Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:342, Did:0, useCase: 3


“3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes” Rīgas pirmizrāde jau 11. maijā (+VIDEO)

Redakcija
Redakcija

“3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes” Rīgas pirmizrāde jau 11. maijā (+VIDEO)
Publicitātes foto

11. maijā Rīgas pirmizrādi piedzīvos Ģertrūdes ielas teātra un Klokrikes teātra (Klokricketeatern, Somija) sadarbībā tapusī izrāde „3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes”. Izrāde savu pirmizrādi Helsinkos piedzīvoja jau 2.aprīlī. Pēc tam 17.maijā ar trešo pirmizrādi tā priecēs savus skatītājus arī Tallinā.

Izrāde sākas ar to, kā trīs franču aristokrāti, musketieri no 17. gadsimta sākuma, pēkšņi attopas kādā Vīnes pievārtē. Atoss, Portoss un Aramiss, devušies gulēt vēl 17. gadsimta Francijā, pamostas 21. gadsimta Vīnē šodien. Mēģinot atrast zirgu, kas viņus aizvestu atpakaļ uz Franciju, viņi sastop cilvēkus, kas tiem piedāvā doties kaut kur ceļā ar „vilcienu”, kā viņi to dēvē. Tā kā musketieriem nav iespējas doties atpakaļ, viņi nolemj doties uz priekšu – izpētīt noslēpumaino Eiropas austrumu teritoriju un darīt to, ko vislabāk prot musketieri – cīnīties. Jautājums tikai, par ko un kā dēļ?

Izrāde tiek veidota, izmantojot dažādus medijus – tās apakšvirsraksts ir mockumentary* musical – t.s. mokumentārais mūzikls. Būtiska vieta izrādē atvēlēta ceļojuma video materiālam, kurā dokumentēts reāls aktieru atveidoto musketieru ceļojums pa mūsdienu Austrumeiropas valstīm – Ungāriju, Serbiju, Rumāniju u.c. līdz pat Piedņestras Republikai. Izrādē notiek saspēle starp šo dokumentālo filmu un aktieriem uz skatuves – veidojot izrādi, kas skatītājiem piedāvās ieskatīties un atrast kopīgo un atšķirīgo mūsdienu Eiropas iedzīvotāju ikdienā un pasaules redzējumā.

(*) Mokumentārs – angliski mockumentary – salikums no vārdiem mock (izsmiet) un documentary (dokumentārs). Veids, kurā fiktīvus notikumus parāda dokumentālā veidā, tādējādi nonākot pie parodijas. Šos darbus parasti veido, lai vilktu paralēles ar aktuālajiem notikumiem, izmantojot izdomātu darbības vietu un laiku vai arī, lai parodētu pašu dokumentālo žanru.

Isabella Rotberga (Isabella Rothberg), savā recenzijā somu laikrakstā “HBL” izrādi raksturo šādi: “Trīs musketieri lieliski atspoguļo mūsdienu laikmetu un kultūru. Savos spilgtajos maskarādes kostīmos viņi dodas uz Eiropu, lai meklētu, vai pastāv kādas kopīgas vērtības. Īpaši uzrunājošs ir izaicinošais veids, kādā tiek skatītas ērkšķainās, šobrīd aktuālās tēmas. Izrāde nemāca, bet gan gluži sokrātiskā manierē uzdod jautājumus. Valteram Sīlim izdevies radīt meistarīgu darbu, kas nemitīgi apvērš pats sevi, sarkastiski apšaubot rietumnieku zilacainumu un imperiālistisko glābēja kompleksu. Tā ir savādi svaiga laikmeta liecība, domas rosinoša un jautra - lielā mērā pateicoties aktieru ironiskajai spēles manierei.”

Režija: Valters Sīlis
Dramaturģija: Jānis Balodis
Scenogrāfe un kostīmu māksliniece: Ieva Kauliņa
Aktieri: Karls Alms (Carl Alm), Nora Dadu (Noora Dadu), Matti Raits (Matti Raita)
Videooperators: Dainis Juraga
Producenti: Klockriketeatern (Somija) un Ģertrūdes ielas teātris (Latvija)

N.B.! Izrāde norisinās angļu valodā ar iestarpinājumiem somu un zviedru valodās. Tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā (ar austiņām).

Izrādes Rīgā notiks 11., 12., 13. un 14. maijā plkst. 19:00.

Izrāde tapusi sadarbībā ar Klockriketeatern (FIN) un ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.


Biļetes pieejamas www.bezrindas.lv un Galerijā ISTABA (Kr. Barona ielā 31a).