Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Par dūšīgo dundadznieku, kurš visiem ierieba

Redakcija
Redakcija

1930-to gadu laikraksta „Ventas balss” vienā numurā atrodam rakstu „Kā dūšīgs dundadznieks”, par vīru, kas gribēja ieriebt citiem, bet pamatīgi ierieba pats sev.

Kā dūšīgs dundadznieks

Pirms dažām dienām Kārlis – Augusts Zvejnieks, no Dundagas Saulesdārziem, nodomājis paciemoties Ventspilī un sēdies mazbānītī. Kad konduktors nācis kontrolēt biļetes, Zvejniekam tādas nebijis. Braucējs atteicies maksāt arī soda maksu- divus latus, kādēļ konduktors Ventspilī ziņojis dzelzceļa policijai, kas Zvejnieku „pierakstījusi”, un nu tam bez soda naudas nāksies maksāt arī otrus divus latus par piedzīšanu. Tāda ķibele aizdevusi Zvejniekam dusmas „pret visu pasauli”, un viņš sācis domāt, kā tai „atriebties”. Braukdams atpakaļ uz Dundagu, Zvejnieks mazbānīša vagonā ieraudzījis krietnu daudzumu kurināšanai sagatavotas malkas. Domāts, darīts – braucējs sācis lādēt šķilu pēc šķilas mazajā krāsniņā, un lai tā labāki vilktu, kā īsts speciālists attaisījis apakšējās durvtiņas. Metala krāsniņa visai aši sasilusi, un vagonā sācis mesties nepanesami karsts. Pārējie vagonā esošie pasažieri sākuši protestēt, bet Zvejnieks tikai metis klāt malku. Vagonā palicis karsts kā pirtī. „Es jūs visus izmācīšu!” – dižojies Zvejnieks. – „Jūs man te pliki staigāsiet!” Pasažieriem cits nekas neatlicis, kā laisties no vagona laukā un par Zvejnieka nedarbiem ziņot konduktoram. Kad tas ieradies, Zvejnieks stāvējis atslējies pret vagona galu un itin omulīgi kūpinājis papirosu. Vagons bijis iekārtots nesmēķētājiem, bet dundadznieks ņēmis un uzrakstu vienkārši apgriezis otrādi - „Smēķētājiem”. Par neparedzēto „pirts kurināšanu” pret Zvejnieku sarakstīts otrs protokols. Cik dārgs nu iznāks viņam brauciens uz Ventspili, pagaidām nav aprēķināms.

Augusts Zvejnieks – dundadznieks, par kuru šobrīd pasmaidām, bet vairāk jāuzmanās no tā, ka Latvijā šobrīd ir vairāki „atriebēji”, kas saistīti ar radušos ārkārtas situāciju, kad cilvēki atklāti un rupji neievēro noteiktos ierobežojumus, īpaši divu metru fizisko distancēšanos publiskās ārtelpās un iekštelpās, kā arī neņem vērā vairākkārtīgus policijas brīdinājumus.

Aicinām ārkārtējās situācijas ierobežojumus uztvert nopietni, tie nav ieviesti tāpat vien – tas ir veselības un drošības jautājums un attiecas uz ikvienu no mums. Atkārtoti atgādinām, ka gadījumos, ja klaji un rupji tiks pārkāpti ierobežojumi un aizliegumi, draud sods līdz pat 2000 eiro.

Valsts policija nosoda šādu rīcība un atgādina, ka personām, kurām jāievēro stingra pašizolācija, karantīna un pašizolācija, tas arī obligāti ir jādara! Tāpat atgādinām, ka ārkārtējās situācijas laikā noteiktie ierobežojumi nav ieviesti tāpat vien. Ir jāapzinās, ka mūsu katra pieņemtie lēmumi un rīcība var ietekmēt šī brīža situāciju, pasliktinot to vai tieši pretēji – uzlabojot!

Ja tavā rīcībā ir informācija par kādu, kurš neievēro noteiktos pulcēšanās, pašizolācijas vai fiziskās distancēšanās ierobežojumus, rīkojies un zvani policijai - 110!

Ventspils muzejs