Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:363, Did:0, useCase: 3


Godinot Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu – LTV ēterā svētku tiešraides un vairākas filmu pirmizrādes

Redakcija
Redakcija

Godinot Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienu, Latvijas Televīzijas (LTV) skatītājiem būs iespēja sekot līdzi svētku tiešraidēm, kuras vadīs LTV žurnālisti Eva Johansone un Jānis Geste. Gaidāmas arī vairākas Latvijas filmu televīzijas pirmizrādes – starp tām “Astra”, “Janvāris”, “Mātes piens”, kā arī LTV veidota dokumentālā filma par Imantu Ziedoni un Ausmu Kantāni-Ziedoni – “Dzejnieks un Auķis”.

Piektdien, 17. novembrī, plkst. 21.30 LTV1 televīzijas pirmizrāde dokumentālai filmai “Astra” (2023; režisore Liene Laviņa, scenārija autori: Gundars Rēders, Raits Valters). Biogrāfisks stāsts par ievērojamo Latvijas nacionālās pretestības kustības dalībnieku Gunāru Astru – par cilvēku, kurš spēja domāt, runāt un rīkoties atbilstoši savai sirdsbalsij un pasaules redzējumam. Viņa frāze, kas teikta Latvijas PSR tiesas procesa pēdējā vārdā: “Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs”, kļuva par vadmotīvu un spēka avotu Atmodas laika cīnītājiem. Ko darīt, ja tavas domas un uzskati ir pretrunā ar laikmeta realitāti? Vai cilvēks spēj pastāvēt, nesalūzt? Kādus upurus tas prasa no paša, ģimenes un draugiem?

Sestdien, 18. novembra svētku rītā, plkst. 8.55 LTV1 – Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai veltīta ekumeniskā dievkalpojuma tiešraide no Doma baznīcas, savukārt plkst. 12.00 LTV1 – tiešraide no Saeimas svinīgās sēdes.

Plkst. 13.25 LTV1 – tiešraide Nacionālo bruņoto spēku parādei 11. novembra krastmalā. Pirmo gadu parādē piedalīsies valsts aizsardzības dienesta karavīri, tāpat arī pirmo reizi atsevišķu vienību parādē komandēs sieviete – NBS Štāba bataljona ierindu komandēs bataljona komandiere pulkvežleitnante Antoņina Bļodone. Parādes komandieris – Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns, bet parādi televīzijas skatītājiem komentēs pulkvežleitnante Anita Pizele un LTV žurnālists Ģirts Zvirbulis.

Plkst. 15.25 LTV1 – tiešraidē no Valsts augstāko apbalvojumu pasniegšanas ceremonijas Rīgas pilī godinās cilvēkus, kuru pašaizliedzīgais profesionālais, sabiedriskais un pilsoniskais veikums ir nesavtīga darba, sirdsdegsmes un patriotisma apliecinājums, novērtējot to ar visaugstāko valsts atzinību – valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu.

Plkst. 17.55 LTV1 – tiešraide no Valsts svētku koncerta Latvijas Nacionālajā teātrī. Koncerta programmas “mugurkauls” būs latviešu komponisti, kas atstājuši spilgtas pēdas latviešu kino vēsturē – Jānis Mediņš, Jānis Ivanovs, Ringolds Ore, Ivars Vīgners, Imants Kalniņš, Raimonds Pauls, Lolita Ritmanis, Raimonds Tiguls, Rihards Zaļupe. Programmā pamatā iekļauta instrumentālā mūzika. Mūziku īpaši šim koncertam aranžējis Kārlis Vanags, to atskaņos Latvijas Radio bigbends, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra stīgu mūziķi un Latvijas Radio koris. Kā katru gadu, arī šogad suminās skolēnu radošo darbu konkursa “Mana kā Valsts prezidenta uzruna Latvijas dzimšanas dienā” uzvarētājus.

Plkst. 19.00 LSM.lv un 19.25 LTV1 tiešraidē no Brīvības laukuma būs skatāms Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienai veltīts svinīgais pasākums. Svētku koncertā simboliski tiks izstaigāti visi Latvijas novadi, paviesojoties gan Kurzemes mežos, gan pie Latgales ezeriem, gan Zemgales līdzenumos un Vidzemes kalnienēs. Koncertā piedalīsies Latvijas vīru koru zelta izlase, pie diriģenta pults Edgars Vītols, ritma grupa komponista Jāņa Strazda vadībā un solistes Ance Krauze, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Rūta Dūduma-Ķirse. Koncerta programmā – latviešu tautasdziesmas jaunās aranžijās, kas gatavotas īpaši šim projektam. Unikālā salikumā izdziedās tādas visiem zināmas un līdzi dziedamas latviešu tautasdziesmas kā “Pie Dieviņa gari galdi”, “Aiz ezera augsti kalni”, “Mazs bij’ tēva novadiņis” un daudzas citas. Pasākumu vadīs aktieris Egils Melbārdis. Plkst. 20.00 LSM.lv un LTV1 – Latvijas Republikas prezidenta Edgara Rinkēviča svinīgā uzruna, savukārt pasākuma kulminācijā plkst. 20.10 LSM.lv un LTV1 – pirmo reizi Latvijā būs vērojams multimediāls lāzeru priekšnesums.

