Foto: Iveta Apškrūma

Pavisam nesen dzirdējām televīzijā satraucošu ziņu par to, kā Smiltenes pusē dzīvojoša ģimene, ieskaitot piecgadīgu bērnu, saindējusies ar baltajām vai bālajām mušmirēm, domājot, ka ēd saulsardzenes. Cieta arī šīs ģimenes kaimiņi, kas bija uzaicināti vakariņās. Tāpēc nolēmām uzrakstīt padomus, kas būtu noderīgi mūsu lasītājiem un palīdzētu mežā sēņojot nesajaukt garšīgās saulsardzenes ar indīgajām sēnēm. Personīgi man šajā ziņā ļoti veicies, jo mans tētis bija kaislīgs sēņotājs, kas labi pazina dažādas sēnes, ko iemācīja arī man.

Saulsardzenes

Saulsardzenes ir garšīgas ēdamās sēnes, kas svaigā veidā smaržo un garšo pēc lazdu riekstiem. Ēdamas gan nevārītas, gan ceptas panējumā. Pēc formas atgādina atvērtu lietussargu ar cepurītes platumu 5-20 cm. Neatvērusies cepurīte ir olveida formas. Sēnes krāsa ir pelēcīgi brūna ar tumšāku vidusdaļu. Visu cepurīti klāj stūrainas formas bārkstis jeb zvīņas. Kātiņš cilindriskas formas ar dobu vidu, 10-3- cm. garš, ar bumbuļveida paplašinājumu pie pamatnes.





Baltās mušmires

Baltās mušmires ir ne tikai vienas no Latvijas mežos sastopamajām indīgākajām sēnēm; tās arī bīstamas ar to, ka saindēšanās pazīmes var parādīties pat pēc diennakts un vēlāk, kad jau skarti svarīgi un cilvēka dzīvībai nozīmīgi orgāni. Pirmās saindēšanās pazīmes ir slikta dūša, ieskaitot vemšanu, un caureja. Visvairāk cieš cilvēka aknas- sākas aknu nekroze, kas skaidrojama kā aknu koma un 90% gadījumu beidzas ar nāvi.
Baltās mušmires cepurīte ir 3-7 cm. plata, pilnīgi balta, ar ieliektu malu. Neatvērusies cepurīte ir puslodes formas. Sēnes kātiņs ir cilindrisks, 5-15 cm. garš, pie pamatnes ar bumbuļveida paresninājumu un pieguļošu maksti un ar platu gredzenu, kas vecākām sēnēm izzūd. Balto mušmiri viegli atpazīt arī pēc tās nepatīkamās smakas.



Bālā mušmire smaržo pēc kartupeļu lakstiem. No baltās mušmires var atšķirt pēc dzeltenīgi zaļās vai netīri baltās (vecākām sēnēm) krāsas cepurītes un tumšākām pabiezām plēksnēm uz tās. Cepurītes platums ir 5-10 cm, bet kātiņa garums 5-15 cm. Kātiņš cilindriskas formas, gluds, ar bumbuļveida paresninājumu pie pamatnes un nokarenu dzeltenīgu gredzenu kātiņa augšdaļā.



Vai pazīsti sēnes?

  • 359

  • 124


     [+] [-]

, 2010-09-28 22:07, pirms 14 gadiem
Fotogrāfiju teksts uzrunā! Gandrīz tikpat veiksmīgi kā anti cigarešu reklāmas. Ja vakariņās pasniedz sēnes, ciemos labāk neiet!

     [+] [-]

, 2010-09-28 22:21, pirms 14 gadiem
pēc bildēm skatoties, sajaukt var vēsi tāds svētdienas sēņotājs

     [+] [-]

, 2010-09-28 22:28, pirms 14 gadiem
It sevišķi tā neatvērusies saulsardzene izskatās neēdama. Diez vai es tādu mežā grieztu.

     [+] [-]

, 2010-09-28 22:43, pirms 14 gadiem
tāpēc jāēd atvērusies. un tad jau nemaz nav līdzīgas!

     [+] [-]

, 2010-09-28 22:58, pirms 14 gadiem
Ja blakus noliktas, tad nav līdzīgas, bet kā būs, ja tās sēnes atradīsies dažādās meža vietās? domāju, ka būs daudz grūtāk atšķirt vienu no otras.

     [+] [-]

, 2010-09-28 23:04, pirms 14 gadiem
nu ja galīgi nevar atšķirt, tad labāk neņemt un neēst. Nav ko eksperimentēt.

     [+] [-]

, 2011-09-03 18:18, pirms 13 gadiem
nupat salasīju kaudzi ar saulsardzenēm, jeb dižsardzenēm - kā nu kurš sauc. Redzēju daudz bālās mušmires. Kad viņas kārtīgi atvērušās un jau pavecas, neliela līdzība ir. Bet sajaukt nu nekādi, pilnīgi nekādi nevar, tad tur točna svētdienas sēņotājam jābūt, vai dižsardzeņu nepazinējam. Kas 1x būs atradis īsto dižsardzeni, nekad vairs ar citu nesajauks.