Vakarā plkst. 21.10 LTV1 filmas “Janvāris” (2022; režisors un scenārija autors Viesturs Kairišs) televīzijas pirmizrāde. Filma saņēmusi Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” 2022. gada labākās spēlfilmas titulu, kā arī guvusi panākumus vairākos starptautiskos kino festivālos. Tajā atainots 1991. gada janvāris, kad pēc skolas beigšanas Jazis nevar izlemt, kā dzīvot tālāk. Draud iesaukšana padomju armijā, veidojas pirmās nopietnās attiecības. 90. gadu sākuma bohēma, paaudzes protests. Latvijā tikmēr turpinās cīņa par valsts neatkarību, padomju milicijas speciālo uzdevumu vienības OMON draud apstādināt baltiešu brīvības cīņu, Rīgā sāk būvēt barikādes. Filmas jaunie varoņi ir tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi viņus ierauj notikumu epicentrā un liek izdarīt izvēli. Lomās: Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska, Sandis Runge, Alekss Kazanavičs, Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Imants Strads, Lauris Dzelzītis, Kaspars Dumburs u.c.

Svētdien, 19. novembrī, plkst. 21.05 LTV1 vēsturiskās drāmas “Mātes piens” (2023; režisore Ināra Kolmane) televīzijas pirmizrāde. Filma veidota pēc rakstnieces Noras Ikstenas romāna “Mātes piens” motīviem, kur jauna daudzsološa ārste konfliktā ar totalitāro padomju režīmu zaudē visu – karjeru, mīlestību pret dzīvi un pat mātes instinktu, liedzot savam bērnam mātes pienu. Taču pieaugot meita kļūst par viņas vienīgo atbalstu un cenšas palīdzēt gan mātes depresijai, gan pati mācās izdzīvot nomācošajā padomju režīmā. Mātes un meitas dzīvesstāsti norisinās padomju okupētajā Latvijā laikposmā no 1945. līdz 1989. gadam. Lomās: Maija Doveika, Elīna Vaska-Botere, Rūta Kronberga, Indra Briķe, Inga Tropa, Juris Lisners, Elīna Vāne, Ģirts Krūmiņš, Jānis Znotiņš u.c.

Patriotisko brīvdienu svētku noskaņu noslēgs LTV dokumentālās filmas “Dzejnieks un Auķis” (2023; režisors Guntis Lēmanis, scenārija autore Ilze Strenga) pirmizrāde 20. novembrī plkst. 18.25 LTV1. Filma kā trauslā, jutekliskā, filozofiskā dzejā uzburs Dzejnieka (Imanta Ziedoņa) un Auķa (tā aktrisi Ausmu Kantāni-Ziedoni sauca Imants) jaunības laiku, kad poētiskie vārdi vēstulē un pastkartē bija dzīves lādiņš otram cilvēkam. Vēstulēs Dzejnieks raksta par kultūras cilvēkiem, ar kuriem dodas tālajos ceļojumos, savus vērojumus par vietām, kur tā laika parastais cilvēks varēja aizbraukt reti – kaut vai uz Bulgāriju un Poliju, arī uz Sahalīnu. Amizanti ir dzejnieka vērojumi par satiktajiem cilvēkiem svešumā, arī par ballītēm, kafejnīcām, meitenēm. Vēstulēs, gluži kā Imanta Ziedoņa dzejā, ir viņu abu ilgas pēc stipras, ar bērniem piepildītas ģimenes, saprašanās, personību veidošanās, arī lielu talantu pretmeti un pārdomas, cik tuvi viņi ir viens otram arī tad, kad sasniegtas radošās virsotnes. Dzejnieka un Auķa kopīgās dzīves un jaunības pirmajos desmit gados, kad abi viens otram rakstīja vēstules, radās arī Ziedoņa vērtīgie literārie darbi: dzeju krājumi, “Epifānijas”, “Kurzemīte”, ceļojumu apraksti u.c. Filma tapusi sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju – laikmeta noskaņu filma iegūs no vēl neredzēta foto krājuma, kas iegūts no Rakstniecības un mūzikas muzeja, kā arī foto liecībām, ko glabā Imanta Ziedoņa māsa Anita Bumbure. Būtisks ir arī izmantotais Latvijas Televīzijas arhīvu materiāls. Imanta Ziedoņa un Ausmas Kantānes-Ziedones vēstules lasīs aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Kaspars Znotiņš. Savus stāstus par Dzejnieku un Auķi atklās literatūras pētniece, Imanta Ziedoņa “Kopoto rakstu” sastādītāja Andra Konste, Imanta Ziedoņa māsa Anita Bumbure, ārste, Ausmas Kantānes-Ziedones draudzene Ingrīda Circene, komponists Raimonds Pauls, aktieris Jānis Paukštello.

Svētku tiešraides būs skatāmas LTV1, REplay.lv un LSM.lv, filmu pirmizrādes – LTV1 un REplay.lv.